Curiozitati despre luna Ianuarie adunate din toata lumea!

Publicitate

Ianuarie este poate luna cea mai fascinanta a anului intrucat este cea care initiaza un nou an si pune punct anului vechi. Afla lucruri interesante si inedite despre una din cele mai indragite luni ale anului, IANUARIE.

Pe 15 ianuarie s-au nascut Mihai Eminescu, Moliere, Galileo Galilei, Martin Luther.

In Statele Unite ale Americii, ziua de 8 ianuarie este desemnata drept ziua baii cu baloane de sapun. Este o sarbatoare nationala, celebrata anual. Toti aici, ziua de 4 ianuarie este cunoscuta drept Ziua Nationala a Oamenilor Scunzi, dar si Ziua Nationala a Spaghetelor. Mai mult, ziua de 31 ianuarie este recunoscuta ca zi a popcornului, iar cea de 12 – zi a martipanului. Pe 24 ianuarie este celebrata ziua nationala a untului de arahide, iar pe 23 ianuarie – ziua nationala a placintelor.

Etimologia cuvantului “ianuarie” vine din latina. Denumirea lunii provine de la numele unui zeu de origine roman, Ianus. Ca infatisare, Ianus este adesea prezentat ca avand doua fete care privesc in directii diferite, una inainte, una inapoi, insemnand inceputul si sfarsitul, dar si cele doua ipostaze ale timpului: trecutul si prezentul, respectiv anul care s-a incheiat, anul care incepe. Ianus era pazitor al portilor, fiind totodata desemnat ca zeu a tot ceea ce inseamna trecere, drum, tranzitie. Totodata, radacina latina a cuvantului ianuarie este ianua si inseamna poarta, usa.Ianus

Fiecare luna a anului este reprezentata prin doua semne zodiacale. Semnele zodiacale ale lunii ianuarie sunt Capricornul (22 decembrie – 20 ianuarie) si Varsatorul(20 ianuarie – 18 februarie).

Pe 9 ianuarie s-au nascut Kate Middleton, Richard Nixon si Joan Baez.

In folclorul romanesc, luna ianuarie este cunoscuta si sub denumirea de “gerar”. De asemenea, in popor, lunii ianuarie i se mai spune si “ienaiu”.

Ango-saxonii numeau luna ianuarie ‘wolf-monath” (luna lupilor). In zilele geroase si inzapezite ale acestei luni, lupii obisnuiau sa iasa din padure, napustind asupra satelor si gopodariilor in cautarea hranei.

Publicitate

In multe din culturile lumii, floarea reprezentativa a lunii ianuarie este garoafa. Pe de alta parte, rubinul este cunoscut drept piatra pretioasa a celor nascuti in luna ianuarie..

Conform legendei, Carol cel mare obisnuia sa ii spuna acestei luni ‘Wintarmanuth’.

In ianuarie 1964, Martin Luther King Jr. primeste premiul Nobel pentru contributia sa importanta in domeniul politicii non-violente si al activismului social.

Emblema florala chinezeasca pentru luna ianuarie este floarea de prun.

Romanii au fost cei care au introdus luna ianuarie in calendar, in anul 700 IH.

In 1559, Elizabeth Tudor, fiica lui Henry al VIII-lea si a lui Anne Boleyn este incoronata regina a Angliei.

Cu exceptia anilor bisecti, ianuarie incepe intotdeauna cu aceeasi zi a saptamanii ca si luna octombri. In anii bisectii, ianuarie incepe cu aceeasi a saptamanii ca lunie aprilie sau iulie.

Luna Ianuarie face parte din cele sapte luni gregoriene, avand fiecare cate o durata de 31 de zile.ianuarie

In Cehia, luna lui ianuarie poarta denumirea de “leden”, termenul traducandu-se prin luna de gheata.

Pe 5 ianuarie s-au nascut Marilyn Manson si Juan Carlos I, rege al Spaniei. Franklin Roosevelt s-a nascut pe 30 ianuarie.

In 1870, pentru prima oara intr-o revista politica, o maimuta este folosita pentru a infatisa un partid democrativ. S-a intamplat in revista Americana Harper’s Weekly.

Pe 26 ianuarie, intrega Australie este in sarbatoare . Este ziua nationala a tarii-continent.

Iata ce s-a intamplat la data de 1 ianuarie, in lume:

-In 990, Rusia adopta calendarul iulian.

-In 404 are loc ultima competitia a gladiatorilor in Roma

– In 1502, navigatorii portughezi descopera Rio de Janeiro.

– In 1651, Charles II Stuart este incoronat rege al Scotiei.

-In 2007, Romania se alatura Uniunii Europene.

-In 2002, Euro devine moneda oficiala pentru multe tari din Europa.

Publicitate
Alte Articole
Curiozități

Se apropie toamna, iata cum iti va influenta personalitatea, sanatatea si starea de spirit

Publicitate

Iata cum anotimpurile ne poate influienta personalitatea

Daca esti nascut vara sub imperiul soarelui? Esti o fire optimista, binedispusa si puternica. Daca ai venit pe lume iarna, frigul te-a facut ambitioasa, rezistenta si exigenta. Cercetatorii spun ca o parte din trasaturile noastre de caracter seamana cu anotimpul in care ne-am nascut.
Legatura puternica dintre personalitate si anotimpul in care ne-am nascut nu mai este de mult o speculatie interesanta. Studiile recente demonstreaza ca vremea si lumina soarelui la momentul nasterii ne influienteaza din plin caracterul, sanatatea si chiar capacitatile intelectuale. Copii nascuti toamna sunt mult mai atrasi de sport, decat cei nascuti in restul anului. Note mari la scoala se pare ca au, in general, copii nascuti primavara. In ceea ce priveste sanatatea, cei nascuti iarna si vara sunt predispusi unui numar mai mare de afectiuni, decat cei nascuti toamna.

Amprenta primaverii – cei nascuti intre echinoctiul de primavara 21 martie si solstitiu de vara 21 iunie

Personalitati pline de viata, dinamice si efervescente. Sunt impulsive, uneori usuratice, gata sa incerce lucruri noi si sa se bucure de tot ceea ce le ofera viata. Le lipseste simtul organizarii si diplomatia. Isi fac prieteni cu usurinta si raspandesc o energie pozitiva molipsitoare.

Martie – sinceri, generosi, dar cu firi schimbatoare, visatoare si secretoase.

Aprilie – firi dinamice, aventuroase, uneori razbunatoare

Mai – incapatanati, instabili emotional, pasionali, imaginativi, clarvazatori.

Zestrea verii – cei nascuti intre solstitiu de vara 21 iunie si echinoctiu de toamna 23 septembrie
Sunt firi active, pasionale, dar calde si alturiste. Usor sarcastice, aceste persoane sunt analitice si bune ascultatoare. Pe de alta parte, sunt inclinate sa judece la locul de munca, aceepta greu criticile, fiind convinse ca au intotdeauna dreptate. Isi exprima greu sentimentele si nu stiu sa isi puna bine in valoare talentul nativ.

Publicitate

Iunie – sensibili, temperamentali, comici, vorbareti, prietenosi, usor de ranit.

Iulie – impredictibili, sinceri, dar secretosi, muncitori, mandri de sine.

August – glumeti, spirituali, nervosi, gelosi, buni observatori, curajosi.

Trasaturile toamanei – cei nascuti intre echinoctiul de toamana 23 septembrie si solstitiu de iarna 22 decembrie

Caractere independente, puternice si deosebit de rabdadoare. Sunt orientate spre cariera, bine organizate si pot face fata presiunii. Gandesc mult inainte de a actiona si se bazeaza pe ratiune. Au momente in care cauta singuratatea, dar sunt gata sa se distreze cand li se ofera ocazia. Impredictibili, dar calzi si prietenosi.

Septembrie – firi precaute, bine organizate, atenti la detalii, studiosi

Octombrie – secretosi, egoisti, romantici, hotarati, sinceri, irascibili

Noiembrie – caractere ambitioase, generoase, rabdatoare, capabile de semtimente profunde

Influienta iernii – cei nascuti intre solstitiu de iarna 22 decembrie si echinoctiul de primavara 21 martie

Sunt perceputi ca personalitati puternice si sigure pe sine, dar, in realitate, sunt destul de timide si rezervate. Iubitoare de3 singuratate, isi fac putini prieteni, dar le sunt loiali toata viata. Buni organizatori si lideri, sunt inclinati spre cariere stralucitoare. Sunt capabili de realizari deosebite, fara sa ceara ajutor din partea altora. Sunt categorici si tin cont numai de interesul lor, cand sunt pusi in fata unor alegeri dificile.

Decembrie – firi sociabile, ii influienteaza usor pe ceilalti, nerabdatoare, logice si practice.

Ianuarie – le place sa critice extrem de atenti, inteligenti, tacuti, introvertiti.

Februarie – incapatanati, rebeli, nu suporta restrictiile, petrecareti, realisti si critici.

Publicitate
Alte Articole
Superstitii