Curiozitati despre ce sunt visele, de ce visam si cum se produc toate scenariile din timpul somnului!

Curiozitati despre ce sunt visele, de ce visam si cum se produc toate scenariile din timpul somnului!

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 December 2019 in Curiozități

“Visul este o succesiune evenimențială, conștientă, indiferent că aceasta este reprezentată prin simțuri, sau orice alte oglindiri imagistice sau neimagistice dar întotdeauna oglindite sau suboglindite, evenimențiale. Pe baza acestei definiții visul poate fi atât o succesiune de evenimente, deci aparține dimensiunii temporare la prima vedere, dar și ale altor dimensiuni. În acest caz vorbim pentru prima dată despre multidimensionarea evenimentului care este evenimentul multidimesional.” – Sorin Cerin

Multi dintre noi se intreaba de ce visam. Nu exista nicio certitudine cu privire la functia reala a viselor. Cu toate acestea, toata lumea viseaza, iar specialistii ne ofera cateva raspunsuri. Iata care sunt acestea!

Care este motivul pentru care visam?

O teorie comuna este faptul ca somnul si visele functioneaza ca un mix, ajutand creierul sa se refaca dupa ce capteaza milioane de lucruri intr-o zi. Aceste lucruri sunt reprezentate de detalii senzoriale minore, precum culorile, si detalii majore, cum ar fi informatiile invatate in timpul unui curs. In timul somnului, creierul trece prin aceste informatii si le perfectioneaza, pastrand ceea ce este necesar si distribuind informatiile in diferite compartimente. Cercetatorii au speculat ca visele sunt un instrument in cadrul acestui proces. Studiile efectuate au dezvaluit si ca visele variaza in functie de stadiul somnului in care au loc. Cel mai mult visam in timpul somnului REM.

In neurostiinta se sugereaza faptul ca visele sunt corelate cu acea consolidare a memoriei, care are loc in timpul somnului. Amintirile sunt inregistrate, organizate in functie de unitatile emotionale si transferate catre diferite regiuni ale creierului. Amintirile zilnice sunt stocate in regiunea hipocampului. Aceasta este sectiunea memoriei pe termen lung a creierului, care este destinata invatarii rapide. Iar in timpul noptii, amintirile sunt transferate in cortexul cerebral, adica sectiunea de procesare si cunoastere. Studiile au aratat ca activitatea neuronala a hipocampului ruleaza evenimentele din fiecare zi.

Acest proces are loc mai rapid decat in timp real si printr-o miscare inversata. Activitatea de reluare se coreleaza cu modelele neutre al activitatii din sectiunea prefrontala si din cortexul vizual.

Aceasta reluare a memoriei are loc in timpul stadiului de somn REM, atunci cand apar si visele.

Exista vreo legatura intre vise si subconstient?

Intrebarea este daca creierul uman incearca sa inteleaga semnalele care sunt generate in faza de consolidare a memoriei. Cautarea intelesului viselor a reprezentat o curiozitate dezbatuta pentru mult timp. Interpretarea viselor este, de obicei, codificata la nivelul credintelor, motivatiilor si simbolurilor recunoscute de catre persoana care viseaza.

Imagineaza-ti ca procesul de consolidare a memoriei nu este de fapt la intamplare, ci se concentreaza pe experientele din trecut si apoi pe obiective care sunt determinate la nivel biologic. Ulterior, tensiunile motivationale creeaza continutul viselor.

Visele pot fi un instrument folosit de creier pentru a explora situatii ipotetice intr-un mod abstract, cu scopul de a rafina strategii pentru actiunile viitoare. Imaginile din vise ar putea fi rezultatul programului care proceseaza semnalele generate de sistemele interne de motivatie, care nu sunt constranse de niciun stimul senzorial.

“O fărâmă de visare e bună ca un narcotic în doză mică; visarea adoarme febrele câteodată prea mari ale inteligenței care se frământă și dă naștere unui abur blajin și proaspăt ce îndulcește contururile prea aspre ale gândirii pure, umple golurile și intervalurile și netezește ascunzișurile ideilor.” – Victor Hugo



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!