Curajul înseamnă să spui „DA” fără teamă și „NU” fără vinovăție

Curajul înseamnă să spui „DA” fără teamă și „NU” fără vinovăție

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieViata

Dacă nu avem grijă de noi, nimeni nu o va face. Prin urmare, este important să vă spuneți părerea fără teamă și să aveți curajul să vă susțineți punctul de vedere, dreptatea. A trăi fără teama de a fi judecat sau respins este ceva foarte greu de realizat, unii oameni pur și simplu nu reușesc să facă acest lucru.

Ne este teamă că ni se vor pune „etichete” din cauza gândurilor noastre, din cauza stilului nostru de viață sau din cauza alegerilor pe care le facem pentru noi înșine.

Dar acest lucru este greșit. Nu trebuie să uităm niciodată că cea mai mare frică a noastră este cea pe care noi înșine ne-o creăm în cap, frica reprezentată de îndoielile noastre de sine, frustrările, gândurile limitative și obsesiile.

Nu este deloc ușor să scapi de toate aceste gânduri, dar cea mai bună modalitate va fi, fără îndoială, curajul. Trebuie să-ți înfrunți frica, trebuie doar să începi, iar cu timpul va deveni din ce în ce mai ușor. Fiecare om are un moment în viața lui când începe să spună da fără teamă și să spună nu fără vinovăție.

Astăzi îți propunem să reflecți puțin asupra acestui subiect. Chiar și tu poți pune în practică acest tip de curaj și creștere personală.

Care este secretul traiului fără frică?

Fiecare dintre noi are propriile convingeri și valori personale. Casa și familia noastră, de exemplu, formează de obicei „primul” cerc care ne limitează în anumite aspecte:

a) Ne este frică să spunem sau să facem ceva din cauza posibilelor reacții ale celor dragi.

b) Ne este frică să nu ne dezamăgim părinții dacă facem anumite alegeri în viață.

c)Avem o oarecare anxietate atunci când nu reușim să îndeplinim așteptările celor din jurul nostru.

După cum puteți vedea, aceste exemple simple sunt dovada că toți am experimentat sentimente similare cel puțin o dată. Sunt situații mai mult sau mai puțin de înțeles, dar orice ar trebui să aibă și limite.

Nu ar trebui să trăiești doar pe baza părerii altora, uitând de tine și de nevoile tale. Așadar, îți vom prezenta câteva sfaturi despre cum să începi să trăiești fără teamă. Adică să fii mai persistent, dur și mai încrezător în tine, să-ți asculți vocea interioară, nu vocile oamenilor din jurul tău.

De ce spui da, când în interior vrei să spui nu?

De exemplu, ți se cere să ajuți pe cineva la treburile casnice în weekend, să pregătești un proiect la serviciu sau cineva vrea să ieșiți în oraș. Nu vrei să o faci, dar până la urmă spui da.

Uneori răspundem pozitiv datorită afecțiunii pe care o simțim pentru oameni. Ne este frică să-i jignim cu refuzul nostru, pentru că îi iubim. Ne este frică să-i rănim sau chiar să-i supărăm.

Un alt motiv foarte des întâlnit pentru o astfel de „măgulire” este dorința de a te simți parte dintr-un grup. Dacă spunem da colegilor sau prietenilor noștri, ne va permite să ne alăturăm grupului și să nu fim respinși.

Cu toate acestea, acest tip de comportament practicat zi de zi ne face complet neputincioși. Pur și simplu încetăm să fim noi înșine. „Da-ul” nostru constant ne face de mare ajutor în ochii celorlalți, dar ne pierdem esența, nu mai suntem atenți la nevoile și dorințele noastre.

Poate nu veți crede, dar un răspuns negativ ne permite uneori să menținem echilibrul mental și social adecvat.

Iată ce poți face:

1. Spune nu fără să te simți vinovat

Să încercăm să facem un simplu exercițiu de vizualizare și să descoperim singuri avantajele unui răspuns negativ. De ce uneori este bine să spui nu? Mai întâi, să încercăm să ne întoarcem la vremea în care acționam mereu împotriva dorințelor noastre, apoi va fi ușor să înțelegem de ce este bine să spunem ,,nu”.

Gândește-te la un moment în care ai spus ,,da”, chiar dacă în sinea ta voiai să spui ,,nu”. Acum regreți că nu ai fost destul de curajos pentru a spune ,,nu” fără să te simți vinovat. Știi că acea persoană a vrut doar să te folosească pentru scopurile ei egoiste, dar nu ai vrut să o refuzi ca să nu o superi.

Dacă vei învăța să spui ,,nu” la timpul potrivit, fără să te simți vinovat, atunci vei putea trăi mai liniștit și mai împăcat cu tine însuți. De asemenea, nu vei mai avea niciun regret, ba din contra, vei simți o oarecare satisfacție pentru a ai avut curajul să spui și să faci ceea ce simți.

2. Spune ,,da” fără teamă

A spune „da” atunci când ne dorim cu adevărat și avem nevoie de el este o oportunitate de autoafirmare. Tot ceea ce vine din inima ta te ajută să te definești mai bine în ochii oamenilor din jurul tău, pentru ca aceștia să te cunoască cu adevărat.

Nu este ușor să îți învingi temerile, dar poți începe cu pași mici. Pentru început, ai putea spune niște cuvinte de afirmare:

a) Voi spune da viselor și obiectivelor mele fără ezitare sau teamă.

b) Înțeleg că atunci când spun da, multora s-ar putea să nu le placă. Dar mai înțeleg că doar cel care mă acceptă așa cum sunt, cu toate gândurile, dorințele și aspirațiile mele, mă iubește și mă apreciază cu adevărat.

c) Începând de astăzi, voi începe să spun da fără teamă și nu fără vinovăție. Acest lucru este necesar pentru a menține echilibrul în viața mea, atât pe plan personal, cât și pe plan social.

A trăi într-un mediu înseamnă a te respecta unul pe celălalt, a fi tolerant și a accepta nu numai virtuțile și asemănările, ci și defectele și diferențele.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!