Cunoașterea acestor 12 simptome de accident vascular cerebral vă poate salva viața

Cunoașterea acestor 12 simptome de accident vascular cerebral vă poate salva viața

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 December 2020 in SanatateSfaturiViata

Până la 80% din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite prin cunoașterea acestor semne și răspunsul rapid la acestea.

Simptomele unui accident vascular cerebral depind de locul în care este afectată circulația sângelui. De ce este atât de important să le cunoști bine? Desigur, pentru a oferi într-un timp cât mai scurt îngrijirile medicale necesare unei persoane și pentru a preveni tulburările grave de funcționare a corpului, inclusiv handicapul.

1. Durere pe o parte a feței.

Durerea bruscă și inexplicabilă pe o parte a feței sau a pieptului, într-un braț sau picior nu este frecventă, și nici nu este atât de neobișnuită. Femeile sunt mai susceptibile în a experimenta astfel de simptome de accident vascular cerebral atipic, deci este mai bine să consultați un medic.

2. Vederea încețoșată.

O deteriorare bruscă a clarității vizuale, cum ar fi vederea încețoșată sau dublă, incapacitatea de a focaliza ochiul (ochii) sau alte modificări ale vederii (la unul sau la ambii ochi), poate semnala un accident vascular cerebral.

3. Dificultăți de respirație sau de înghițire.

Femeile pot prezenta simptome diferite de accident vascular cerebral decât bărbații. Două dintre ele fiind dificultățile de respirație sau de înghițire. Alte semne de accident vascular cerebral care sunt mai frecvente la femei includ leșinul, halucinațiile, greață sau vărsăturile, durerea bruscă, convulsii și sughițuri.

4. Tremur.

Tremurul mâinilor este un simptom relativ rar, dar confirmat al infarctului cerebral, care poate semnala o problemă a alimentării cu sânge a creierului.

5. Pierderea echilibrului.

Amețeala bruscă, lipsa coordonării sau pierderea echilibrului sunt simptome frecvente ale accidentului vascular cerebral care ar trebui luate în serios.

6. Devine dificil să mergi.

Semnele unui accident vascular cerebral pot include amorțeală bruscă sau furnicături ale muschilor  („ace”), instabilitate și alterarea mersului.

7. Paralizia nervului facial.

Acesta este probabil cel mai cunoscut simptom al accidentului vascular cerebral. Amorțeală / slăbiciune / paralizie bruscă pe o parte a feței, brațului sau piciorului poate indica progresia unui accident vascular cerebral.

„Încercați să ridicați ambele brațe deasupra capului în același timp. Dacă un braț începe să cadă, este posibil să aveți un accident vascular cerebral. La fel, o parte a gurii poate cădea când încerci să zâmbești ”, avertizează Clinica Mayo.

8. Cefalee.

O durere de cap obișnuită se simte ca o presiune continuă a capului și nu este însoțită de alte simptome ale unui accident vascular cerebral. Dar o durere de cap bruscă, severă, monstruoasă – mai ales la adulții tineri – poate fi un semn al unui accident vascular cerebral. Femeile sunt mai predispuse să sufere accidente vasculare cerebrale față de bărbați, în special cei care suferă în mod regulat de migrene.

9. Confuzie.

Dacă devii brusc confuz, dezorientat sau incapabil să înțelegi și să gândești corect în timp ce faci ceva, acesta ar putea fi un semn al unui accident vascular cerebral.

10. Amețeli.

Amețeala sau dezechilibrul de la sine nu este neapărat un semn al unui accident vascular cerebral; dar dacă există și alte simptome, trebuie să fii precaut. Vertijul este senzația de clătinare sau rotire fără să te miști sau sentimentul că obiectele din mediu se mișcă. Amețeala în sine este adesea o simplă cauză a unui dezechilibru în urechea internă și poate fi tratată cu exerciții fizice.

11. Probleme cu vorbirea.

Zona creierului care este cea mai responsabilă pentru vorbire este adesea afectată de accident vascular cerebral. Incapacitatea de a vorbi, vorbirea neclară sau incapacitatea de a înțelege vorbirea sunt comune cu această problemă de sănătate.

12. Oboseala.

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să experimenteze oboseală bruscă extremă, slăbiciune, confuzie și modificări mentale în timpul unui accident vascular cerebral.

Prevenirea accidentului vascular cerebral

Până la 80 la sută din accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite. Pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral, urmați aceste instrucțiuni:

Țineți tensiunea sub control .

Mențineți o greutate sănătoasă .

Exercițiu regulat pentru de cel puțin 30 de minute de intensitate moderată, cel puțin 5 zile pe săptămână.

Limitați consumul de alcool la cel mult un pahar pe zi.

Mențineți un nivel moderat de zahăr din sânge. Dacă aveți diabet, fiți deosebit de atenți la bunăstarea și sănătatea dumneavoastră. Riscul de accident vascular cerebral este semnificativ mai mare la persoanele cu diabet.

Renunță la fumat.

Solicitați asistență medicală imediată (în decurs de o oră) când apar simptomele accidentului vascular cerebral menționate mai sus poate ajuta în a preveni consecințele negative asupra sănătății și chiar moartea. Există medicamente care dizolvă rapid cheagurile de sânge și normalizează fluxul sanguin. Principalul lucru este să obțineți ajutorul necesar la timp!


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!