Cum te autosabotezi si atragi stresul si nefericirea in viata de zi cu zi

Cum te autosabotezi si atragi stresul si nefericirea in viata de zi cu zi

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 September 2017 in Dezvoltare Personala

Cele mai daunatoare obiceiuri pentru creier: cum iti distrugi sanatatea mintala si te faci nefericit fara sa-ti dai seama
Creierul este cea mai importanta parte a corpului nostru, intrucat este si cel mai complex organ din corp si reprezinta centrul personal de control. Are multe functii, responsabilitati si sarcini, pe langa faptul ca stocheaza multa informatie.

Este o structura delicata care poate fi lezata cu usurinta, si acest lucru poate cauza multiple probleme de sanatate si complicatii.

IATA CELE MAI DAUNATOARE OBICEIURI PENTRU CREIER

1. Sa nu mananci micul dejun

Auzim mereu ca micul dejun e cea mai importanta masa a zilei, dar cu siguranta stiti ca multi oameni fug de el ca de altceva. Pe de alta parte, dupa o noapte in care nu ati mancat nimic, lipsa acestuia duce la o privare de nutrienti a creierul care poate duce in timp la degenerarea creierului.

2. Sa nu dormi suficient

Lipsa somnului timp de o perioada indelungata duce la degenerarea celulelor din creier. Somnul ofera odihna necesara acestuia si repara leziunile cauzate de stress din timpul zilei. Asadar, stressul ar trebui sa fie pe lista prioritatilor!

3. Consumul exagerat de zahar

Din nefericire, zaharul exista in aproape toate alimentele din comert intr-o forma sau alta, chiar si in bauturile racoritoare care le consumam, unii in fiecare zi. Daca evitati zaharul, veti avea multe beneficii intrucat excesul de zahar distruge abilitatea corpului de absorbi nutrientii din alimente, ducand la malnutritie si afectand in cele din urma creierul.

4. Mancatul prea mult

Mancatul prea mult duce la obezitate, balonare, distruge imaginea de sine in timp, si reduce puterea mentala. Pe langa asta, duce la intarirea arterelor din creier.

5. Fumatul

Unul dintre cele mai nocive obiceiuri este fumatul, si pe langa multe alte efecte secundare, duce la degenerarea in timp a creierului, conducand la boli precum dementa, sau Alzheimer.

6. Capul acoperit in timpul somnului

Poate suna ciudat, dar acest obicei reduce aportul de oxigen din timpul somnului, si in timpul acestuia, nu putem simti deprivarea de oxigen.

7. Poluarea aerului

Pentru ca nu poti purta masca toata ziua, nu exista prea multe lucruri de facut pentru evitat acest aspect. Inspirarea multor particule poluate afecteaza negativ functionarea creierului, pentru ca acesta are nevoie de mult oxigen pentru a-si exercita functia corect.

8. Fortand creierul sa lucreze cand suntem bolnavi

Traim intr-o lume grabita, in care nimeni nu are timp de nimic, si majoritatea lumii ar prefera sa munceasca in loc sa se odihneasca. Pe de alta parte, boala este semnalul corpului ca are nevoie de o pauza, si acest lucru e valabil si in cazul creierului.

9. Vortibul rar

Vorbitul suporta dezvoltarea si cresterea creierului, asa incat conversatiile intaresc functia acestui organ.

10. Lipsa de ganduri stimulante

Ganditul extinde capacitatea creierului si intareste functia lui. Neuroplasticitatea creierului se asigura ca daca il folosim, acesta se va extinde, sau daca nu, isi va micsora capacitatea.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Autosabotajul sau cum să eviți să-ți faci rău cu mâna ta

Dacă am sta strâmb și am judeca drept, ne-am da seama că de multe ori inamicul prin­ci­pal al propriei persoane sun­tem noi înșine. Dăm vina pe unul și pe altul pentru insuccesele noastre, când de fapt există „dușmani interiori“ care nu ne dau voie să progresăm. Cu alte cuvinte, ne autosabotăm calea spre împlinire.

Ai gânduri „dar dacă aș fi făcut așa“ sau „da, dar…“, „de-aș avea mai mulți bani“, „dacă nu m-aș fi angajat la…“, „dacă șeful m-ar fi sprijinit, aș fi avansat“, „aș fi putut, dar am avut o copilărie grea“ sau „nu sunt suficient de bogată, talentată, inteligentă“? Atunci nu faci altceva decât să te obstruc­ționezi singură în obținerea succesului.

De câte ori nu ți-ai pus întrebarea: „De ce am făcut asta? Nu puteam să mai stau? Am plecat ca să rup relația, așa cum am plecat de fiecare dată“, „Aș fi putut să mă abțin aseară de la tort… Știu doar că sunt la dietă și vreau să am o greutate normală“ sau „De ce nu am cerut să mi se mărească salariul? Ceilalți au cerut și au primit răspuns pozitiv“? Ești sigură pe tine în legătură cu ce ar trebui făcut, poți să înșiruiești toate motivele logice și totuși sfârșești prin a face exact pe dos. De ce? Din cauza autosabotajului!

Procesul de autosabotare se referă la limitarea de la a obține ceea ce îți dorești din cauza unor frici neidentificate, a lipsei încrederii în sine și a imaginii negative. Autosabotajul include o combinație de gânduri negative, sentimente și acțiuni ce creează un obstacol către succes, luptând împotriva propriilor tale interese.

Câteva motive pentru care ne autosabotăm

1 Teama de succes – expe­rien­ța ta de viață sau a celorlalți îți condiționează mintea să te porți într-o anumită manieră. Poate că ai observat că ceilalți au devenit ostili când prietenii tăi au avut succes sau ți-e teamă că, dacă vei reuși, ceilalți vor avea de la tine așteptări și mai mari. Astfel, sub­conștientul asociază succesul cu teama sau durerea. De fiecare dată când te apropii de succes, subconștientul va stimula autosabotarea și vei eșua.

2 Lipsa valorizării de sine – ai cre­dințe că nu ești făcută pentru succes, pentru relații bune sau pentru bani, simți că nu meriți să ai toate astea, pentru că nu ești valoroasă. Această credință că nu meriți să ai tot ce e mai bun vine din stima de sine scăzută și dintr-o lipsă de apreciere a propriei persoane.

3 Lipsa încrederii în sine – nu ai încredere în propriile abilități și simți că ai obiective nerealiste. Modalitatea proprie de a reacționa la orice situație este „nu pot“ și îți vin la ureche șoapte precum „e complicat, ține-te departe“.

4 Negarea propriului eu – acest comportament se manifestă în forma „doar ca să te mulțumesc, fie“, deși tu ai vrea să spui „nu, nu vreau“. De câte ori vei face ceva pe care nu vrei să-l faci sau nu îți place să-l faci, îți negi propriul spirit, sabo­tân­du-ți propriile dorințe și dreptul de a-ți trăi viața așa cum este ea.

Cum să nu îți faci rău cu mâna ta

Identifică și acceptă toate comportamentele de autosabotare – unele au de-a face cu banii, altele cu succesul, altele cu relațiile. Faptul de a realiza care sunt domeniile vieții în care nu-ți ies lucrurile este primul pas pentru a învăța să le accepți și cel mai important pas pentru a depăși comportamentul de autosabotaj.

Încetează să îți găsești scuze și asumă-ți responsabilități – nu te mai învinovăți pe tine, pe alții sau destinul pentru toate lucrurile care nu merg bine în viața ta. Ar fi timpul să înțelegi că numai tu ești răspunzătoare pentru eșecurile tale și numai tu ai puterea de a schimba lucrurile în bine.

Vizualizează-te pozitiv și cons­tru­iește-ți un discurs interior pozitiv – odată ce ai preluat res­ponsabilitatea și ai făcut planuri de schimbare, pune-le în acțiune. Pentru a te schimba, ar trebui să treci la acțiune. Începe cu schimbarea imaginii despre tine. Imageria pozitivă este o metodă prin care creezi imagini vii cu ceea ce vrei să realizezi și ca să experimentezi plăcerea dorințelor împlinite. În mod conștient permite-i minții tale să vizualizeze această imagine de câteva ori pe zi și în curând vei crede în visul tău și vei face eforturi să se întâmple.

Ești în permanentă comunicare cu vocea ta interioară și în cea mai mare parte a timpului ea este negativă și te îndepărtează de la realizarea scopurilor tale. Fă un efort și ascul­tă vocea interioară, înlocuiește fiecare cuvânt, frază sau gând cu unul pozitiv. Treptat, vei produce schimbarea interioară și vei deveni mai încrezătoare, capabilă și cu o imagine corectă a valorii de sine.

Cere ajutor – dacă simți că nu ești capa­bilă să depășești acțiunea de autosabotaj, cere ajutor. Fie că apelezi la terapia de grup sau individuală, ai nevoie de cineva care să te ajute să identifici ce tip de comportamente specifice duc la insucces sau autodistrugere, cum îți „tai singură cra­ca de sub picioare“, să îți descoperi gândurile sub­con­ș­tiente care te subminează și să găsești căile potrivite pentru a le depăși.

Întotdeauna alege ceea ce îți dorești să faci și lucrurile în care crezi, dedică-ți apoi timpul pentru a le duce la îndeplinire.
Nimeni nu te poate opri să ai viața pe care o dorești, decât tu însăți! Așa că fii autorul de succes al propriei tale vieți! Măcar încearcă să nu te mai autosabotezi!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!