Trăim într-o lume a tehnologiilor avansate, în care casele și chiar mașinile devin din ce în ce mai autonome, luând propriile decizii și adaptându-se la condiții. Dar știați că unele dispozitive ne spionează? Nu numai smartphone-urile și ceasurile inteligente, dar și aspiratoarele pot afla câteva informații despre noi și le pot partaja cu alte dispozitive.
Iată 10 dispozitive de spionaj pe care poate nu le-ați ghicit:
1. Alexa.
Din ce în ce mai mulți oameni folosesc acasă boxe inteligente – Amazon Echo, Google Home etc. Tindem să credem că toate conversațiile cu astfel de dispozitive rămân private, dar nu este chiar așa.
Amazon are mii de angajați în întreaga lume a căror misiune principală este să asculte conversațiile și comenzile vocale înregistrate de Alex, asistentul vocal al Amazon Echo. Ei ascultă înregistrări din case, birouri și locuri publice, apoi transcriu, analizează și le folosesc pentru a „remedia problemele software și a îmbunătăți acuratețea dispozitivului”.
Deși înregistrările în sine sunt anonime, ele sunt legate de un număr de cont sau de dispozitiv, astfel încât, teoretic, utilizatorul poate fi găsit. Iar personalul aude tot ceea ce faci în casă. De exemplu pot ști toate secretele discutate în casă. Politica Amazon interzice intervenția în ceea ce se întâmplă.
2. Aspiratoare robot
Aspiratoarele robot sunt foarte convenabile pentru că merg prin casă și adună praful ușurându-vă viața, mai ales dacă aveți animale de companie. Dar chiar și aceste dispozitive utile ne pot încălca confidențialitatea.
De exemplu, Google, împreună cu iRobot, creează o hartă tridimensională a casei tale, pe care robotul o partajează apoi cu alte dispozitive inteligente. Producătorii spun că aceste date sunt sigure, dar pot fi de încredere?
Și robotul aspirator chinezesc Dongguan Diqee 360 este echipat cu Wi-Fi și o cameră video nocturnă de 360 de grade încorporată. Deși compania în sine nu colectează date despre locuința utilizatorului, dacă un hacker sparge un astfel de aspirator, el poate avea informații despre planificarea casei, dar și momentele când vii și pleci.
3. Mașini.
Majoritatea mașinilor moderne sunt echipate cu un mediu de stocare al datelor – un analog al „cutiei negre” din avion. Este un modul care înregistrează constant diverși parametri ai mașinii: turația motorului, viteza mașinii, procentul de putere maximă, frânarea, condițiile drumului, traseul etc.
Modulul înregistrează și ultimele secunde dinaintea unui accident, pentru ca ulterior producătorul poate determina modul în care s-au comportat sistemele de siguranță instalate pe mașină și modul în care șoferul a reacționat.
Toate aceste date sunt folosite de producătorii auto pentru a analiza accidentele și comportamentul șoferului. În cazul unui accident, producătorii pot furniza autorităților informații despre modul în care ați condus, care vor putea fi folosite împotriva dumneavoastră în instanță. Potrivit experților, aproximativ 64% din toate modelele auto de după 2005 sunt echipate cu un astfel de modul.
Mașinile noi vin dotate și cu sisteme de siguranța care în cazul unui accident notifică service-ul auto, iar dacă accidentul este mai grav, apelează 112 oferind date despre locația autovehiculului.
4. Jucării.
Multe jucării moderne conțin microcipuri care urmăresc comportamentul utilizatorului pentru a îmbunătăți și mai mult produsul. Dar cel mai îngrijorător lucru este că unele jucării sunt echipate cu dispozitive Bluetooth sau WIFI care se conectează la un server și trimit acolo date despre interacțiunea cu utilizatorul.
Așa s-a întâmplat cu păpușa care vorbește, My Friend Cayla, care a produs un mare scandal în Germania în 2017. Producătorul a susținut că a ținut toate datele colectate sub control, deși „securitatea absolută” nu poate fi garantată. S-a dovedit că orice dispozitiv Bluetooth poate fi conectat la păpușă de la o distanță de până la 10 metri și să asculte ce se întâmplă în jurul jucăriei.
5. Camere web.
Da, o cameră web este o modalitate foarte comună de a colecta date personale, dar este destul de ușor să vă protejați. Sigilați camera web cu o bucată de bandă mată sau un plasture atunci când nu este utilizată.
Hackerii care pot avea acces la camera web înregistreaza ceea ce se întâmplă fără știrea utilizatorului. Aceste videoclipuri pot fi apoi folosite pentru șantaj.
6. Ceasuri inteligente și brățări fitness.
În mai 2018, Kaspersky Lab a avertizat utilizatorii despre pericolele ceasurilor inteligente și ale brățărilor de fitness. Potrivit companiei, aceste dispozitive analizează „profilul comportamental” al utilizatorului, ceea ce îi permite să îl identifice din milioane de utilizatori. Profilul unic se bazează pe date de accelerometru și giroscop.
Dacă aceste date vor cădea în mâinile atacatorilor, aceștia vor putea calcula cu o acuratețe de 80-90% informații personale precum coduri PIN, parole și fraze de securitate. Pe măsură ce fiecare persoană se mișcă individual, în funcție de citirile accelerometrului și giroscopului, pot calcula mișcarea degetelor atunci când introduceți parola.
7. Periuțe de dinți.
Multe periuțe de dinți moderne se conectează la dispozitivele mobile pentru a urmări procedurile dumneavoastră de igienă. Dar peria inteligentă Oral B merge și mai departe, permițându-ți stomatologului să te spioneze!
Noua perie Oral B Bluetooth 4.0, controlata de aplicație, nu numai că se asigură că te speli corect pe dinți, dar trimite și informații medicului stomatolog. Fiecare mișcare a periei este înregistrată și trimisă medicului stomatolog, care vă poate oferi sfaturi în timp real.
8. Căști.
O echipă de oameni de știință israelieni a dezvoltat un soft care permite să înregistrarea sunetului, chiar dacă dispozitivul nu este echipat cu microfon. Acest cod transformă căștile într-un microfon: difuzoarele răspund la vibrațiile aerului, transformându-le într-un semnal electromagnetic.
Acest soft, numit SPEAKE (a) R, asigură că, chiar și atunci când microfonul este oprit, conversația utilizatorului poate fi în continuare înregistrată.
9. Camere de supraveghere pentru acasă.
Oamenii instalează camere acasă pentru o mai bună securitate a locuințelor. Când poți vedea ce se întâmplă afară fără să ieși din cameră, este reconfortant. Totuși, hackerii pot accesa și camerele de supraveghere dacă acestea sunt conectate la internet.
De exemplu, în ianuarie, în America a fost o poveste de mare amploare: un hacker a pătruns în sistemul de securitate al Nest și prin acesta a avut conversații cu un copil din casă. De asemenea, putea schimba temperatura din casă și a spionat familia timp de câteva luni până a fost descoperit.
Experții recomandă utilizarea autentificării în doi pași, astfel încât de fiecare dată când cineva încearcă să se autentifice în contul dumneavoastră, să primiți un mesaj prin sms sau prin email.
10. Becurile LED.
Da, progresul tehnic a ajuns în punctul în care autoritățile ne pot spiona prin becurile LED obișnuite!
Noul sistem de supraveghere din Terminalul B al Aeroportului Internațional Newark constă din 171 de becuri LED, un grup de senzori și opt camere video care colectează date în întreg terminalul și le trimit către un program special. Programul analizează timpul de așteptare în cozi, recunoaște plăcuțele de înmatriculare și chiar detectează activități suspecte. Iar conducerea aeroportului poate folosi aceste informații pentru a preveni criminalitatea și chiar le poate transmite autorităților.
Poate te gândești că, viața ta nu este importantă și nu ar avea de ce să te spioneze cineva, însă toate aceste date sunt folosite pentru a te face să crezi că este adevărat ceea ce vor ei să crezi. Îți vor transmite date și imagini care pot părea banale, dar în timp acestea îți vor schimba modul de gândire.
Ce dispozitive inteligente folosești acasă? Te deranjează faptul că îți monitorizează activitatea?