Cum suntem influentati in viata de suferintele traite in copilarie si ce este codependenta

Cum suntem influentati in viata de suferintele traite in copilarie si ce este codependenta

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 November 2019 in Dezvoltare Personala

“Nu-mi este frica de maine, pentru ca am vazut ziua de ieri si o iubesc pe cea de astazi.” – William Allan White

Daca banuiesti ca tu sau o persoana apropiata ar putea suferi de codependenta, poti incepe sa te intrebi de unde provin aceste trasaturi. De ce unii oameni devin dependenti si altii nu? Si exista un raspuns definitiv cu privire la ceea ce cauzeaza acest lucru?

O definitie psihologica a codependentei

Profesorul asistent de psihiatrie clinica la Universitatea Vanderbilt, Jonathan Becker, a declarat:

“Codependenta poate fi definita ca fiind orice relatie in care doi oameni devin atat de investiti unul in celalalt incat nu mai pot functia independent. Starea ta, fericirea si identitatea sunt definite de cealalta persoana. Intr-o relatie de codependenta, de obicei exista o persoana mai pasiva care nu poate lua decizii pentru ea insasi si o personalitate mai dominanta care primeste o rasplata si o satisfactie prin controlul celeilalte persoane si prin luarea unor decizii cu privire la modul in care va trai.”

Codependenta provine intotdeauna din copilarie – Calatoria fiecaruia catre codependenta poate incepe in moduri diferite, dar cel mai adesea aceasta isi are originile in copilarie. Originea sa poate fi regasita in educatie, impreuna cu incapacitatea parintelui de a oferi un mediu stabil si sigur.

In aceste doua situatii pot aparea urmatoarele probleme:

Copilul trebuie sa-si asume rolul ingrijitorului – Cand parintii nu reusesc sa-si asume obligatiile parintesti, rolul revine copilului. In aceste cazuri, copilul poate fi responsabil pentru curatarea, gatitul, ingrijirea fratilor mai mici si supravegherea parintilor.

Copilul este invatat sa fie pe placul oamenilor – Din cauza mediului descris mai sus, copilul trebuie sa fie foarte atent pentru a pastra echilibrului de a-i pastra pe toti oamenii din jurul sau fericiti.

Copilul trebuie sa-si asume atat de multa responsabilitate – O mare parte a copilariei se pierde, deoarece responsabilitatile lor mature depasesc cu mult varsta lor.

Copilul invata ca cei care il iubesc pot, de asemenea, sa-i faca rau – Acest lucru este deosebit de comun in familiile in care are loc abuzul fizic sau emotional. Copilul stie ca nu poate fi dezamagit de cei apropiati.

Copilul este adesea speriat

Mediul copilariei era infricosator in multe feluri. Nu exista stabilitate solida si fiecare zi ar putea fi destul de diferita. Uneori, copilul poate fi suparat, ingrijorat, stresat sau chiar poate plange. Ca adult, acest lucru poate duce la anxietate sau la teama de a nu fi singur.

Copilul dezvolta stima de sine scazuta – Ei sunt adesea expusi unor circumstante in care nu se simt vrednici si simt ca ceva nu este in regula cu ei.

Trasaturi comune de personalitate pe care le putem descoperi in randul persoanelor codependente:

– Se simt cu usurinta subevaluati: in ciuda efortului enorm de a se indeparta de la calea lor pentru a-i ajuta pe ceilalti, ei se simt in mod regulat subevaluati.

– Au tendinta de a multumi: incearca sa-i multumeasca pe oameni in speranta ca vor ajunge sa obtina aprobarea si iubirea.

– Sunt vulnerabili in fata auto-invinovatirii: se simt adesea responsabili pentru comportamentul celorlalti si, ca rezultat, se invinovatesc adesea pentru comportamentul rau al altor persoane sau pur si simplu gasesc scuze pentru persoana respectiva.

– Frica de singuratate: au o teama innascuta de a fi singuri, respinsi sau neiubiti.

– Responsabilitate in exces: exista un sentiment de responsabilitate pentru rezolvarea problemelor altor persoane.

– Inabilitatea de a se indeparta de relatii nesanatoase pentru ca nu sunt capabili sa renunte, in ciuda faptului ca persoana respectiva nu este o figura pozitiva in viata lor.

– Devalorizarea valorii de sine: exista o dificultate de a comunica atat de liber pe cat si-ar dori sau de a lua decizii intr-o relatie.

– Stima de sine scazuta si probleme de abandon.

– Dorinta de aprobare: valoreaza aprobarea celorlalti mai mult decat propria lor aprobare.

Cateva intrebari care te vor ajuta sa identifici daca esti codependent:

  • Iti este frica sa te aperi pe tine insuti daca esti abuzat fizic sau emotional?
  • Obisnuiesti sa-ti asumi responsabilitati in plus la munca sau la serviciu?
  • Esti dependent de ceilalti si te simti bine in legatura cu asta?
  • Ai stima de sine scazuta?
  • Pui in mod regulat nevoile celorlalti inaintea propriilor nevoi?
  • Te simti responsabil atunci cand ceilalti fac greseli?

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!