Cum se păstrează usturoiul pe timpul iernii pentru a rămâne proaspăt și sănătos

Cum se păstrează usturoiul pe timpul iernii pentru a rămâne proaspăt și sănătos

Publicat de Larisa Moldovan pe 17 October 2021 in LifeStyleSfaturi si Trucuri

Usturoiul este un condiment important în orice bucătărie. Și, deși doi sau trei căței sunt suficienți pentru a prepara un fel de mâncare, restul căpățânii trebuie păstrat în mod corespunzător pentru a nu se usca sau strica.

Este recomandabil să achiziționați căpățânile de usturoi în sezon, când prețurile acestui produs sunt mai mici. Cel mai profitabil este să îl cumperi în perioada iulie până la mijlocul toamnei. Alegeți cu grijă căpățânile întregi, de preferință de dimensiuni medii, deoarece se păstrează mai bine și au o aromă mai fină. Apoi, nu trebuie decât să alegeți metoda de păstrare.

Cum se păstrează usturoiul

Dacă lăsați o pungă de usturoi într-un loc întunecat și răcoros, sunt șanse mari să înceapă să încolțească foarte curând. Amintiți-vă că, cățeii vor încolți chiar și în frigider. Pentru a preveni acest lucru, bunicii noștri au venit cu câteva trucuri utile.

Borcan de sare

Sarea este un conservant excelent și un agent antibacterian natural. Pentru a păstra o cantitate mică de usturoi (să zicem, 10-15 căpățâni), ai nevoie de un borcan mare de sticlă. Puneți usturoiul în el, presărați sare și depozitați-l într-un loc răcoros.

În plus, sarea absoarbe perfect umezeala, astfel încât usturoiul cu siguranță nu va umezi și nu va încolți. Pentru această metodă de depozitare, în loc de sare, se folosește uneori nisip curat de râu. De asemenea, în loc de sare, se mai folosește cenușă, făină și coji de ceapă.

Usturoiul în ulei

Potrivit pentru cantități foarte mici. Nu poți pune un sac de usturoi în ulei! Dar un litru poate fi suficient. Pentru această metodă de păstrare, curățați usturoiul și puneți-l într-un borcan apoi turnați ulei vegetal până acoperă. Astfel, vei obține două lucruri dintr-o lovitură: păstrezi usturoiul și prepari și ulei picant. Uleiul rezultat este foarte bun pentru remedii naturiste sau prepararea de fructe de mare și salate .

Și dacă fierbeți usturoiul în ulei la foc mic, obțineți un usturoi delicios, numai bun de întins pe pâine. În această formă, cățeii sunt atât de moi, încât sunt foarte gustoși cu pâine. Și sunt păstrați pentru o perioadă foarte lungă de timp. Gătiți usturoiul in ulei aproximativ o ora la foc mic.

Usturoiul în ceară

Căpățânile de usturoi bine spălate și uscate pot fi păstrate mult timp dacă sunt sigilate cu ceară. Pentru a face acest lucru, topiți câteva lumânări de ceară într-o baie de apă. Apoi înmuiați căpățânile una câte una, ținându-le de coada. Ceara va proteja usturoiul de bacterii și va preveni uscarea și mucegăirea acestora.

Împletit

Una dintre cele mai cunoscute metode! Pur și simplu țeseți usturoiul în coadă și agățați-o într-un loc răcoros și uscat. De exemplu, la mansardă sau în pivniță. Acest lucru va împiedica usturoiul să putrezească, dar se poate ofili puțin până în iarnă. Dacă prinde umiditate, se poate mucegăi, dacă este prea rece poate degera, deci nu este o variantă perfectă de depozitare.

Un mod mai diferit de păstrare – usturoiul ars la capete!

Cel mai convenabil și practic mod dintre toate cele de mai sus. Nu aveți nevoie de sare, ulei sau ceară. Și nici nu trebuie să împletiți nimic.

Luați usturoiul uscat de coadă. Nu este nevoie să curățați capul! Cojile sunt necesare pentru a păstra umezeala în usturoi. Luați un arzător cu gaz și pârliți rădăcinile. Trebuie să le arzi, astfel încât locul să devină negru. Dacă nu aveți arzător, folosiți o lumânare sau o plită. Coada de sus este, de asemenea, mai bine să fie arsă.

Datorită acestui fapt, usturoiul tău cu siguranță nu va încolți, chiar dacă accidental ajunge într-un loc cald. Păstrați-l în dulap, beci sau balcon.

Usturoiul proaspăt în timpul iernii nu este doar un condiment, ci și un medicament valoros. Așadar, nu pierdeți ocazia de a vă aproviziona cu cât mai mult! Oricare dintre aceste metode este potrivită pentru acest lucru, dar aceasta din urmă ni se pare cea mai eficientă. Ce crezi?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!