Cuvântul „tromboză” provine din cuvântul grecesc care înseamnă „coagulare” și indică formarea unui cheag de sânge în interiorul venelor. Apariția trombozei este legată de restricționarea sau blocarea fluxului sanguin și poate provoca embolie și chiar moarte.
Tromboza este o afecțiune caracterizată prin formarea unui cheag de sânge (numit tromb) în interiorul unei vene de sânge, care poate bloca fluxul sanguin normal și poate duce la complicații grave, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau embolismul pulmonar.
Tromboza poate să apară atunci când există o leziune la nivelul vaselor de sânge, când fluxul sanguin este încetinit sau când sângele are o tendință crescută de coagulare. Factorii de risc pentru tromboză includ factorul ereditar, vârsta înaintată, obezitatea, sedentarismul, sarcina și fumatul.
Simptomele trombozei pot varia în funcție de localizarea cheagului de sânge și pot include durere, umflare, roșeață și căldură la nivelul membrelor afectate. Tratamentul trombozei poate include medicamente anticoagulante, terapie de compresie și, în cazuri severe, intervenții chirurgicale pentru a îndepărta cheagul de sânge.
Există 2 tipuri de tromboză:
1. Tromboză arterială
Cheagurile de sânge se formează în arterele femurale și în vasele de sânge ale creierului. Este cel mai periculos tip de tromboză, deoarece blochează fluxul de sânge și aportul de oxigen spre creier. Acest lucru poate duce la un accident vascular cerebral și chiar la deces.
2. Tromboză venoasă profundă
Cheagurile de sânge se formează în interiorul venelor (cel mai adesea în vasele de sânge ale picioarelor sau în acele zone unde sângele poate fi acumulat și stagnat). În această situație, există riscul ca cheagul să ajungă la inimă și plămâni și să provoace o embolie pulmonară.
Simptomele trombozei:
- durere de picioare;
- senzație de arsură în picioare;
- roșeață sau cianoză a zonei afectate;
- umflături;
- varice.
Dacă vă confruntați cu oricare dintre aceste simptome vă recomandăm să faceți un control medical specializat.
Cum să previi tromboza?
Prevenirea trombozei (precum și a multor alte afecțiuni) implică o alimentație echilibrată cu conținut scăzut de grăsimi, o activitate fizică zilnică, limitarea băuturilor alcoolice, menținerea unei greutăți sănătoase, o abordare responsabilă cu privire la utilizarea medicamentelor, menținerea unui nivel normal de presiune arterială și colesterol.
Cum să tratezi tromboza?
Tratamentul trombozei arteriale se efectuează cu medicamente (trombolitice) prescrise de medicul specialist, care distrug cheagurile de sânge. A doua opțiune este intervenția chirurgicală, care se efectuează pentru a restabili lumenul arterei afectate.
Tratamentul trombozei venoase profunde se efectuează prin utilizarea medicamentelor care subțiază sângele și alte medicamente. În unele cazuri, este necesară implantarea unui filtru de cava, care împiedică pătrunderea cheagurilor în plămâni. Pentru îmbunătățirea circulației sanguine, pot fi utilizate șosete compresive.
Dietă
Unele alimente ajută la îmbunătățirea circulației sanguine. Se recomandă includerea în regimul alimentar a sucului de lămâie, ghimbirului, usturoiului crud și a ardeiului cayenne.
Atenție, nu începeți nicio dietă fără să vă sfătuiți cu un medic sau cu un nutriționist. Unele diete sau alimente nu pot fi folosite de către persoanele cu diferite afecțiuni sau boli.
Acest articol a fost făcut cu scop informativ și nu înlocuiește sfatul, diagnosticul sau tratamentul medical profesional. Pentru orice întrebări legate de sănătatea voastră, adresați-vă medicului.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.