Cum sa tii departe caldura de casa ta in perioada aceasta

Cum sa tii departe caldura de casa ta in perioada aceasta

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 July 2017 in SfaturiSfaturi si Trucuri

Vara s-a instalat confortabil în ţară şi odată cu ea canicula a început să ne facă zile fripte, la propriu. Cu toate că cei care deţin un aparat de aer condiţionat pot dormi liniştiţi, există şi persoane care nu şi-l permit sau din motive medicale nu îl pot folosi. Sfaturile de mai jos se adresează celor care vor să se răcorească cu bani puţini şi fără prea multe complicaţii.

1. Tine draperiile trase in timpul zilei. Cand lumina soarelui trece prin ferestre, se creeaza un efect de sera in miniatura in casa ta.

2. Reflecta caldura. Ia in considerare investitia în pelicule de film reflectorizant pentru geamurile tale. In cazul in care planuiesti sa iti montezi ferestre noi, achizitioneaza geamuri cu protectie solara (Low-E, 4 anotimpuri).

3. Deschide ferestrele seara. Daca este destul de rece afara, intredeschide geamurile. Insa nu uita sa le inchizi atunci cand va creste temperatura afara.

4. Izoleaza. Vrei sa pastrezi aerul rece inauntru, asa ca asigura-te ca ai sigilat bine latura de jos a usilor si geamurilor

5. Scapa de becurile incandescente. Nu numai ca sunt mari consumatoare de energie, insa genereaza mai multa caldura decat cele pe tehnologie LED sau CFL.

6. Asigura-te ca ventilatorul din tavan se invarte in directia opusa sensului acelor de ceas. Majoritatea ventilatoarelor moderne au un comutator de schimbare a directiei. Vei dori ca acesta sa se invarta in sensul acelor de ceas iarna pentru a impinge aerul cald in jos si invers vara pentru a circula aerul rece.

7. Bea bauturi reci. Asta e la mintea cocosului, insa merita mentionata. Ce alta metoda mai buna de racire a organismului ar fi decat din inauntru in afara.

8. Imbraca-te adecvat. Cu haine largi si subtiri vei reusi sa te mentii la o temperatura cat mai adecvata. Pantalonii aceia scurti din bumbac organic s-ar putea sa iti fie folositori din nou.

9. Foloseste un prosop. Un prosop inmuiat in apa rece este foarte bun pentru a te racori. Pune-l pe gat, incheieturi sau frunte in cea mai calduroasa parte a zilei.

10. Evita gatitul la cuptor sau aragaz . Ambele vor adauga caldura inutila in casa. Mai degraba, da drumul la gratarul de afara sau pregateste o salata sau un sandwich.

11. Incearca o perna umpluta cu hrisca. In cazul in care caldura nu te lasa sa dormi, folosirea unei perne cu hrisca poate sa faca diferenta, deoarece hrisca nu pastreaza caldura precum pernele conventionale.

12. Invata de la animale. Cum se descurca animalul tau de companie in cel mai calduros moment al zilei? Doarme, bineinteles. Daca poti sa te bagi la un pui de somn intr-un week-end calduros, nu ezita.

13. Relaxeaza-te. Porneste ventilatorul de pe masa si pune o sticla cu apa inghetata in fata pentru a circula un aer racoros in camera.

14. Planteaza un copac. Daca poti, planteaza un copac in partea casei care este cea mai deschisa la soare. Plusul de umbra va proteja casa de razele soarelui.

15. Foloseşte plante de apartament

Şi plantele te pot ajuta să scapi de caniculă. Cumpără plante înalte pe care să le aşezi pe pervazul geamurilor sau în balcon. Acestea fac umbră dar captează şi razele soarelui.

De recomandat sunt soiurile de palmieri care se găsesc în magazine dar şi plantele agăţătoare.

16. Elimină umiditatea

Umiditatea face ca o încăpere să pară mai călduroasă decât este. Încearcă să reduci umiditatea din locuinţă. În timpul zilei nu spăla rufe, nu usca haine în casă şi nu găti. Lasă aceste activităţi mai spre seară.

17. Persoanele care poartă şepci sau bandane le pot înmuia în apă rece înainte de purtare.

18. În zilele toride trebuie evitată cofeina şi consumul de alcool deoarece acestea provoacă dezhidratare.

19. Pentru un somn “răcoritor”, cearşafurile pot fi introduse în frigider şi scoase înainte de culcare, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru haine.

20. Atunci când căldura este insuportabilă pe timpul nopţii cearşafurile pot fi udate cu apă. În astfel de cazuri, este obligatoriu ca sub ele să fie amplasat un prosop pentru a nu se uda salteaua.

Daca ti-a placut articolul, te invitam sa distribui mai departe si sa intri pe pagina noastra pentru mai multe articole!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!