Am avut multe relatii, da, relatii si nu aventuri, fiindca totdeauna am luptat sa imi fac o familie, sa pot sa le ofer copiilor mei un mediu cald familial din care sa aiba multe de invatat, sa se simta iubiti si sa invete valorile unei familii.
Si am tot cautat sufletul pereche
Inca de la 17 ani am avut primul iubit. O relatie care a durat un an dar s-a stins pentru ca nu ne intelegeam, cred ca am inceput relatia mai mult din curiozitate, nici macar din atractie fizica pentru ca inca nu intelegeam ce este aceea, dar ne-am lecuit amandoi dupa certuri si liste lungi de reprosuri cand ne-am dat seama ca fiecare are alte asteptari de la celalt.
Ce am invatat din fostele relatii
Mi-am dat seama ca urmatorul iubit trebuie sa aiba asteptari pe care eu sa i le pot indeplini si mai ales sa imi placa sa fac asta si nu sa mi se para un efort. Si invers. Numai ca a intervenit problema maturitatii: era prea tanar sa isi doreasca o familie, era evident ca mai avea nevoie sa “zburde”, ii mai trebuia experienta si multe maniere. Da, nu am putut niciodata sa trec peste maniere.
Apoi cand am gasit unul manierat nu era bun la pat. Ca atare mi-am propus sa “incerc” mai repede priceperea in latura intima ca sa nu ma mai indragostesc de gesturi si iluzii.
Apoi… apoi am devenit prea stricta
Dupa toate acestea mi-am format criteriile pe care le doream la barbatul pe care sa il am alaturi toata viata, barbatul in grija caruia mi-as lasa fara stres copiii si care cred ca ar putea strabate langa mine drumul vietii si mai ales cel al batranetii.
Desi multi prieteni si prietene m-au judecat, nu am renuntat la cateva criterii care s-au dovedit a fi valabile in orice relatie reusita, de fapt in orice casnicie, pentru ca nu toate relatiile lungi care par reusite finalizeaza prin formarea unei familii, iar alteori nici famiile nu trec acei 3-5 ani. Exista chiar si o expresie: “Regula celor 5 ani”.
Criteriile dupa care sa iti alegi sufletul pereche
1. Sa isi doreasca mult o familie
Noi femeile avem instinctiv nevoia de a ne forma un camin, unul protectiv in care sa ne simtim in siguranta alaturi de copiii nostri si sotul nostru. Daca barbatul inca simte ca o casnicie ar fi prea mult pentru el, o responsabilitate prea mare… atunci mai bine il lasati in pace, poate la un moment dat se va convinge singur, dar pe timpul lui.
2. Sa aiba acelasi stil de viata cu al tau
Daca unuia ii plac iesirile si celuilalt nu-i plac, la un moment dat unul se va simti “supresat” se stilul de viata al celuilalt. Daca unuia ii lac calatoriile pe munti si in natura, eventual si sportul, iar celalalt nu suporta nici sa mearga pe jos pana la piata – cu siguranta la un moment dat vor fi probleme, unul se va simti obligat sa faca asa cum vrea celalalt.
Desigur, suprapunere perfecta a placerilor celor doi nu exista, dar trebuie cumva sa aiba aceeasi inclinare. Daca unuia ii place linistea si altuia sa vorbeasca, probabil nu vor reusi sa se asculte reciproc nicioadata. Trebuie sa aiba caractere comune. Sa le placa aceleasi valori sociale sau sa le aiba pe majoritatea in comun.
Stilul de viata personal sa semene, pentru ca altfel caminul va arata ca o casa rupta in doua: una pe stilul unuia (de exemplu dezordonat), alta pe stilul celuilalt (perfectionist), ambii iritandu-se reciproc de ceea ce vad in jur si dezvoltand in timp o repulsie fata de camin. Mie imi place arta, dansul, societatea si muntele, chiar daca am o varsta… si l-am gasit sa ii placa toate astea. Mai mult, unele din placerile mele au fost o supriza pentru el fiindca nu le mai traise niciodata. Si invers. Dar avem comportamente relativ asemanatoare, acelasi stil de viata si educatie asemanatoare.
3. Sa poata intretine un camin
Gandeste-te ca vine vremea cand vei dori copii si va trebui sa stai acasa sa ii ingrijesti. El trebuie sa isi permita sa aiba grija de tine si spun asta nu doar cu privire la abilitatile lui de a ingriji, cat si cu privire la cele financiare. Daca tine mult la “banii lui” e o problema, una mare! Mai mult, daca de exemplu esti racita si nu are grija de tine, nu iti aduce un ceai de cate ori ai nevoie, nu se duce la 12 noaptea dupa pastile si nu sta toata noaptea sa te controleze daca ai transpirat sau nu, daca ti-e mai rau sau mai bine ci doarme dus… slabe sperante sa aiba vreodata grija. A avea grija se invata inca de mic, unii se dezvolta egoisti, altii invata sa ingrijeasca.
4. Sa te atraga fizic
Degeaba sunteti prieteni buni daca intre voi nu exista o atractie fizica incontrolabila, negandita, irationala. Altfel, mai tarziu te vei intalni cu acel barbat care te va atrage suficient de mult incat sa iti inseli barbatul… sau chiar sa-l lasi. Si culmea, nu tu suferi cel mai mult…
5. Sa va simtiti bine unul cu celalalt in societate
Cu siguranta veti avea de iesit in multe locuri. De aceea trebuie sa va simtiti mandri unul de celalalt, sa va simtiti reprezentat prin celalalt. Se spune ca in cuplu unul este oglinda celuilalt.