Cum să te raportezi la oameni, fie că sunt apropiați sau străini, copii sau părinți, șefi sau subalterni? Cum să faci ca ei să nu profite de tine, să nu te rănească, să nu te trădeze sau să nu te dezamăgească, ci să-ți răsplătească dragostea cu dragoste? Este o întrebare complexă, la care niciun filosof nu va oferi un răspuns concret.
Chiar și în acest articol, vei găsi sfaturi complet opuse. Unul dintre ele poate fi să dăruiești oamenilor lumina sufletului tău, în timp ce altul poate fi să te ferești de societate, pentru că relațiile cu oamenii nu aduc nimic bun.
Carlos Castaneda ne oferă o declarație uimitoare care poate rezolva această enigmă:
„Dacă nu îți place ceea ce primești, schimbă ceea ce dai.”
Dacă relațiile tale cu cei apropiați nu sunt satisfăcătoare, nu cere, nu manipula, nu te enerva. Schimbă-te pe tine însuți. Schimbă-ți atitudinea față de oameni și urmărește atent rezultatele. Schimbarea este baza procesului evolutiv.
Deci, în ce direcție ar trebui să mergem? Am adunat câteva înțelepciuni tibetane, pe care merită să le luăm în considerare:
Educarea copiilor
Copiii, încă de mici, sunt învățați de către părinți că trebuie să aibă rezultate bune la școală, că trebuie să aibă o funcție înaltă la serviciu, că trebuie să câștige mulți bani. Într-adevăr, fiecare părinte dorește să își vadă copilul devenit adult că se descurcă în viață și că are o situație materială bună.
Dalai Lama oferă un sfat complet opus:
„Planeta nu are nevoie de un număr mare de „oameni de succes”. Planeta are nevoie disperată de mediatori, vindecători, restauratori și povestitori. Are nevoie de oameni cu care să trăiești bine.” Tibetul consideră că adevărata reușită constă în a avea un suflet bun, nu o poziție înaltă în societate.
Izolarea de oameni
Un lac reflectă lumina lunii și a stelelor, dar nu spune nimic despre propria sa adâncime.
Un alt sfat înțelept este să nu vorbești prea mult, să nu ai încredere în ceilalți și să nu deschizi complet fereastra sufletului și inimii tale.
Era odată o melodia care spunea: „Iubirea mea imensă va fi suficientă pentru noi doi”. Adică ea oferă toată iubirea ei, iar el nu oferă nimic.
Pentru ce sunt astfel de relații? Relațiile ar trebui să semene cu un joc de șah. Un jucător face un pas, celălalt face un alt pas. Altfel, realitatea este distorsionată și apar inimile frânte. O deviație care în cele din urmă scufundă corabia.
Dar dacă ai petrecut mult timp în izolare emoțională, și te simți plictisit, melancolic și insuportabil de singur, Dalai Lama oferă un sfat complet opus: ,,deschide-te oamenilor”!
Dragostea, nu utilitatea
Oamenii au fost creați pentru a fi iubiți, iar obiectele au fost create pentru a fi folosite. Lumea este un haos pentru că totul este invers.
Uneori auzi că cineva a avut noroc: are o mireasă frumoasă, s-a născut într-o familie bogată sau a găsit un bătrân sponsor cu avere. Aceste lucruri nu au legătură cu relațiile care te fac mai puternic, care te inspiră și te înalță. Sunt relații bazate pe interes, care devalorizează tot ceea ce este bun în noi.
Dacă tu sau cineva din jurul tău folosiți oamenii, acest lucru nu este noroc, ci abilitatea de a te adapta la viață și istețime, aici nu există capacitatea de a iubi sincer.
Pentru ce să ierți oamenii
A ierta nu înseamnă a uita ce s-a întâmplat. A ierta înseamnă să nu păstrezi sentimente negative față de ei. Scriitorul Paulo Coelho are propria sa formulare a necesității iertării:
„Iertarea este o cale cu sens dublu. Iertând pe cineva, ne iertăm și pe noi înșine în același moment.”
Doar că în lumea noastră conceptul de iertare este distorsionat până la ridicol. Soțiile iartă soții infideli și agresivi, angajații iartă atitudinea rudimentară a șefilor, părinții iartă trădarea copiilor – aceasta este o linie subțire între egoism și slăbiciune.
„Te iert pentru că nu pot trăi fără tine, pentru că mă simt bine/confortabil cu tine în acest moment, așa că voi face ca și cum nimic nu s-a întâmplat”. Dar rănile rămân înăuntru și nu dispar prin iertare.
Iertarea înseamnă să scapi de rănile și resentimentele din suflet, dar în 90% dintre cazuri aceasta este posibilă doar dacă îndepărtezi persoana din viața ta și mergi pe un nou drum.
Fiți buni
Dați oamenilor mai mult decât se așteaptă. Faceți acest lucru cu bucurie și fără a aștepta recunoștință din partea lor.