Cum să te opui criticului interior

Cum să te opui criticului interior

Publicat de Larisa Moldovan pe 19 March 2023 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturi

În acest articol vă vom prezenta câteva metode prin care să vă supuneți criticul interior, astfel încât să nu interfereze cu viața de zi cu zi și cu visele voastre.

Vom învăța cum să încetăm să ne certam și să ne devalorizăm, să ne îngrijorăm că cineva și-a făcut o părere greșită despre noi sau că nu suntem suficient de buni în acțiunile noastre. Vom învăța să ne simțim mai liberi în manifestarea dorințelor noastre.

Iată cum să te opui criticului interior:

1. Disociază-te de criticul tău interior.

El nu ești tu, ci doar acea parte din tine care a preluat controlul asupra ta și se manifestă ori de câte ori te simți nesigur, nu poți decide dacă să faci un pas important etc. Faptul de a realiza că în aceste cazuri ești la cheremul criticului interior îți permite deja să ieși din această putere și să-l privești din exterior.

De îndată ce simțiți oricare dintre cele de mai sus, spuneți-vă: ei bine, salut, criticul meu interior, apoi imaginați-vă cum arată el. Cu cine arată? Este posibil ca el să vă amintească de unul dintre părinți, un frate sau o soră mai mare, un profesor sau un antrenor. Ia-l tare pe critic. Acest lucru îi va înăbuși vocea și îl va ajuta să nu reacționeze la remarcile nerezonabile.

2. Nu ar trebui să te lupți cu criticul interior

Până la urmă, aceasta este partea care, prin critică, are grijă de tine. Este mai bine să intri într-un dialog cu el și să-l întrebi ce încearcă să obțină, încercând să-ți spună că nu ești atât de bun sau nu poți face față la ceva, încercând să te devalorizeze pe tine și mediul tău.

Poate vei primi un răspuns de genul „așa vei fi mai calm”, „așa nu te va judeca nimeni, nu te va certa” etc. Apoi, explică criticului tău interior că ești suficient de matur și suficient de independent pentru a înțelege că ai suficiente resurse pentru a face față sarcinii.

Pentru a face acest lucru, atrage un protector interior sau un grup de protectori care întruchipează sprijinul și înțelepciunea pentru tine. De exemplu, ar putea fi un prieten apropiat care te admiră, sau o persoană dragă, astfel încât să simți că acești oameni te vor sprijini cu siguranță. Când criticul interior atacă, imaginează-ți că membrii grupului de sprijin stau în spatele tău ca un munte.

3. Ia o poziție dominantă asupra criticului interior

De îndată ce criticul interior apare, intră într-o discuție constructivă cu el. Notează cele mai tipice fraze din criticul tău interior, cum ar fi „Nu o să reușești niciodată” și ai mereu pregătite câteva contraargumente convingătoare, bazate pe succesele și realizările tale.

Marchează inconsecvența cuvintelor sale: „Există ceva adevăr în această remarcă, dar este foarte exagerată, pentru că până acum am adunat o mulțime de realizări (apoi enumeri realizările)”, acest lucru îți va crește încrederea de sine.

„Mulți bărbați/femei mi-au spus că sunt atrăgătoare”, „La serviciu, colegii apelează la mine pentru ajutor” etc. Sau doar spune-i criticului tău interior: „Acest lucru nu mă ajută cu nimic așa că te voi ignora”.

4. Fă două liste: calitățile tale pozitive și realizările tale.

Să fie doar lucruri mărunte: ai încercat să faci un lucru, ai făcut ceva bine. Numiți-le cum ar face un observator imparțial: „a reușit să realizeze”, „a fost prietenos”, „a recunoscut greșeala”, „a făcut față foarte bine”, „a ajutat”, „și-a exprimat dragostea”.

Ține minte: nu trebuie să fii perfect, toată lumea are dreptul de a greși, dar în ciuda suișurilor și coborâșurilor tale, există întotdeauna o sursă de calm și putere în tine.

Tratează-te cu respect și grijă. Fii cel mai bun prieten al tău, amintește-ți de toate succesele și apoi criticul interior va dispărea treptat din viața ta. Treptat, încrederea în propria ta valoare va crește și te va umple de bunăstare. 



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!