Cum să te comporți în biserică

Cum să te comporți în biserică

Publicat de Larisa Moldovan pe 18 February 2021 in SfaturiSpiritualitate

Să ne smerim! Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem înainte de a merge la biserică. Și să scăpăm de grijile pământești pentru a „intra” cu toată conștiința noastră în ritualul spiritual și în sensul acestuia. În drumul către Biserică trebuie să luăm cu noi gânduri pure, iar comportamentul nostru ar trebui să fie ca o întâlnire cu Dumnezeu.

Îmbrăcămintea extravagantă nu este adecvată

Potrivit canoanelor bisericii, atunci când intrăm într-o biserică, trebuie să fim îmbrăcați curat și simplu. Nu ar trebui să purtăm haine cu inscripții anticreștine. Nu este corect să fii îmbrăcat extravagant cu o mulțime de bijuterii, cu unghii puternic lăcuite, mult machiaj și parfumuri puternice. Îmbrăcămintea care pune accentul pe formele corpului și îmbrăcămintea prea decoltată este, de asemenea, inacceptabilă.

Este recomandat ca bărbații creștini să poarte barbă sau cel puțin mustață. Femeile ar trebui să poarte fuste cu o lungime măcar medie – nu mai sus decât genunchiul, fuste opace și capul acoperit cu batic, care să nu aibă capete atârnate neglijent. Telefoanele mobile trebuie oprite. Nu beți și nu fumați înainte de a merge la Biserică.

Cum să faci cruce

Creștinul ortodox face cruce cu mâna dreaptă, având unite vârful degetului mare, arătătorului și degetului mijlociu, iar celelalte două – îndoite până în palmă. Mai întâi se atinge fruntea „în numele Tatălui”, apoi – partea inferioară a pieptului „și a Fiului”, umărul drept „și al Duhului Sfânt” și în cele din urmă umărul stâng „Amin”, însoțit de o ușoară înclină-te înainte.

Crucea simbolizează eliberarea de puterea diavolului și darul vieții veșnice. Este bine să faci cruce la începutul și la sfârșitul fiecărei slujbe, la începutul și sfârșitul rugăciunilor și de fiecare dată când se citesc sau se cântă cele trei nume sfinte ale lui Dumnezeu – ale Tatălui, ale Fiului și ale Duhului Sfânt.

Aprinderea lumânărilor este un simbol al credinței și iubirii noastre

Acesta este micul nostru dar pentru biserică. De obicei sfeșnicele mari se află în fața icoanelor lui Iisus Hristos și ale Maicii Domnului, dar există și altele mai mici – în fața altarelor din Biserică, moaște ale sfinților, icoane făcătoare de minuni. Aici sunt aprinse lumânările pentru sănătate, aici oferim rugăciunile noastre.

Mai sunt așezate și cutii metalice cu nisip sau sfeșnice, unde ne rugăm pentru iertarea morților. Mai întâi se aprinde o lumânare în fața icoanei lui Iisus Hristos, apoi în fața icoanei Sfintei Născătoare de Dumnezeu, apoi – pentru morți și, dacă vrem, în fața icoanelor celorlalți sfinți.

Rugăciunea este singura legătură sănătoasă dintre om și Dumnezeu

Rugăciunea este mijlocul prin care intrăm în contact cu Dumnezeu nu numai atunci când suntem în Biserică. În mod constant trebuie să mergem la slujbe pentru a rezolva problemele vieții. Adesea cererea noastră nu este acceptată. De fapt, suntem orbi spiritual și nu știm ce se află în spatele ei. Cererea din rugăciunea noastră ne este utilă sau nu?

Cunoaștem rugăciunea „Tatăl nostru”, dar uităm să aplicăm cuvintele din ea – „facă-se voia ta”. Rugăciunea este singura legătură dintre om și Dumnezeu. Când o persoană neagă existența lui Dumnezeu și nu își caută ajutorul, este lăsată singură în mândria sa și trebuie să se bazeze doar pe propria sa forță.

Atitudinea noastră rea față de creștinism duce la pesimism. Așadar, să fim pozitivi și să nu asociem sărbătoarea doar cu ceea ce vom pune pe masă.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!