Cum să scapi de persoanele negative și să crești energia vitală

Cum să scapi de persoanele negative și să crești energia vitală

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 March 2021 in SfaturiSpiritualitate

Abilitatea de a arăta compasiune și empatie față de o persoană este considerată o calitate foarte importantă. Dar este important să fim atenți la anumite aspecte. Dacă, după ce ai vorbit cu o altă persoană, te simți epuizat, atunci trebuie să te gândești serios să comunici cât mai rar cu acea persoană.

Toată lumea are parte de probleme, iar atunci când rudele și prietenii noștri le au, de multe ori trebuie să ascultăm cum se plâng de ceva sau cineva. Pe de o parte, acest lucru este firesc, oamenii vor cumva să elibereze tensiunea, iar ascultându-i, noi îi ajutăm în acest sens. Pe de altă parte, ascultarea constantă a plângerilor altor persoane ne epuizează de energie.

Influența unei persoane negative

Unii oameni vorbesc despre problemele lor pentru a primi sprijin și sfaturi. Alții, pentru a-și transfera negativitatea la cealaltă persoană. Trebuie să înveți să faci diferența între aceste două tipuri de persoane.

Poate că oamenii din a doua categorie te vor numi un egoist atunci când refuzi să le asculți problemele. Poate vor încerca să-ți insufle un sentiment de vinovăție. Dar acest lucru se va compensa prin faptul că ai renunțat la discuțiile toxice și astfel ai putut să-ți recapeți energia și stima de sine.

De ce nu ar trebui să asculți cum se plâng alte persoane:

Pentru că cel care doar se plânge nu face nimic pentru a schimba ceva la viața sa. El este obișnuit să joace rolul victimei, ca oamenii din jurul său să îl compătimească.

Chiar dacă îl asculți cum se plânge, nu îl poți ajuta cu nimic, pentru că nu vrea să fie ajutat, vrea să aibă motive pentru a se plânge în continuare. Plângându-se, subconștient sau conștient îndepărtează de la sine sentimentul de vinovăție pentru eșecul său.  O astfel de conversație fără rost nu face altceva decât să te scurgă de energie.

Nu vei rezolva niciodată problemele lui, deoarece el nu intenționează să le rezolve. Nu-i vei mângâia niciodată sufletul cu compasiune, pentru că el nu are nevoie de așa ceva.

Ce se întâmplă cu noi atunci când ascultăm în mod constant plângeri? Ni se scurge, pur și simplu, energia din corp. Vrem să ajutăm, dar nu reușim să găsim soluția problemei. Încercăm din nou și din nou și, prin urmare, vom fi epuizați la final.

Primele semne de epuizare:

  • Dezechilibru emoțional
  • Dificultăți în rezolvarea propriilor probleme
  • Probleme de concentrare
  • Apariția gândurilor negative

Ce putem face pentru a evita acest lucru:

Stabiliți și mențineți o distanță. Poate că persoana va fi ofensată la început de această distanțare. Dar dacă ar înceta să se mai plângă despre lucrurile care merg rău în viața sa și ar începe să-și rezolve, în cele din urmă, problemele, atunci te vei putea apropia din nou. Până atunci, cel mai bine este să menții distanța.

Explică-i că numai el poate să-și rezolve problemele. Lasă omul să înțeleagă că nu este nimeni responsabil pentru ceea ce i se întâmplă, în afară de el însuși. Așadar, el ar trebui să găsească o cale de a le rezolva singur.

Să presupunem că ai ascultat o persoană. Dacă da, atunci rezervă-ți puțin timp pentru a-i explica sincer că cea mai mare problemă constă în atitudinea sa negativă față de situație și față de viață în general.

Nu-i arăta „slăbiciunea ta”. Persoana care se plânge este manipulatoare și nu se va opri niciodată dacă vede că ai căzut în plasa ei. Dacă vede că pe tine nu te afectează problemele ei, atunci își va găsi o altă persoană la care să se plângă.

Stabilește anumite limite. Roagă-l să țină pentru el detaliile despre viața sa personală și schimbă subiectul. Poți pur și simplu să spui că nu vrei să vorbești tot timpul despre probleme și necazuri. Atunci persoana va fi forțată să vorbească despre altceva.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!