Cum să recunoști o persoană toxică? Șase semne la care trebuie să fii atent

Cum să recunoști o persoană toxică? Șase semne la care trebuie să fii atent

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 December 2022 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSpiritualitateViata

„Arăți grozav, în sfârșit ai avut grijă de tine” sau „concediu plăcut, să te odihnești bine, deși nu aș merge acolo”. Astfel de cuvinte sunt un exemplu tipic de comunicare toxică. Cum să înțelegeți ce le provoacă – simpla lipsă de tact sau o adevărată dorință de a vă otrăvi viața?

Nu trebuie să numiți orice persoană toxică doar după două vorbe, ci trebuie analizată mai bine personalitatea acesteia pentru a fi sigur că nu faci o greșeală. În acest articol vom explica 6 semne evidente ale persoanelor toxice.

Iată care sunt acestea:

1. Persoanele toxice caută să scadă încrederea de sine a celorlalți

Chiar crezi că un bărbat ca el ar putea s-ar uita la tine?” sau “Ești sigură că te descurci cu această dietă?” O persoană toxică s-ar putea să-ți prevadă un eșec iminent în alegeri, relații sau chiar în grija ta și îți explică acest lucru cu sarcasm. Esența în acest punct este că, o persoană toxică în loc de sprijin, îți provoacă doar frică și nesiguranță.

Dacă o persoană este cu adevărat sociabilă, în cazul sarcinilor dificile, a problemelor, cel mai probabil se oferă să vă ajute și să vă încurajeze. S-ar putea să fie adevărat faptul că nu poți face un anumit lucru, dar în acest caz va trebui să îți spună în mod obiectiv și să nu facă niciun comentariu ofensator față de tine personal.

2. Dialogurile cu persoanele toxice îți oferă anxietate nesfârșită și comunicare unidirecțională

O persoană toxică va încerca mereu să se plângă, de orice. Nu este nimic rău să vorbești cu cineva despre problemele tale, toți o facem din când în când, dar este vorba de anumite limite. Când fiecare întâlnire se transformă în a ascultare plângerile despre viață, acesta va avea un efect negativ și asupra bunăstării celui care trebuie să o asculte.

3. Negarea realității și a propriilor cuvinte

În încercarea de a dovedi că greșesc, oamenii toxici reacţionează cu un atac – de exemplu, încep să nege realitatea, să distorsionează sensul afirmațiilor și comportamentului lor. Dacă li se amintește că au vorbit greșit despre o persoană sau au criticat-o pe nedrept, oamenii toxici pot răspunde că au fost forțați să facă acest lucru.

Astfel îndepărtează toate acuzațiile față de ei și, în același timp, ignoră și subminează sentimentele altor oameni. Și din moment ce oamenii toxici sunt adesea buni manipulatori, se întâmplă să evite responsabilitatea pentru acțiunile lor.

4. O creștere nesfârșită a așteptărilor

Acest semn este caracteristic atât șefilor toxici, cât și partenerilor de viață. Astfel de oameni îți vor spune constant că poți obține mai mult și că nu ești întotdeauna suficient de bun. Tehnica funcționează până când cealaltă parte începe să înțeleagă că este imposibil să satisfacă așteptările din ce în ce mai mari.

5. Schimbarea de atitudine pe măsură ce relația se dezvoltă

În mod surprinzător, această trăsătură a oamenilor toxici este foarte atractivă pentru victime. În prima etapă a comunicării, narcisistul toxic pare atrăgător, dar pe măsură ce relația se dezvoltă, comportamentul său se transformă în greu și solicitant.

O persoană toxică are nevoie de un fundal unde să strălucească și astfel transformă relațiile cu ceilalți din parteneriate la ostilitate. Narcisistul toxic va distruge în mod constant stima de sine a oamenilor din mediul lor, îi va critica și îi va intimida sub pretextul onestității și îi va încuraja să fie și mai implicați într-o relație.

6. După ce comunici cu o astfel de persoană, te simți rău – atât fizic, cât și psihic.

Îți ia cineva energia și dorința de a acționa, te face să te simți nesigur și complexat(ă)? Te simți vinovat(ă) dacă te gândești să închei prietenia cu o astfel de persoană? Acum este timpul pentru o conversație sinceră. Dacă simți că prietenia sau relația cu cineva îți provoacă o stare de rău atât fizic cât și psihic, tot ce trebuie să faci este să începi să rupi legătura cu ea. După ce faci acest pas, ai să vezi cum viața ta se va lumina precum cerul după furtună.

Ai grijă de tine și de viața ta, nu lăsa pe nimeni să te influențeze!

Ai întâlnit astfel de oameni în viața ta? Cum le-ai făcut față? Spune-ne în comentarii experiența ta!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!