În acest articol vom vorbi despre ficatul gras. Toamna, mulți oameni reduc activitatea fizică și cresc aportul de calorii, iar acest lucru duce atât la creșterea generală în greutate, cât și la acumularea de grăsime în ficat.
Hepatoza grasă reprezintă depunerea particulelor de grăsime în celulele hepatice, mai precis hepatocite. În mod normal, celulele ar trebui să conțină deja o cantitate mică de grăsime, dar dacă ducem un stil de viață nesănătos cantitatea de grăsime acumulată va fi prea mare, iar organismul va avea de suferit.
Acest proces este cronic și cu cât lăsăm mai mult ficatul în această stare, țesutul hepatic sănătos va fi înlocuit de țesutul adipos. Acest lucru duce la o încălcare a funcției hepatice: încetează să neutralizeze substanțele toxice.
La început, va fi greu să ne dăm seama că hepatoza a început să se dezvolte, dar, în timp, o modificare a structurii ficatului duce la dezvoltarea inflamației. În acest caz, vor apărea simptome ca: dureri în partea dreaptă, slăbiciune, oboseală, greață, vărsături și chiar temperatura mare a corpului.
Dacă mergeți la medic în timp util, analizele vor arăta cel mai probabil că nivelul de bilirubină (pigment biliar), colesterol, ALT și AST (enzime hepatice) este crescut în sânge. Pentru a confirma acest lucru trebuie să faceți o ecografie care poate arăta dacă ficatul este mărit. În unele cazuri, pot fi necesare și alte teste (cum ar fi o biopsie).
Cum puteți ajuta ficatul să se recupereze
Pentru a face acest lucru, în primul rând, trebuie să cunoașteți principalele motive care duc la dezvoltarea hepatozei grase.
Cauzele ficatului gras:
- stil de viață sedentar;
- consumul de alimente bogate în calorii;
- consumul de dulciuri și, ca urmare, dezvoltarea rezistenței la insulină;
- consumul excesiv de alcool.
După cunoașterea cauzelor hepatozei, nu este greu de concluzionat: pentru a îmbunătăți starea ficatului, este necesar să renunțați la obiceiurile nesănătoase și să duceți un stil de viață sănătos, cât mai curând posibil.
De asemenea, este important să știți că ficatul este un organ foarte capabil de regenerare. Ați auzit vreodată despre mitul lui Prometeu? Pedepsit de Zeus, Prometeu a fost înlănțuit de o stâncă. În fiecare zi un vultur zbura la el și îi ciugulea din ficat, dar în dimineața următoare ficatul lui Prometeu era din nou întreg, deoarece se regenera peste noapte.
Așadar, dacă vom face cât mai repede o schimbare a stilului de viață, acest lucru va ajuta la restabilirea rapidă a ficatului care a suferit de exces de grăsime.
În primul rând, trebuie să renunțați la alcool și la alimentele prea grase (în special grăsimi saturate – grăsime de porc și de miel, unt, margarină), să limitați consumul prăjelilor, a prăjiturilor și a dulciurilor.
În același timp, alimentele trebuie să conțină o cantitate suficientă de grăsimi nesaturate (pește gras, floarea soarelui, măsline, ulei de in, nuci, semințe) și pectină (legume, fructe și fructe de pădure).
Pe lângă alimentația sănătoasă, trebuie să faceți și activitate fizică cel puțin 30 de minute pe zi. Totuși, studiile arată că nu trebuie neapărat să faceți exerciții fizice grele sau anumite sporturi, o simplă plimbare mai lungă este de ajuns pentru persoanele care nu pot face exerciții.
Experții spun, de asemenea, că în primele 2 săptămâni de antrenament, poți scăpa de mai mult de jumătate din excesul de grăsime din ficat, iar după aceeași perioadă de timp, ficatul își poate reveni complet.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.