Cum sa prepari un desert delicios si rapid – Șarlotă de portocale/ Tort rapid de portocale (fără coacere)

Cum sa prepari un desert delicios si rapid – Șarlotă de portocale/ Tort rapid de portocale (fără coacere)

Publicat de Larisa Moldovan pe 31 January 2019 in Retete

Oricine îl poate face, iar pe lângă faptul că este destul de economic, cu ingrediente puține, se prepară și extrem de repede. Nu vă ia mai mult de o jumătate de oră. Gândiți-vă: o jumătate de oră pentru un tort măricel de cca 12 porții zdravene de ”un dulce” savuros de ușor și răcoritor care este desertul perfect pentru acest început de primăvară, sau de ce nu, pentru o masă deosebită cu prietenii.

Ingrediente

Pentru BLAT:

  • 400 – 500 gr. pișcoturi

Pentru CREMĂ:

  • 5 portocale
  • 500 gr. frișcă lichidă sau smântână pentru frișcă
  • 3 ouă
  • 1 pahar de lapte
  • 100 gr. zahăr farin
  • 1 – 2 plicuri zahăr vanilat (sau esență vanilie)
  • 3 – 4 lingurițe gelatină (cca 2 plicuri x 10 gr)
  • 50 gr. unt pentru uns cratița
  • 1- 2 linguri zahăr farin pentru frișcă (dacă este cazul)

Pentru ÎNSIROPAT:

  • sucul de la cele 5 portocale
  • 6 – 8 linguri de zahăr (după preferință)
  • zeama de la 1 lămâie

Pentru DECORARE (opțional):

  • frișcă
  • fructe după preferință (căpșuni, kiwi, portocale, etc)

Mod de preparare

-Pentru început se rade coaja de la o portocală și se pune deoparte.

-Se decojesc cu grijă portocalele, se taie rondele subțiri și se pun într-un castron, alternativ, cu cele 6 – 8 linguri de zahăr tos (necesare siropului).

-Cât timp portocalele se însiropează, se pregătește crema, sau tortul propriuzis.

CREMA:

-Se pune gelatina într-un castronel, la înmuiat și umflat cu apă (cca 150 ml apă, mai puțină decât scrie la modul de utilizare).

-După aproximativ 10 minute, vasul cu gelatina se introduce într-un vas mai mare cu apă clocotită și se lasă până când gelatina se lichefiază și fluidizează.

-Între timp, se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se pun într-un vas pentru mixer, se presară un praf de sare și se dau deoparte.

-Gălbenușurile se amestecă bine cu zahărul farin, se adaugă laptele, zahărul vanilat se omogenizează și se fierb la bain–marie amestecându-se în continuare.

-Când crema de gălbenușuri a început să fiarbă și să se îngroașe se toarnă gelatina care s-a lichefiat și se mai ține foarte puțin la baie de abur, până când crema devine o compoziție mai subțire.

-Se dă crema la o parte de pe foc și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

-Se bat albușurile bine până devin o spumă ”tare”.

-Se bate frișca, se opresc 3- 4 linguri pentru ornat și se bagă în frigider până se răcește crema.

-Rondelele de portocale însiropate, se scurg bine de sirop, se opresc 10 -12 rondele pentru ornat care se dau deoparte, iar restul de portocale se taie mărunt, se storc bine între mâini și se pun într-un vas separat, pentru cremă.

-Când crema de gălbenușuri s-a răcit (dar nu s-a întărit) se combină amestecând ușor, cu mișcări de sus în jos, cu spuma de albușuri și apoi cu frișca, până rezultă o compoziție omogenă.

-În crema omogenă se adaugă portocalele tăiate și scurse bine, coaja rasă de portocale și se incorporează și acestea ușor, rezultând o cremă consistentă deja (gelatina începe să ”lucreze”)

ASAMBLARE:

-Șarlota/ tortul se monteză într-o cratiță de 3 kg.

-Se unge cratița din abundență pe interior, atât pereții cât și fundul cratiței, cu untul lăsat la temperatura camerei, pentru a putea ”lipi” portocalele oprite pentru decor.

-Se taie cele 10 – 12 felii de portocale (însiropate și scurse bine, care au fost oprite separat) în jumătăți sau sferturi, după dorință și se decorează pereții și fundul cratiței după preferință.

-După ce am așezat frumos portocalele, se toarnă crema și se nivelează.

-Peste cremă se așează un strat de pișcoturi pe care le însiropăm foarte, foarte puțin cu siropul lăsat de portocalele cu zahăr, la care mai adăugăm zeamă de lămâie după gust.

-Dacă doriți, deși eu nu am făcut așa, o altă variantă este să întindeți jumătate din cremă, puneți un strat de pișcoturi ușor însiropate, turnați restul de cremă, nivelați, așezați deasupra un alt strat de pișcoturi însiropate ușor. Pișcoturile de deasupra vor fi practic, baza șarlotei/ tortului.

-După ce șarlota/ tortul este asamblat se dă la rece (frigider) pentru o zi.

-După o zi, se scoate șarlota din frigider se așează cratița deasupra flăcării de aragaz/ sursă de căldură și se încălzește uniform, foarte puțin, rotindu-se mereu pe toate părțile (pentru a se topi untul și a ușura desprinderea de cratiță).

-Se așează platoul/ farfuria de tort deasupra cratiței și se răstoarnă cu grijă tortul pe platou.

-Înainte de servire, se ornează șarlota/ tortul după preferință cu frișcă și fructe proaspete.

Succes și …să aveți poftă!

Notă:

-Dacă vi se pare complicată partea cu răsturnarea șarlotei și încălzirea ușoară a cratiței, puteți să îmbrăcați cratița de la început cu folie alimentară, apoi să ungeți cu mai puțin unt, pentru a lipi portocalele ornament. Este mai ușor de răsturnat așa.

-Să nu însiropați decât foarte puțin pișcoturile, pentru a evita ca acestea să se înmoaie prea tare.

-Eu nu am folosit decât vreo 16 pișcoturi, deoarece am pus decât baza, adică un singur rând de pișcoturi.

-Mie mi-a rămas destul sirop de portocale pe care l-am savurat ulterior.

Sursa: vickysrecipes

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!