Cum sa prepari cea mai gustoasa Ciorba de Vacuta, o reteta simpla, usor de preparat!

Cum sa prepari cea mai gustoasa Ciorba de Vacuta, o reteta simpla, usor de preparat!

Publicat de Larisa Moldovan pe 28 January 2019 in Retete

Ciorbă cu carne proaspătă și fragedă de vacă, extrem de hrănitoare, cu foarte multe legume, extrem de gustoasă, sănătoasă și sățioasă.

Deși sunt convinsă că mai toată lumea știe să pregătească acest fel de ciorbă, am să scriu această rețetă destul de detaliat, în primul rând pentru copila mea dragă…așa că nu vă speriați…Rețeta este la fel de simplă, ca la orice altă ciorbă…doar mai multe legume și… evident răbdare și…drag pentru bucătărie, pentru gătit… Așa că…spor la treabă, mami!

Ingrediente (9 – 10 porții)

  • 1,0 kg carne proaspătă de văcuță (eu am pus ceva mai mult de 1 kg de carne pentru că așa ne place, iar pentru gust câte o bucățică de fleică, cap de piept și un rasol mai mic…,dar… voi puteți pune doar ce preferați, sau cereți la măcelărie carne de vacă pentru ciorbă )
  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • 1 ardei capia roșu
  • 1 ardei capia verde
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 rădăcină ţelină mică
  • aprox. 1 cană de mazăre (proaspătă sau congelată)
  • aprox. 1 cană fasole verde rotundă (proaspătă sau congelată)
  • 2 cartofi
  • 8 roșii bine coapte (dacă nu preferați așa ca noi ciorbele mai ”colorate” , puteți pune roșii mai puține)
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • cca 3,0- 3,5 l apă
  • sare (după gust)

Mod de preparare

-Se curăță foarte bine, se spală carnea și se porționează, după preferință. (De obicei, eu tai carnea în bucățele mai mici înainte de a o pune la fiert, pentru a fierbe mai repede, dar de data aceasta am lăsat-o în bucăți mai mari, deoarece am fiert și un rasol. Atenție la mărimea bucățelelor de carne, dacă optați pentru această variantă, deoarece carnea de vită se ”strânge” destul de mult la fiert!)

-Într-o oală mai mare se pune carnea la fiert cu apă rece și 1 linguriță rasă de sare (apa trebuie să acopere carnea, chiar să o depășească cu un deget, două), având grijă ca atunci când începe să fiarbă, să luăm bine toată spuma. După ce am spumuit-o foarte bine, acoperim oala cu un capac și o lăsăm să fiarbă la foc mic. (Carnea, dacă vita nu este foarte tânără, va fierbe mai greu. Dacă aveți oală de presiune, este bine să o folosiți pentru a fierbe carnea, așa cum am procedat eu. La oala de presiune carnea mea a fiert în cca 1 oră).

-După ce am pus carnea la fiert, ne ocupăm de legume și zarzavaturi.

-Se curăţă, se spală și se taie legumele (morcovii, cepele, ardeii, păstârnacul, rădăcina de pătrunjel, țelina) în cuburi mici, sau după preferință (eu unul dintre morcovi l-am tăiat rondele, pentru aspect, iar celălalt cubulețe), iar pătrunjelul se toacă mărunt.

-Se curăță, se spală mazărea proaspătă.

-Se curăță, se spală fasolea verde proaspătă, se taie codițele și fiecare păstaie se taie în bucățele de cca 1-2 cm (sau după preferință).

-Se curăță cartofii de coajă, se spală, se taie cuburi mai mici (sau după preferință) și se pun într-un vas cu apă rece, pentru a nu oxida, până îi folosim.

-Se spală, se decojesc roșiile și se taie mărunt, sau se dau pe răzătoare.

-Dacă fierbeți carnea normal, este bine să o încercați cu o furculiță din când în când (după vreo oră) să vedeți dacă este fiartă bine. Dacă este necesar, după caz, se mai completa oala cu câtă puțină apă fiartă, astfel încât carnea să fie acoperită integral de apă, mereu.

-Când carnea este fiartă, (dacă nu ați tăiat-o în bucățele mici înainte să o puneți la fiert) aceasta se scoate într-un vas cu ajutorul unei palete și se lasă puțin să se răcească până ce poate fi manevrabilă, după care se dezosează și se taie în bucățele mai mici după dorință.

-Imediat ce s-a scos carnea, în zeama de carne se pun la fiert toate legumele tăiate, pe rând, mai întâi rădăcinoasele (morcovi, păstârnac, rădăcina de pătrunjel, țelina) , ceapa, fasolea verde, mazărea și ardeii.

-Pe parcurs, se mai completează ciorba cu apă fiartă, după caz.(Nu trebuie să umpleți oala cu apă, trebuie să țineți cont că mai sunt de pus și roșiile).

-Se pune carnea tăiată înapoi în ciorbă și se lasă la foc potrivit, până fierb și legumele.

-După ce și legumele sunt fierte, se pun cartofii tăiați mărunți, se lasă să fiarbă cca 5-6 minute, după care se adaugă roșiile (decojite și tăiate mărunt), se potrivește de sare și se lasă să mai dea câteva clocote (6- 7 minute) până când și roșiile sunt fierte.

-Când ciorba este gata, se oprește focul, se presară pătrunjelul proaspăt tocat mărunt și se ține oala acoperită cu capacul pentru câteva minute pentru ca toată aroma să fie infuzată în ciorbă.

-Ciorba de văcuță servește fierbinte, cu smântână și ardei iute proaspăt sau murat.

Poftă bună!

Notă:

–Este mai bine să tăiați în bucățele carnea de vită înainte de a o pune la fiert, deoarece după ce este fiartă aceasta se poate sfărâma și va trebui să așteptați să se răcească bine înainte de a o tăia.

–Dacă preferați să mărunțiți carnea după ce aceasta a fiert este bine să o acoperiți cu o folie alimentară până se răcește(suficient cât să o manevrați), pentru a nu se deshidrata și a-și schimba culoarea deasupra.

–La început, când se pune carnea la fiert, în momentul când începe să clocotească eu o iau de pe foc și arunc prima apă, pentru a înlătura toxinele. Spăl puțin carnea de spumă și o pun la fiert din nou cu apă clocotită și puțină sare (1 linguriță)

–Dacă aveți oală de presiune este bine să o folosiți atunci când fierbeți carnea, pentru a vă diminua timpul de gătire.

–Dacă aveți răbdare, este bine ca legumele să se pună la fiert pe rând, deoarece nu toate fierb la fel de repede: mai întâi rădăcinoasele, fasolea verde, mazărea, ceapa și ardeii, iar la sfârșit cartofii și roșiile. Nu este nici o problemă însă, să le puneți pe toate odată, mai puțin cartofii și roșiile care se adaugă numai la sfârșit.

Sursa: vickysrecipes

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!