Cum sa preparam cea mai gustoasa Ciorba Radauteana, o reteta direct de la mama ei

Cum sa preparam cea mai gustoasa Ciorba Radauteana, o reteta direct de la mama ei

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 January 2019 in Retete

Ciorba rădăuţeană este una dintre cele mai căutate şi dorite ciorbe de pe la noi, reuşind în timp să acapareze gustul multor români. Reţeta acestei ciorbe de pui cu gust de ciorbă de burtă a fost „inventată” de o doamnă Cornelia Dumitrescu din Rădăuţi, devenită ulterior maestru în arta culinară.

„Legenda” spune că undeva prin anii 1970 doamna respectivă a improvizat o reţetă încercând astfel să-şi mulţumească soţul care şi-ar fi dorit o ciorbă asemănătoare cu cea de burtă dar cu gust de pui şi fără carne de burtă.

Reţeta originală probabil că nu multă lume o ştie, dar cei care pregătesc ciorba rădăuţeană, fie că sunt bucătari experimentaţi sau doar gospodine, şi-au adaptat-o după preferinţele, specificul locului, dorinţele familiei şi gustul individual, fiecare lăsându-şi amprenta personalităţii în această reţetă. De exemplu, în Moldova, în cele mai multe locuri, această ciorbă se serveşte fără verdeaţă. Şi eu folosesc aici foarte puţină verdeaţă, decât pentru decor.

Reţeta de ciorba rădăuţeană este destul de uşor de făcut, iar ingredientele sunt la îndemâna oricui: carne de pasăre, legume, ouă, smântână, oţet, usturoi, dafin, boabe de piper şi sare…În reţeta doamnei Cornelia mai apare făina şi cimbrul, însă eu nu le folosesc. Secretul unei ciorbe rădăuţene reuşite pe care l-a mărturisit chiar „autoarea”: „Modul în care ingredientele sunt combinate”… :). Prin urmare, în continuare, vă scriu aici „secretul” unei ciorbe rădăuţene pregătite în stilul meu… 🙂

Ingrediente (12 porții)

  • 1,5 kg carne pasăre (2 buc. mari piep de pui şi 2 pulpe mari cu os)
  • 2 buc.morcov
  • 2 buc. ceapă
  • 1/2 ardei gras roşu
  • 1 buc. păstârnac
  • 1 buc. rădăcină pătrunjel
  • 1 buc. rădăcină ţelină
  • 1 lingură boabe piper
  • 2 buc. frunze dafin
  • 5 gălbenuşuri
  • 500 gr. smântână grasă
  • 1 căpăţână usturoi
  • 2-3 linguri oţet (după gust)
  • 2-3 fire de pătrunjel pentru decor
  • 4 litri apă
  • sare, piper (după gust)

Mod de preparare ciorba rădăuţeană

-Se curăță foarte bine, se spală carnea și se pune la fiert într-o oală mare cu apă rece şi o lingură de sare, la foc mic pentru cca. 1 oră. Când începe să fiarbă se înlătură spuma formată.

-Între timp se curăţă, se spală legumele şi se taie grosier (morcovii, ardeiul gras, păstârnacul, pătrunjelul, țelina) sau se lasă întregi.

-După cca. 15 minute când în oala în care fierbe carnea nu se mai formează spumă, aici se adaugă toate legumele pregătite mai devreme şi se lasă să fiarbă la foc mic în continuare până când legumele sunt fierte, iar carnea se desprinde cu uşurinţă de pe oase. Între timp se adaugă boabele de piper şi foile de dafin. Dacă mai este cazul în tot acest interval ciorba se mai spumuieşte.

-După aproximativ o oră, când carnea este foarte bine fiartă, se opreşte focul, se scot legumele şi carnea care se pun separat.

-Când carne s-a răcorit atât cât să fie manevrabilă, aceasta se dezosează, i se înlătură pielea şi se taie sau se rupe cu mâna în fâşii pe lung.

-Ciorba se strecoară cu ajutorul unei site dese iar supa rezultată se pune la loc în oala în care a fiert, sau într-o oală mai mică.

-Se pune din nou la fiert ciorba strecurată, se adaugă bucăţile de carne, puţină sare şi se lasă să mai dea câteva clocote.

-Între timp, cu ajutorul unui tel, se amestecă bine într-un castron gălbenuşurile cu un praf de sare şi smântâna, peste care se adaugă treptat cu un polonic din ciorba fierbinte de pe foc, amestecând continuu, până când se ajunge la aproximativ aceeaşi temperatură.

-Se toarnă compoziţia de smântână şi ou astfel pregătită în oala cu ciorbă, amestecând uşor circular în timp ce turnăm, lăsăm câteva secunde şi oprim focul.

-Se adaugă după gust, treptat, 1-2 linguri de oţet şi 1-2 linguri de usturoi zdrobit prin aparatul special şi se potriveşte ciorba de sare şi piper. Restul usturoiului se va servi la masă amestecat cu un strop de apă sau smântână.

-Ciorba rădăuţeană se serveşte fierbinte şi se potriveşte la gust după dorinţă, adăugând suplimentar usturoi, oţet sau smântână, care vor însoţi servirea ciorbei alături de ardei iute proaspăt sau murat.

-Înainte de servire farfuria de ciorbă rădăuţeană se poate decora cu câteva bucăţele de morcov fiert, frunze de pătrunjel/leuştean şi câteva fire de verdeaţă tocată fin şi presărată deasupra.

Poftă bună!

Utile:

–Ciorba rădăuţeană se poate pregăti şi din carne de curcan, sau orice carne de pasăre preferaţi, doar să înlăturaţi oasele şi pielea după fierbere. Ciorba nu trebuie să conţină în final decât bucăţi/fâşii de carne fără piele şi grăsime; de aceea multă lume preferă aici doar pieptul de pui.

-Boabele de piper şi foile de dafin se adaugă cu cca. 30 minute înainte de a opri focul. Eu nu le pun de la început să fiarbă cu carnea pentru a nu colora, respectiv aroma prea puternic ciorba.

-Legumele rămase se pot folosi la alte preparate (sosuri, piure,supă de legume, etc), sau dacă preferaţi, se pot pasa şi adăuga la ciorbă pentru a-i spori consistenţa.

-Usturoiul şi oţetul se pun la sfârşit, treptat şi gustând mereu, avand grijă să nu condimentăm prea mult ciorba, lăsând astfel posibilitatea fiecăruia să mănânce cu plăcere şi să potrivească ciorba cu oţet şi usturoi după gustul propriu.

Sursa: vickysrecipes

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!