Ficatul este un organ foarte complex al corpului uman, care este implicat în aproape toate funcțiile organismului. Ficatul stochează energie, este implicat în producția de proteine și acționează ca un filtru care neutralizează toxinele. Ficatul este al doilea cel mai mare organ, imediat după piele.
De multe ori, acest organ se poate îmbolnăvi datorită alimentației proaste, a alcoolului și a anumitor medicamente. Vestea bună este că ficatul are capacitatea de a se vindeca singur.
Nu contează dacă rămâne doar 25% din volumul său, se poate regenera complet și poate crește din nou. Chiar și atunci când donatorii își donează jumătate din ficat, cu timpul, acesta revine complet la starea inițială.
Există anumite semne de avertizare pe care ficatul le dă atunci când este bolnav și care nu trebuie ignorate. Dacă observi aceste semne la tine, atunci ar trebui să iei măsuri pentru a trata problema.
Principalele cauze care duc la îmbolnăvirea ficatului.
1. Consumul excesiv de alcool.
Substanța produsă pentru dizolvarea alcoolului, acetaldehida, dăunează celulelor hepatice. Suntem foarte sensibili la efectele dăunătoare a alcoolului.
Medicii spun că atunci când se consumă mai mult de 30 de grame de alcool pe zi, sarcina asupra ficatului crește de foarte multe ori. Mai mult, vodca este cea mai puternică otravă pentru ficat.
Sănătatea ficatului este foarte afectată de viruși, cum ar fi virusul hepatitei, dar atenție, acești viruși nu se manifestă în niciun fel.
2. Staza biliară.
Acest lucru poate apărea din naștere, din cauza malnutriției sau a stilului de viață.
3. Greutatea în plus.
Excesul de greutate este însoțit de o scădere a metabolismului lipidelor, iar acest lucru poate duce la degenerarea grasă a ficatului.
4. Alimentația nesănătoasă.
Consumul de alimente grase precum prăjelile, zahărul, glucoza și fructoza poate afecta starea ficatului.
5. Ereditatea.
Dacă cineva din familia ta suferă de boală hepatică, atunci acest lucru poate crește probabilitatea ca și tu să ai probleme cu ficatul.
Simptomele bolii hepatice
1. Oboseală crescută, slăbiciune, senzație de apatie.
Capacitatea de gândire, memoria, capacitatea de învățare și așa mai departe se pot deteriora și ele. O persoană cu un ficat bolnav poate avea astfel de simptome datorită toxinelor.
2: Probleme cu pielea
Acizii biliari încearcă să găsească o cale de ieșire și o fac prin intermediul pielii, vasele de sânge roșii apar sub formă de păianjeni. Cel mai des, aceste vene asemănătoare varicelor roșii apar pe obraji sau pe nările nasului.
O altă trăsătură caracteristică este înroșirea vârfului limbii sau înroșirea suprafeței palmei. Mai mult, pielea se poate îngălbeni și poate deveni uscată odată cu apariția petelor de vârstă. Sub ochi pot apărea pungi, iar pe picioare pot apărea vene varicoase.
3. Unghii și păr fragil.
Boala hepatică poate afecta părul și unghiile. Unghiile devin subțiri, iar părul se rupe din ce în ce mai mult.
Dacă aveți oricare dintre aceste semne, atunci vă recomandăm să mergeți la un control pentru a primi un diagnostic clar și un tratament corespunzător
Cum poți prevenii îmbolnăvirea ficatului
Pentru a menține sănătatea ficatului trebuie să limitați sau să evitați consumul de alcool, mâncarea grasă și prăjită, prăjiturile și produsele de patiserie. Faceți analize pentru hepatita B și C, spălați-vă mâinile în mod regulat și controlați-vă greutatea.
De asemenea, este recomandat să faceți o ecografie abdominală în fiecare an, deoarece este posibil să nu știm că bila se poate acumula în vezica biliară.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.