Cu toții știm că zahărul este dăunător pentru sănătate, mai ales în cantități mari, dar pentru mulți dintre noi este foarte dificil să renunțăm complet el. Desigur, tranziția către o alimentație cu conținut scăzut de zahăr nu este ușoară, dar merită încercată, cine știe, poate vei reuși. În acest articol îți vom explica cum să îți croiești drumul către o viață fără zahăr, care, foarte probabil, va avea succes pentru tine.
Cum să treci treptat la o viață fără zahăr
Renunțarea completă la zahăr într-un mod brusc este aproape imposibilă. Pentru a avea un rezultat de lungă durată, trebuie să treci printr-o tranziție. Este mai bine să te înveți treptat să nu mai consumi alimente dulci. De exemplu, dacă vei reduce treptat cantitatea de zahăr pe care o pui în cafea sau ceai, vei descoperi că îți este suficientă și o cantitate mai mică.
1. Nu cumpăra dulciuri
Dacă nu ai bomboane de ciocolată, caramel sau alte dulciuri în casă, nu vei fi tentat să le mănânci. De aceea, este mai bine să nu cumperi dulciuri deloc. În locul lor, poți alege niște gustări care nu sunt dulci pentru a le consuma între mese.
2. Ia gustări fără adaos de zahăr
De exemplu, nuci sau fructe uscate predominant acide. Dacă îți dorești ceva dulce și ai nevoie de o mică doză de energie, aceasta este o alternativă sănătoasă. Doar alege produse de calitate și naturale și ține minte că totul este o chestiune de obișnuire cu trecerea de la zahăr la alte gustări.
3. Alege soiuri de fructe cu conținut scăzut de fructoză
Dacă vrei să înlocuiești dulciurile cu fructele, trebuie să ții cont de faptul că unele fructe (cum ar fi strugurii) au un conținut mare de fructoză și trebuie consumate în cantități mai mici. Fructele de pădure, pepenele, mandarinele sau clementinele, de exemplu, conțin puțină fructoză. Totuși, în general, fructoza nu determină o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, așa cum o face zahărul rafinat.
4. Să ai gustări sănătoase la îndemână
Pentru a trece mai ușor la o alimentație fără zahăr, trebuie să ai câteva gustări sănătoase la îndemână. Astfel, de fiecare dată când simți nevoie de ceva dulce sau de o gustare în sine, vei mânca o alternativă mai sănătoasă.
5. Alege să gătești acasă în loc să cumperi produse semi-preparate
Produsele procesate din supermarket, cum ar fi mâncărurile semi-preparate și sosurile, conțin adesea mult zahăr. Prin urmare, este mai bine să gătești cât mai des posibil singur, folosind produse proaspete, ceea ce face tranziția la o alimentație fără zahăr mai ușoară.
6. Mergi la cumpărături cu o listă
Elaborează un plan de alimentație pentru săptămâna următoare și adaugă pe lista de cumpărături doar produsele de care ai nevoie. Nu te lăsa distras și nu cumpăra nimic care nu apare pe listă (poți face excepție doar dacă ai uitat să treci pe listă un produs de care aveai nevoie).
Acest lucru te va ajuta să eviți capcanele de marketing tipice pentru a cumpăra dulciuri și alte produse nefolositoare în supermarket.
7. Motivează și membrii familiei sau prietenii să renunțe la zahăr
Acest lucru funcționează foarte bine: propune prietenilor, familiei sau partenerului tău să adopte o alimentație fără zahăr. Astfel, vă puteți motiva reciproc și tranziția va fi mult mai ușoară. Știm, este dificil să renunți la zahăr atunci când vezi persoane care mânâncă dulciuri în jurul tău, dar dacă întreaga casă va consuma alimente mai sănătoase, va fi mult mai ușor.
8. Bea multă apă
Nu numai alimentele obișnuite conțin adesea mult zahăr, ci și băuturile răcoritoare cum ar fi sucurile din magazin, sunt și ele foarte dulci. În schimbul acestora, bea apă sau ceai de plante. Băuturile sănătoase te revigorează, îți umplu stomacul și mențin senzația de sațietate mai mult timp.
9. Mănâncă încet
Într-o viață agitată de zi cu zi, este important să găsești timp suficient pentru a mânca încet și în pace. Într-o atmosferă relaxată și fără grabă, poți în sfârșit să simți gustul mâncării. Și dacă totuși te răsfeți din când în când cu ceva dulce, cum ar fi o bucățică de ciocolată, încearcă să nu simți remușcări și bucură-te conștient de “excepție”.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.