Cum să învățăm să controlăm “hormonul stresului”: 6 recomandări

Cum să învățăm să controlăm “hormonul stresului”: 6 recomandări

Publicat de Larisa Moldovan pe 21 March 2023 in SanatateSfaturi si Trucuri

Cortizolul sau, în alte cuvinte, “hormonul stresului” este considerat cel mai rău dușman al oamenilor. Unii cred că tocmai din cauza acestui hormon apare creșterea în greutate, încep problemele cu somnul și țesuturile musculare se slăbesc.

Cortizolul este un hormon glucocorticosteroid care este produs de cortexul glandelor suprarenale sub influența hormonului hipofizar. Dacă o persoană simte pericol, hipofiza decide câtă cantitate de hormon trebuie să producă glandele suprarenale pentru a declanșa reacția în organism – să fugă sau să atace.

Având în vedere cât de des oamenii sunt supuși stresului în lumea modernă, senzația de pericol apare în mod regulat. Iar dacă nu este posibil să fugi sau să ataci, mulți oameni încep să-și “mănânce” stresul, de unde provin kilogramele în plus și alte probleme de sănătate.

Nivelul normal al cortizolului

Este important să mențineți un nivel optim de cortizol în organism, deoarece numai în acest fel puteți ajusta tonul emoțional și evita probleme grave de sănătate. Norma zilnică a acestui hormon este de 15-30 mg, dar sub tensiune excesivă, indicatorul crește până la 85 mg, iar în stare de șoc – până la 175 mg.

Nivelul acestui hormon nu este influențat de vârstă și gen, dar s-a dovedit că în timpul sarcinii, indicatorul poate crește de 2-5 ori. Este interesant faptul că producția acestui hormon are loc în conformitate cu ritmurile circadiene. De exemplu, seara se observă concentrația minimă în organism, iar dimineața – cea maximă. La femei, nivelul de cortizol poate fi afectat de etapele ciclului menstrual.

Funcțiile cortizolului

Acest hormon, pe lângă asigurarea reacției de protecție a organismului în timpul pericolului, îndeplinește și alte funcții la fel de importante:

  • reglează metabolismul carbohidraților, lipidelor și proteinelor;
  • influențează echilibrul apei și sărurilor;
  • reduce numărul de leucocite din sânge;
  • reglează funcționarea altor hormoni – estrogen, testosteron și hormonii tiroidei.

Un nivel crescut al “hormonului stresului” în organism provoacă:

  • reducerea producției de colagen;
  • un sentiment constant de anxietate;
  • probleme cu somnul;
  • oboseală cronică;
  • creșterea în greutate.

Dar și un nivel scăzut al “hormonului stresului” provoacă o serie de probleme:

  • somnolență;
  • apatie;
  • scăderea concentrației și atenției.

De aceea, este important să asigurăm un echilibru optim al cortizolului în organism.

Cum să normalizăm nivelul cortizolului

1. Consumați mai mulți carbohidrați.

Carbohidrații provoacă creșterea nivelului de zahăr din sânge, determinând astfel pancreasul să producă mai multă insulină, care la rândul său scade nivelul de cortizol.

Din acest motiv, mulți oameni au poftă de dulciuri după stres. Dar de fapt, este mai util să mâncați alimente bogate în carbohidrați naturali (cartofi, porumb, orez, sfeclă, roșii, ceapă, miere, fructe proaspete, nucșoară, cardamom).

2. Luați suplimente biologic active

Acestea sunt uleiul de pește, vitaminele C și B. Cu toate acestea, este esențial să vă consultați mai întâi cu un medic pentru ca el să determine dozajul optim al suplimentelor.

3. Beți mai multă apă.

În timpul stresului, organismul se deshidratează, deoarece apa nu este asimilată corespunzător. Problema poate fi rezolvată prin consumul de apă minerală, care îmbunătățește hidratarea și furnizează organismului minerale benefice.

4. Duceți un stil de viață activ.

Efortul fizic, în special dimineața, accelerează procesul de circulație a cortizolului în organism.

5. Relaxați-vă fizic și emoțional.

Pentru a face acest lucru, puteți găsi orice metodă care vi se potrivește – relaxare în natură, meditație, ascultarea muzicii preferate și multe alte activități. Principalul lucru este ca aceste activități să vă liniștească și să vă facă fericiți.

6. Odihniți-vă suficient.

Somnul trebuie să fie de cel puțin 8 ore. În plus, odihna de calitate pe timp de noapte promovează producția de melatonină.

Restabilind echilibrul cortizolului în organism, veți reuși să faceți față mai ușor oricărei situații stresante, să luați decizii corecte în cazuri dificile, să vă simțiți energici pe parcursul întregii zile, să îmbunătățiți calitatea somnului și să întăriți sistemul imunitar.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!