Cum să încetați să vă asumați problemele altora

Cum să încetați să vă asumați problemele altora

Publicat de Larisa Moldovan pe 4 November 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Foarte des, ne asumăm problemele altora. Desigur, acest lucru nu se aplică tuturor, dar există o categorie de oameni care nu pot să nu îi ajute pe alții în momentele dificile ale vieții, ceea ce îi face să sufere în final.

Totul în Univers trebuie să fie în echilibru. Asta este una dintre legile creației. Fiecare om își va primi pedeapsa sa, indiferent cât de mult încercați să-l ajutați. Karma nu poate fi înșelată, așa că nu încercați mereu să scoateți pe altcineva din necazuri, mai ales când acea persoană nu învață din propriile greșeli.

Empatia este de vină pentru toate.

Dacă nu sunteți familiarizat cu acest concept, încercați să vă amintiți cum v-ați simțit atunci când cineva v-a povestit o poveste tristă din viața lui. Asta se numește empatie, să te pui în locul acelei persoane și să vrei să o ajuți.

Să simțiți bucuria sau tristețea altcuiva, să trăiți acea situație în mintea voastră, ca și cum s-ar întâmpla în realitate.

Empatia poate fi de două tipuri: utilă și dăunătoare.

1. Empatia utilă este atunci când puteți simți starea unei persoane, dar emoțiile nu vă copleșesc atât de mult încât să nu vă implicați.

2. Empatia negativă este atunci când vă implicați atât de mult în problemele altora, încât vă afectează pe voi înșivă. Este un act de bunătate interioară, dar uneori empatia nu are nimic de-a face cu binele. Este vorba de slăbiciunea caracterului unei persoane.

Trebuie să înțelegeți că toți oamenii sunt în aceeași situație. Acordați mai multă atenție logicii decât sentimentelor pentru a scăpa de dorința excesivă de a ajuta și de a simți empatie pentru toți.

Slăbiciunea caracterului și influența manipulatorilor

Poate că sunteți singurii de vină, deoarece permiteți altora să se folosească de voi. Manipulatorii și vampirii energetici detectează persoanele cu voință slabă. Există șanse ca acești oameni să se folosească de voi. Pentru a evita acest lucru, trebuie să învățați să spuneți “nu”, chiar dacă este dificil sau incomod. Poate că vă simțiți incomod, dar în timp veți învăța.

Oferiți-vă timpul doar acelor oameni care nu vor uita niciodată de voi. Puteți verifica aceste presupuneri printr-un mod foarte simplu. Pur și simplu cereți ajutor unei persoane. Dacă începe să inventeze scuze, atunci aceasta este situația în care cineva se folosește de voi în cel mai obraznic și lipsit de principii mod posibil.

Pentru a scăpa de manipulator, trebuie să îl refuzați ferm și cu hotărâre. Dacă persoana se simte pierdută în momentul cererii voastre de ajutor și încearcă să găsească o soluție, atunci puteți avea încredere în ea. Acest lucru funcționează numai dacă ați ajutat întotdeauna acea persoană și aproape niciodată nu ați cerut ceva în schimb.

Ajungeți să vă asumați problemele altora, și nu pentru că doriți cu adevărat acest lucru, ci pentru că altcineva vă manipulează – amintiți-vă întotdeauna acest lucru.

Modalități de a învăța să nu rezolvați problemele altora

Oamenii folosesc simțul milei pentru a vă face să cedați, dar puteți scăpa de obiceiul dăunător de a rezolva totul pentru toată lumea.

Prima metodă: creșteți-vă stima de sine. Învățați să vedeți cât timp petreceți în zadar. Sunteți controlați pentru că sunteți slabi din punct de vedere mental. Vă puteți întări nu doar mental, ci și fizic. Dezvoltați-vă pentru a vă putea apăra cuvintele și, dacă este necesar, acțiunile.

A doua metodă: apreciați-vă timpul. Doar numărați câte ore sau zile ați dedicat pentru ca altcineva să se simtă bine. Dacă ați cheltuit bani, luații în considerare și pe aceștia. Răspundeți la întrebare – a meritat asta?

A treia metodă: amintiți-vă că totul este în echilibru. Nu puteți recupera timpul pierdut. Desigur, Universul va fi mai indulgent cu voi în viitor într-un fel, dar nu vă bazați prea mult pe asta. Cine vă ajută va primi ceea ce merită. Nu trebui să răzbunați pe nimeni – acceptați și eliberați ideea că ați învățat ceva. Cu cât înțelegeți mai repede greșeala voastră, cu atât veți economisi mai mult timp.

Dacă doriți să vă dezvățați rapid de obiceiul dăunător de a rezolva problemele altora, începeți să cereți ceva în schimb pentru fiecare astfel de solicitare. Ajutați atunci când aveți mult timp liber și când sunteți siguri în sută la sută că cineva are cu adevărat nevoie de ajutorul vostru.

Orice muncă trebuie să fie recompensată. Dacă șeful dorește să rămâneți peste program, cereți o recompensă în bani sau altceva. Învățați să apreciați timpul vostru propriu. Dacă doriți să vă limitați capacitatea de a ajuta pe cineva în mod artificial, găsiți un hobby sau o altă slujbă. Veți obosi mai mult, iar dorința de a fi altruist va dispărea automat.

Corectați-vă greșelile de viață cât mai aveți timp și energie. Nu este niciodată prea târziu să începeți să mergeți pe un nou drum. Învățați să vă apreciați, astfel încât manipulatorii să nu vă poată afecta.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!