Cum să împrumuți corect bani prietenilor și rudelor, 5 sfaturi

Cum să împrumuți corect bani prietenilor și rudelor, 5 sfaturi

Publicat de Larisa Moldovan pe 22 November 2022 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitateSfaturi si Trucuri

Când un prieten îți cere să îi împrumuți bani, te afli într-un câmp minat.

Pe de o parte, probabil că tu însuți ai avut dificultăți financiare și înțelegi cât de greu este să ieși din ele fără sprijinul prietenilor, așa că vrei să ajuți acea persoană.

Pe de altă parte, ai auzit multe povești despre cum multe prietenii au fost distruse de apariția unor dispute pe tema înapoierii banilor.

Cum să împrumuți în mod corect bani prietenilor:

1. Spune „da” doar dacă ești cu adevărat pregătit

Experții recomandă ca în primul rând să suprimi sentimentul de vinovăție care apare atunci când cineva apropiat îți cere bani și crezi că vei fi o persoană rea dacă nu o faci.

Dacă împrumuți bani și nu ești complet sigur că vrei să faci asta, riști să te simți ofensat și relația ta cu prietenul tău va fi deteriorată înainte ca acesta să aibă șansa să ți-i înapoieze și să-ți mulțumească.

Refuzul de a împrumuta bani nu te va transforma într-un egoist sau într-un prieten rău. Dimpotrivă, așa poți salva o relație bună.

Poți refuza simplu și elegant: „Mi-ar plăcea să te ajut, dar nu am bani în acest moment”. Dacă simți că trebuie să-ți explici refuzul, adaugă un motiv: poate ai cheltuieli neașteptate, economisești bani pentru ceva important.

Gândește-te cum poți totuși să-ți ajuți prietenul în această situație. Poate îl ajuți să găsească o modalitate de a face bani, spre exemplu să îi găsești un loc de muncă unde se plătește mai bine. Un prieten adevărat îți va mulțumi pentru orice ajutor. Dacă se supără pe tine, atunci este mai bine că nu ai împrumutat bani, pentru că un prieten adevărat ar fi înțeles.

2. Împrumută doar suma de care ești dispus

Chiar dacă prietenul sau membrul familiei tale poate fi o persoană serioasă, stabilă financiar și de încredere, nimeni nu poate ocoli situațiile dificile neprevăzute.

Îți poți imagina cum va crește tensiunea dintre tine și acea persoană dacă ai nevoie urgentă de banii pe care i-ai împrumutat, dar aceasta, din motive care nu țin de ea, nu-i va putea returna la timp.

Specialiștii în planificare financiară recomandă să împrumuți doar suma de bani de care ești pregătit să te desparți și lipsa căreia nu te va afecta în viitorul apropiat.

3. Stabilește clar momentul înapoierii banilor

De cele mai multe ori, după ce împrumutăm bani, îi spunem persoanei respective ,,Mi-i înapoiezi când poți, nu e grabă”. La urma urmei, este ciudat să-i ceri unui prieten sau rudă să ți-i dea înapoi la o dată fixă.

Totuși, imaginează-ți următoarea situație: i-ai împrumutat bani unui prieten pentru că nu se mai putea descurca cu rata de la mașină, iar acesta ți-a promis că ți-i va da înapoi după ce se pune pe picioare. A trecut jumătate de an și persoana respectivă nu a mai menționat nimic de bani, nu este incomod pentru tine să deschizi acest subiect?

Specialiștii spun că trebuie să stabilești clar când va fi momentul restituirii banilor (fie ca este la următorul salariu sau peste 2 luni). În acest fel nu vei mai sta mereu să te întrebi când vei primi banii înapoi sau dacă îi vei mai primi vreodată.

4. E bine să faci întotdeauna un contract scris

Timpurile se schimbă, prietenii se schimbă, iar după o perioadă de timp persoana căreia i-ai împrumutat bani poate să spună că are să-ți înapoieze o sumă mult mai mică, până la urmă nu ai nicio dovadă. Având un contract, persoana respectivă nu mai poate să încerce să te păcălească.

Un alt avantaj al unui contract scris: prin semnarea acestuia, cel care a primit banii își dă seama că treaba e serioasă și că trebuie să-i înapoieze, altfel poate suporta consecințele.

În contract trebuie să se precizeze data primirii și suma împrumutului, termenul de rambursare integrală a datoriei, graficul de plată dacă datoria se plătește în rate, dobânda convenită pentru întârziere la plată (dacă dorești), informații complete de contact ale ambilor părți și semnăturile amândurora.

5. Nu trece cu vederea neprimirea banilor la timp

O mare greșeală este să ierți întârzierea plății și nici măcar să nu încerci să afli de ce se întârzie. Dacă data plății este mai mult o recomandare decât o cerință, prietenul tău va continua să o ignore cu calm.

Din nou, contractul vine în ajutor. Scrie o penalizare pentru întârzierea plății. Desigur, prietenul tău, care semnează contractul, ar trebui să înțeleagă în ce se bagă. Poate în acest fel îl vei stimula să fie punctual cu înapoierea banilor.

Cu toate acestea, dacă persoana a întârziat foarte mult cu plata, iar pe lângă asta îți ignoră apelurile și mesajele, atunci este logic că nu are de gând să ți-i înapoieze prea curând și ar trebui să te gândești să mergi în instanță.

Dacă ai împrumutat bani pentru o perioadă lungă de timp și ai stabilit data când se vor restitui banii (de ex. peste 5 luni sau un an), atunci amintește-i persoanei despre datorie cu o lună înainte de sfârșitul termenului.

Unii ar putea crede că aceste sfaturi sunt prea stricte atunci când vine vorba de prieteni și rude. În realitate, numai așa poți menține relații bune, fără să existe discuții aprinse legate de bani.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!