Cum să ieși din zona de confort în doar 4 pași

Cum să ieși din zona de confort în doar 4 pași

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 April 2024 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturiViata

Poate ai văzut gluma populară pe internet: „Am încercat să ies din zona de confort. Și știi ce? Mi-a fost inconfortabil.” Această expresie explică comportamentul majorității oamenilor în societatea modernă. Foarte puțini sunt dispuși să își asume riscuri și să îndeplinească sarcini care nu le plac pentru a atinge succesul. Restul preferă să nu iasă din carapacea lor confortabilă, pentru că acolo este cald și confortabil.

Deci, de ce oamenii de succes vorbesc mereu despre zona de confort ca despre un concept fără de care atingerea obiectivelor devine imposibilă?

Secretul bărbaților și femeilor care au reușit multe în viața lor constă în dezvoltare continuă. Există doar două căi în viață: evoluția și involuția. Perfidia celei de-a doua este că simptomele involuției sunt foarte dificil de identificat. Oamenii pot fi convinși pentru o lungă perioadă de timp că totul este în regulă.

Ei cred că doar se dezvoltă încet sau stau temporar pe loc, gândindu-se la următorul pas. Aceasta este starea numită zona de confort. Aici, o persoană se simte în siguranță, deoarece știe dinainte rezultatul tuturor acțiunilor sale, fiindcă fiecare pas este calculat din timp. Dar merită să vorbim despre dezvoltare în acest context?

De ce este necesar să ieși din zona de confort?

Pentru a demonstra clar de ce trebuie să ieși din zona de confort, să luăm exemplul prin de învățătură al broaștei. Dacă o arunci în apă clocotită, va încerca din răsputeri să scape. Dar dacă o pui în apă rece și încălzești treptat lichidul, nu va observa cum se fierbe. La început, căldura va părea plăcută, apoi se va gândi că este prea fierbinte, dar suportabil, iar la final va fi prea târziu. O situație similară se întâmplă și cu zona de confort. Te trage treptat în plasele sale și apoi nu mai vrei să schimbi nimic în viață.

Cum să identifici zona de confort

Dacă te opui oricăror schimbări și în viața ta totul merge strict după plan, atunci te afli în zona de confort. Reacția la evenimente noi și situații neprevăzute este frica, și faci tot posibilul să te întorci în coconul tău protector, unde totul este simplu și clar. Dacă, pe de altă parte, primești evenimentele neplanificate cu interes, entuziasm și o doză de neliniște, atunci ești pregătit să te dezvolți.

Patru pași pentru a ieși din zona de confort

1. Stabilirea obiectivului – primul pas spre succes

În primul rând, trebuie să înțelegi la ce aspiri și ce vrei să realizezi în viață. Nu te teme să visezi și să-ți extinzi limitele. Poate obiectivul tău este să obții o nouă poziție, să călătorești prin lume, să-ți deschizi propria afacere. Sau poate vrei să devii o persoană mai organizată, punctuală, capabilă să conducă alți oameni. Nu contează despre ce visezi, important este să-ți setezi un obiectiv.

2. Definirea cifrelor și termenilor – al doilea pas spre succes

După ce ți-ai definit obiectivul concret, trebuie să elaborezi un plan pentru a-l atinge. Ideal, ar trebui să creezi o listă de sarcini de realizat zilnic/săptămânal/lunar. În acest fel, atenția ta va fi concentrată pe acțiunile tale, nu pe zona de confort, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra rezultatului final.

3. Lucrul asupra sinelui – al treilea pas spre succes

Nu trebuie să crezi că ieșirea din zona de confort este ușoară. Probabil nu te vei simți minunat dacă în loc de apă caldă va curge apă bocnă de rece, corect? Așadar, trebuie să fii pregătit pentru inconveniente și posibile căderi. Dar sub nicio formă nu trebuie să renunți și să-ți lași mâinile în jos. Chiar dacă lucrurile nu merg conform planului, trebuie să continui să avansezi. Doar așa vei putea să te dezvolți și să atingi succesul.

Psihologii recomandă în această perioadă să ții un jurnal. Înregistrează-ți toate realizările, analizează ce sarcini ai reușit să completezi și care au fost dificile. Principalul lucru este să nu te focusezi pe eșecuri. Din cauza lor nu vei putea avansa spre obiectivul tău, ci doar îți vei strica dispoziția, vei începe să te îndoiești de propriile forțe și vei pierde timp prețios.

4. Consolidarea rezultatului – al patrulea pas spre succes

După ce ai obținut primul rezultat, vei fi încântat și mândru de realizările tale. După acest moment, poți să te relaxezi și să te odihnești puțin, dar nu întârzia prea mult. Înainte te așteaptă noi culmi de cucerit.

Sfaturi pentru cei care doresc să evite zona de confort:

  • Uită-te la un film dintr-un gen cu care nu ești familiar.
  • Ocazional, mergi la muncă cu un alt mijloc de transport sau pe o altă rută.
  • Fă cunoștință cu oameni noi.
  • Învață o nouă abilitate, cum ar fi să desenezi, să tricotezi, să cânți la chitară.
  • Vizitează un loc neobișnuit pentru tine, cum ar fi filarmonica, teatrul, circul, un concert rock.
  • Schimbă-ți decorul în cameră: fă o reorganizare, o mică renovare, cumpără perdele noi, pune plante de cameră, atârnă un tablou pe perete.
  • Fă excursii neplanificate, ca în acel film când personajul principal a ieșit să cumpere pâine și a ajuns în Franța.
  • Gătește și încearcă noi feluri de mâncare. Înghețata obișnuită este bună, dar ai observat de mult desertul acela cu ciocolată, așa că de ce să nu-l comanzi?
  • Cumpără o rochie într-un stil sau o culoare care nu este caracteristică pentru tine.
  • Bucură-te de fiecare zi.

Ce te ține în zona de confort?



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!