Toți am fost trădați sau cineva s-a comportat urât cu noi: te-a înșelat soțul, te-a jignit partenerul, minciuna prietenilor, batjocura celor mai mari – și lista poate continua la infinit.
Toate aceste amintiri de atunci ne provoacă suferință și astăzi.
Emoțiile noastre
Reacționăm diferit la acțiunile obijduitoare ale celor din jur. Unii cred că problema se va rezolva de la sine, iar altora le este greu să treacă peste și să meargă mai departe.
Emoțiile pe care ni le trezește comportamentul urât al celor din jur – sunt inerente psihicului nostru. Motivul pentru care nu putem să ne îndepărtăm de relațiile nocive este: creierul nostru crează amintiri proporționale emoțiilor noastre.
După acest principiu, creierul reacționează la evenimentele negative, de exemplu, la o atitudine proastă a altora sau la traume emoționale. Prin urmare, foarte mult timp nu putem scăpa de emoțiile negative cauzate de acțiunile ofensive ale altora, și anume nu putem scăpa de anxietate, depresie, teamă, insomnie etc.
Dacă trăiești oricare dintre stările de mai sus, este necesar ca sănătatea ta psihologică să poată face față acestei situații. Acest lucru va necesita timp și efort, dar în timp, te vei simți mult mai bine moral.
Puterea iertării și de ne este atât de greu să iertăm
Iertarea – probabil este unica care ne poate scăpa de durerea pe care ne-au provocat-o alții.
A ierta o persoană nu înseamnă să uiţi sau să justifici toate faptele rele și să continui să trăieşti.
A ierta înseamnă să faci o alegere și să renunți la dorința de a pedepsi pe răufăcător sau pe sine însuși.
Iertarea este alegerea noastră. Problema este că, chiar dacă realizăm acest lucru, poate fi dificil să iertăm cu adevărat o persoană.
De ce se întâmplă asta? De vină sunt emoțiile noastre, precum și faptul că avem tendința de a justifica logic totul. Aminteşte-ţi: nu eşti responsabil pentru acțiunile altora.
Cu toate acestea, eşti responsabil pentru acțiunile, gândurile și emoțiile tale.
Eşti responsabil pentru a ierta și ceea ce este important: eşti responsabil pentru propria ta fericire și pace interioară.
Cum să iert?
După cum explică dr. Enright, trebuie să folosim un model format din 4 faze, care ne vor ajuta să ne iertăm pe noi înșine sau pe alții:
Înţelege că poţi ierta
Pentru a începe calea spre iertare, trebuie să ne dăm seama că putem ierta. Cel puţin, acceptă faptul că iertarea este o soluție posibilă pentru problema noastră.
Fă o alegere în favoarea iertării
„O persoană nu poate fi forțată să ierte. Mi se pare extrem de important ca persoana în sine să facă această alegere „, spune Enright.
După cum s-a spus mai sus, iertarea nu înseamnă uitarea sau justificarea acțiunilor infractorului. Când vei înţelege acest lucru, dar și că iertarea poate influenţa pozitiv emoțiile tale – vei fi cu un pas mai aproape de a ierta cu adevărat.
Fă o listă
Va trebui să faci o listă a tuturor oamenilor, chiar din copilărie, care te-au jignit. După ce lista este gata, aranjează toți oamenii într-o anumită ordine: la începutul listei vor fi cei care te-au jignit cel mai mult și așa mai departe în ordine descendentă.
Începe de la sfârșitul listei, iartă oamenii care ţi-au făcut rău și treci treptat în sus.
Nu te grăbi, ai grijă de emoțiile tale. Vei înțelege când eşti gata să faci următorul pas.
Nu ţine furia în tine
„Acest pas este un fel de sondaj pentru tine. Răspunde la următoarele întrebări: Cum tratezi furia? Negi că ești supărat? De fapt, ești furios mai mult decât crezi? Care sunt consecințele fizice ale furiei? ”
Dr. Enright subliniază, de asemenea: „De îndată ce vei vedea cum te afectează furia, va apărea întrebarea: Vrei să scapi de ea?”
Stabileşte un scop
„După ce ai terminat prima fază și ai văzut cum toată această răutate din interiorul vostru nu îţi permite să fii fericit – stabileşte-ţi scopul de a-l ierta pe răufăcător”, explică Enright.
Gândeşte-te la răufăcătorul tău
Anume la această etapă începe munca pentru a ierta. Trebuie să priveşti acea persoană cu alţi ochi. A fost dureros pentru el? Dacă da, poate că de asta te-a jignit.
Aminteşte-ţi că răufăcătorul tău este o persoană ca şi tine
„Amândoi ați fost născuți în această lume, amândoi veți muri, sunteți atât carne, cât și sânge și ambii aveți ADN unic. În lume nu va exista niciodată cineva ca tine. Gândeşte-te, abuzatorul tău poate fi la fel de special, unic și de neînlocuit ca și tine”, spune Enright.
Acceptă-ţi durerea
Este destul de normal să simţi emoții puternice în acest moment. Vei simți durerea, dar datorită ei vei putea să mergi mai departe.
„Această durere te va ajuta să îţi ridici stima de sine. Dacă ai putea vedea omenirea în cineva care nu voia să vadă în tine – ești mult mai puternic decât credeai.
Realizează
„De obicei îi înțelegem mai mult pe cei din jurul nostru care suferă. De exemplu, suntem mai atenți față de persoanele care au avut o zi proastă. Înțelegem durerea celorlalți și noi înșine dorim să emanăm bine „, explică Enright.
Când durerea noastră trece, vine o anumită perioadă de conștientizare. Înțelegem că am devenit mai puternici și mai fericiți.
Repetă întregul procesul
Adu-ti aminte unde am început? După un timp, va trebui să ne întoarcem la început și să facem din nou aceeaşi paşi.
Vei putea să-i ierţi abuzătorii tăi mai repede decât ai crezut și, ca rezultat, să devii mai fericit și mai puternic.
Sursa: dozadesuccess
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!