“Fiecaruia i se da o cheie catre rai ; aceeasi cheie deschide si portile iadului.” – Proverb antic
Ne-am intrebat vreodata de ce alegem sa gandim intr-un mod negativ, desi stim ca avem optiuni mai bune?
Un posibil motiv ar fi ca aceasta gandire negativa – a ne astepta la “ce este mai rau”, a vedea partea goala a paharului si, poate, chiar in mod direct, a ne astepta la esec – formeaza un fel de gandire intoarsa pe dos, un fel de polita de asigurare emotionala. Ar putea sa sune cam in felul urmator: “Daca ma astept ca un lucru tragic sa se intample, atunci nu voi fi dezamagit/a cand se va intampla.”
Dorinta noastra de a avea dreptate este un alt motiv care ne determina de cele mai multe ori sa gandim negativ, fara sa ne dam seama.
Cateodata, oricat de ciudat ar suna, se pare ca am prefera sa avem dreptate cu predictiile negative decat sa avem parte de un rezultat pozitiv, care sa ne dovedeasca ca nu am avut dreptate. De vreme ce o gandire negativa conduce la actiuni de aceeasi natura, sau la lipsa vreunei actiuni, in cele mai multe cazuri fiindca ne setam gandurile in aceasta directie, creste astfel sansa ca ele sa devina adevarate.
Desigur, nu ne dorim nimic din toate acestea in vietile noastre. Si atunci… care ar fi solutia care sa ne tina departe de aceste capcane mentale? Haide sa mergem mai adanc si sa exploram cum putem sa reducem la tacere autosabotarea:
Sa ne indreaptam atentia catre ceea ce se afla intre cele doua extreme
In viata lucrurile nu sunt albe sau negre: “Mereu”, “Niciodata”, “Intotdeauna”, “Doar mie”, “Imposibil”; totul sau nimic. Daca te obisnuiesti sa gandesti in extreme, deja mergi pe autostrada catre amaraciune, pentru ca acest tip de gandire negativa are tendinta sa catalogheze fiecare situatie care este mai putin decat perfecta ca fiind extrem de rea.
De exemplu, in loc sa ne gandim ca ploaia ne-a incetinit in timp ce mergeam spre casa, ne gandim ca ne-am irosit toata dupa-amiaza si ne-a disparut orice chef de a mai face ceea ce ne-am planuit. Sau, in loc sa acceptam emotiile care mai apar atunci cand cunoastem un grup nou de oameni, ne gandim ca suntem siguri/e ca acesti oameni nu ne vor placea.
Avand in vedere ca 99,8% din situatiile din viata nu sunt perfecte, sa gandim doar in alb si negru are tendinta sa ne indrepte atentia catre drama, esec si scenarii negative. Desigur ca se mai intampla lucruri nefericite ocazional, insa, contrar a ceea ce vedem la stiri, cele mai multe evenimente din viata se situeaza intre cele doua extreme, ale unei vieti de vis si ale uneia dezastruoase.
Daca ducem o lupta in care incercam sa observam situatiile din viata noastra intr-un mod echilibrat, atunci ar trebui sa luam loc si sa scriem pe o foaie de hartie urmatoarele trei lucruri: cel mai bun scenariu, cel mai rau scenariu si cel putin un scenariu realist care cade intre cele doua extreme.
Sa presupunem ca ne ingrijoram in legatura cu o noua relatie intima. Cele trei variante ar putea suna asa:
Cel mai rau scenariu (extrema negativa): “Relatia va fi un dezastru total si sigur se va termina ajungand ca amandoi sa suferim”.
Cel mai bun scenariu (extrema pozitiva): “Toata relatia va decurge absolut perfect si nu vom avea niciodata certuri, pana cand moartea ne va desparti.”
Scenariul realist (unul dintre cele probabile): “Vor fi momente speciale, placute si unele nu chiar bune, insa, vom lucra impreuna ca totul sa fie bine, ne vom respecta si vom da relatiei noastre o sansa reala, inainte de a trage orice concluzie.”
Al treilea scenariu, cel realist, il putem face oricat de detaliat dorim, sau si mai bine este sa scriem mai multe astfel de scenarii. Atunci cand ii oferim mintii noastre mai multe optiuni pe care le poate lua in considerare, acest lucru ne va ajuta sa reducem emotiile extreme si sa gandim mult mai clar si realist.
Sa ne invatam mintea sa gandeasca pozitiv. Prea multi oameni rateaza momentele frumoase pentru ca se asteapta la lucruri perfecte. Sa gandim pozitiv nu inseamna sa ne asteptam sa se intample doar ce-i mai bine, ci sa acceptam faptul ca orice se intampla este ceea ce este cel mai bine in acel moment. Asa ca sa ne amintim sa zambim si sa ramanem conectati cu interiorul nostru. Intr-o zi, vocea critica ce ne facea necazuri nu va mai avea ce sa zica.
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!