Somnul slab înseamnă îmbătrânirea rapidă, neproductivitatea și suferirea de oboseală cronică. Pentru un somn bun, nu numai pregătirea de seară este foarte importantă (o plimbare, refuzul de a folosi gadgeturi înainte de culcare, un duș cald, meditație), ci și obiceiul de a dormi în poziția corectă.
În articolul de astăzi, analizăm avantajele și dezavantajele (precum și recomandările pentru eliminarea dezavantajelor) celor două cele mai sănătoase poziții de dormit.
Poziția 1. Pe partea stângă
Mulți consideră că această poziție este cea mai bună pentru somn. Și nu este deloc greșit acest lucru. Are într-adevăr multe avantaje.
În primul rând, dormitul pe partea stângă favorizează un drenaj limfatic mai bun. Acest lucru se datorează faptului că cel mai mare vas limfatic, canalul toracic, prin care curge toată limfa, este situat chiar în partea stângă. În poziția pe partea stângă, limfa și, odată cu aceasta, toxinele acumulate în ziua precedentă, sunt transportate ușor în sistemul venos, de unde, după amestecarea cu sângele, sunt purificate de către organele de detoxifiere și excreție. A doua zi dimineață după ce ați dormit în această poziție, va fi mult mai puțin probabil să vă treziți cu umflături, edemuri.
În al doilea rând, dormitul pe partea stângă are un risc mai mic de apnee (tulburări de respirație) și sforăit. După cum știți, apneea duce la scăderea concentrației de oxigen, iar lipsa cronică de oxigen pe timp de noapte este una dintre cauzele îmbătrânirii timpurii.
În al treilea rând, dormitul pe partea stângă este mai fiziologică pentru sistemul digestiv. Stomacul este situat sub esofag, iar conținutul gastric nu îl irită, deci este mai puțin probabil să vă treziți cu arsuri la stomac (la fel ca atunci când ați dormit pe partea dreaptă sau pe burtă). În plus, dormitul pe partea stângă ajută la o funcție intestinală mai bună.
Dezavantajele dormitului pe partea stângă includ:
- posibilă creștere a presiunii intraoculare la nivelul ochiului stâng;
- întinderea pielii pe partea stângă a feței, ceea ce duce la formarea ridurilor asimetrice;
- poziția incorectă a coloanei vertebrale, afectarea circulației sângelui în mâini, tensiunea musculară (în absența unei saltele ortopedice); pentru a elimina aceste dezavantaje, este recomandat să achiziționați o saltea sau să luați câteva perne suplimentare în pat , cu care puteți face poziția coloanei vertebrale și a membrelor mai fiziologice (se recomandă să îndoiți picioarele la nivelul șoldurilor și genunchilor , puneți o pernă între genunchi și alta sub antebrațul stâng ; În plus, perna principală nu trebuie să fie sub umăr ).
Poziția 2. Pe spate
Aceasta este cea mai sănătoasă poziție de dormit. Păstrează aproape toate beneficiile poziției laterale stângi și are în plus și unele beneficii suplimentare.
În primul rând, coloana vertebrală este îndreptată și mușchii din corp sunt relaxați cât mai mult posibil. Dacă nu aveți o saltea ortopedică, este recomandabil să aveți o pernă sub gât, astfel încât să nu fie lăsări și încordări ale gâtului, și o mică pernă (pernă plată) sub pliul lombar. Acest lucru va elimina probabilitatea de a vă trezi cu o durere de cap și dureri la nivelul spatelui inferior.
În al doilea rând, ochii se odihnesc cel mai bine în această poziție – presiunea intraoculară este redusă cât mai mult posibil, circulația sângelui este în volum maxim.
În al treilea rând, nu există presiune pe pielea feței, suprafața anterio-laterală a gâtului, decolteul – astfel având un risc mai mic de riduri.
În al patrulea rând, organele interne sunt în poziția lor naturală, nimic nu le împiedică să se refacă după o zi grea.
Principalul dezavantaj al acestei poziții este apneea și sforăitul.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.