Cum să diferențiem frica de intuiție?

Cum să diferențiem frica de intuiție?

Publicat de Larisa Moldovan pe 16 October 2021 in Dezvoltare PersonalaPsihologieSfaturi

Unii oameni sunt foarte atenți atunci când iau decizii: gândesc logic, analizează, evaluează și aleg în mod rațional. Alții, pe de altă parte, își lasă emoțiile și sentimentele să aleagă pentru ei într-un fel sau altul. Deși este ideal să găsim un echilibru între cele două alternative, senzațiile subiective ne pot domina. Așadar, în acest articol vă vom prezenta cum să diferențiați frica de intuiție.

Cei cu inteligență intuitivă dezvoltată își folosesc instinctul pentru a lua anumite decizii. Așadar, ei se întreabă mereu: „Ce părere am despre această opțiune? Mă simt liniștit sau simt un disconfort când mă gândesc la această variantă? ”

Nu există nicio îndoială că, de multe ori, intuiția ne protejează de mici pericole vizibile. Dar dacă confundăm această intuiție cu teama de a ne asuma riscuri sau cu o anxietate nejustificată? În acest caz, am pierde oportunități excelente.

În ce situații este important să diferențiem frica de intuiție?

Poate că acum nu înțelegeți cum este posibil să confundați intuiția cu frica. Așadar vă vom prezenta câteva exemple din viața de zi cu zi în care poate apărea această situație:

Exemplul 1. Simți că partenerul tău te înșală , că nu se comportă ca înainte și că acest lucru se datorează infidelității. Datorită „intuiției tale”, te hotărăști să îi verifici telefonul, dar nu numai că nu găsești nimic în el, ci distrugi și încrederea care exista între voi doi.

Exemplul 2. Relația voastră merge foarte bine și vă decideți să treceți la următorul nivel, să vă căsătoriți. Totuși, începeți să realizați că nu mai simțiți la fel, că lucrurile nu mai sunt la fel între voi și decideți să încheiați relația. Însă, în scurt vă dați seama că nimic nu s-a schimbat, că acel sentiment era fals și că frica voastră de angajament v-a determinat să pierdeți degeaba acea persoană.

Exemplul 3. Mergeți la un interviu de angajare pentru o funcție pe care nu ați mai avut-o niciodată, dar care vă oferă un salariu motivant. Treceți testul și vă angajează. Totuși, ajungeți acasă și începeți să aveți îndoieli, ceva vă spune că această meserie nu este pentru voi și ajungi să respingeți oferta. De fapt, această decizie a fost luată din frica de a ieși din zona de confort.

Exemplul 4. Te-ai mutat în alt oraș în care nu cunoști pe nimeni. Un vecin te invită să ieși cu el și grupul său de prieteni în oraș, dar tu simți că nu este o idee bună. Conștiința ta îți spune că te vei simți inconfortabil pentru că nu cunoști pe nimeni, așadar te decizi să-i refuzi invitația. În acest caz nu intuiția te-a făcut să refuzi, ci timiditatea și frica de respingere, frica că nu te vei putea integra în grupul lor.

Cum putem diferenția frica de intuiție?

După cum puteți vedea, frica poate fi un mare obstacol atunci când este confundată cu intuiția. Ne poate limita, stagna și ne poate împinge spre decizii greșite, care sunt ireversibile. Așadar, cum putem diferenția frica de intuiție?

Gândește-te dacă e ceea ce îți dorești cu adevărat

Intuiția este vocea ființei noastre interioare. Așadar, atunci când vorbim despre îndeplinirea viselor și obiectivelor viitoare, această voce ne ambiționează adesea să nu ne dăm bătuți. Pe de altă parte, frica ne paralizează, limitează și înnorează emoția pe care o simțim la început, umplând-o cu factori de condiționare.

Dacă ești fericit în relația ta, dacă acest nou loc de muncă te motivează, dacă vrei să-ți faci prieteni noi și sentimentul interior te boicotează, te împiedică să te îndrepți către destinația aleasă, probabil că frica este de vină.

Fii atent la intensitatea și durata senzațiilor

Aceasta este o cheie fundamentală atunci când vine vorba de diferențierea dintre aceste două concepte. Intuiția este o voce subtilă, dar persistentă, în timp ce frica apare în valuri și cu o intensitate mare.

Dacă senzația de disconfort este ușoară, dar nu se oprește, fii atent, poate că instinctul tău încearcă să te protejeze. Dimpotrivă, dacă apare brusc și puternic la un moment dat, atunci este cu siguranță vorba de frică.

Analizează-ți dialogul intern

Ce gânduri se regăsesc în mintea ta când apare starea de alertă? Frica este o emoție și, ca atare, este întotdeauna precedată de o serie de gânduri corespunzătoare. Când simți frică, în mintea ta apar expresii precum: „Nu ești capabil”, „Vei avea de suferit”, „Este periculos”, „Nu ești pregătit”. Este posibil să nu le observați cu ușurință, deoarece sunt gânduri automate, dar dacă le acordați atenție, veți descoperi că sunt acolo.

În cazul intuiției, nu există motive clare care să susțină disconfortul , nu există o aceste expresii negative care să fie însoțite de aceasta, este nejustificată. Este mai mult o senzație corporală decât un discurs mental.

Amintiți-vă că intuiția este o busolă foarte bună, dar frica poate deveni un mare dușman, care te poate încurca, așa că învață să le diferențiezi.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!