Cum să depășești singurătatea? 10 sfaturi de la un psiholog

Cum să depășești singurătatea? 10 sfaturi de la un psiholog

Publicat de Larisa Moldovan pe 3 August 2023 in De SufletDezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Uneori, cu toții ne simțim singuri. Poate că te-ai simțit singur încă din copilărie, poate că acum experimentezi singurătatea chiar dacă ești în compania colegilor sau la locul de muncă, poate că îți dorești relații apropiate cu cineva, dar nu știi cum să te apropii emoțional sau să începi totul.

Recunoașterea sentimentului de singurătate este dificilă. Dacă ne lipsește conexiunea cu oamenii din viața noastră de zi cu zi, putem ajunge la concluzia că ceva nu e în regulă cu noi.

Creșterea și dezvoltarea într-o familie disfuncțională, în care au existat probleme cu exprimarea sentimentelor și emoțiilor, poate agrava povara singurătății. Dacă copiilor nu li se arată că sunt în siguranță și că se pot încrede în părinții lor, asta poate duce la menținerea unei anumite distanțe emoționale pe tot parcursul vieții.

Singurătatea este o problemă comună în prezent. Ultimele cercetări au arătat că singurătatea reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății mentale. Ea afectează jumătate din întreaga populația adultă a planetei noastre.

Singurătatea are un impact semnificativ asupra sănătății mentale și asupra creșterii riscului de boli de inimă, accident vascular cerebral și demență.

Dacă oamenii nu pot recunoaște că se simt singuri, nu pot să vorbească despre asta sau să ceară ajutor, cum să o învingă?

În continuare îți propunem 10 sfaturi pentru a trece peste sentimentul de singurătate:

1. Încetează să îți spui că ești singur pentru că ceva nu e în regulă cu tine sau pentru că nu ești atractiv. Starea de spirit negativă creează un cerc vicios de autoizolare. Dacă nu îți placi pe tine însuți, atunci nici ceilalți nu te vor plăcea.

2. Începe să vorbești despre singurătate în preajma cunoștințelor tale. Vei fi surprins cât de comună este această problemă. Cu siguranță ele te vor ajuta să treci peste această stare.

3. Oferă ajutor celor din jur, de exemplu, zâmbește, ajută pe cineva în magazin sau ajută o bătrână să care plasele. A fi de ajutor este simplu!

4. Exersează comunicarea cu colegii, prietenii, familia și persoanele dragi la un nivel mai profund. Nu te limita la subiecte superficiale pentru conversații. Amintește-ți că legăturile mai profunde te fac să te simți mai aproape de cineva.

5. Învață-i pe copiii tăi cum să stabilească o legătură emoțională cu tine sau cu prietenii lor. Discută cu ei despre sentimentele tale. Orice fel de sentimente, atât bune, cât și rele.

6. Nu te păcăli cu gândul că ai prieteni doar pentru că ai multe persoane pe rețelele sociale. Rețelele sociale nu reprezintă viața reală.

7. Când îți dorești să vorbești cu cineva cu care vrei să te apropii mai mult, fă-o pur și simplu și vezi ce se întâmplă. Probabil vei descoperi că și cei din jurul tău vor să te cunoască și să converseze cu tine.

8. Participă la evenimente care te interesează și care aduc oamenii împreună. De exemplu: grupuri de voluntariat, cluburi de lectură, dans, sport sau orice altă activitate în grup care îți place.

9. Când prietenii sau colegii te invită în oraș, fă un efort și mergi, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp. A fi printre oameni, chiar dacă inițial nu ești atras de asta, este o practică bună. Prietenii vor apărea treptat, iar cheia pentru asta este răbdarea și liniștea.

10. Dacă nu știi cum să faci față singurătății tale, nu-ți fie frică să te adresezi unui psiholog. Fii sincer în privința a ceea ce înseamnă să fii singur și cum te afectează. Având pe cineva cu care să vorbești și suportul psihologic te vor ajuta să începi să te simți mult mai bine.

Amintește-ți: 50% dintre oameni se simt singuri. Nu ești singur. Trecem împreună prin această perioadă și ne putem ajuta reciproc.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!