Cum să comunicăm cu oamenii care își amintesc de noi doar atunci când au nevoie ceva

Cum să comunicăm cu oamenii care își amintesc de noi doar atunci când au nevoie ceva

Publicat de Larisa Moldovan pe 15 September 2023 in Dezvoltare PersonalaLecții de viațăPersonalitatePsihologieSfaturi

Cunoașteți astfel de persoane? În special, acele personalități neplăcute, acelea care ne tratează cu dispreț. Dar de îndată ce au nevoie de ceva, se transformă sub ochii noștri, încearcă să fie cei mai buni prieteni ai noștri.

Însă acestea sunt variante rare. Mai des se întâmplă ca o persoană să ne uite pur și simplu și să își amintească de noi doar când are nevoie de ajutor. Să transporte ceva, să împrumute bani, să ceară sfaturi despre problema sa etc. Orice fel de serviciu. Aici este important faptul că această persoană este interesată de tine doar din cauza acestui serviciu.

Destul de neplăcut. Ce să facem în legătură cu asta?

Voi lua ca exemplu o situație inofensivă. O persoană vă cere ceva, ce nu vă este dificil să oferiți sau să faceți. Să zicem că sunteți avocat și persoana are nevoie de un sfat. Și din când în când, acea persoană vă întreabă. Poate deveni enervant. Dar există un aspect. Cel care cere ajutorul poate fi și el util.

Gândiți-vă. Poate acea persoană are valoare și pentru voi. Poate vă poate sugera ce materiale să alegeți dacă construiți o casă. Poate persoana are bani și vă poate împrumuta. Reflectați asupra acestui lucru. Deci nu oferiți doar un serviciu. Vă câștigați șansa de a cere ceva în schimb. Da, acest lucru se aseamănă mai mult cu o afacere decât cu prietenia. Dar și acestea sunt relații umane.

Dar dacă persoana este inutilă, m-aș întreba dacă merită să îi ajut. Și nu pentru că mă gândesc doar la mine, nu. Este pentru că această persoană se gândește tocmai la ea. Apelează la noi doar când are nevoie de ceva. Suntem folosiți și nu putem crea relații de tip comercial.

Neplăcut. Persoana vine, se folosește și pleacă, poate că ne vorbește și de rău pe la spate. Confortabil, nimic de spus. Cu o astfel de persoană, aș reduce interacțiunea. Cere bani, spuneți că nu aveți bani. Cere sfaturi, spuneți că nu aveți timp. Și în timp, persoana va înțelege că nu puteți fi folosit în acest fel. Însă da, dacă persoana are cu adevărat o problemă, merită ajutată. Trebuie să știți ce se întâmplă cu adevărat în viața persoanei.

Ei bine, atunci când persoana ne folosește în mod evident, putem pur și simplu să ne întoarcem și să plecăm. Dacă acest lucru nu este o opțiune, puteți pur și simplu să spuneți în față faptele.

De exemplu: “Nici măcar nu te porți cu mine respectuos în viața de zi cu zi, nu oferi niciodată ajutor. Dar acum, când ai nevoie de ceva, ar trebui să ajut? Nu, asta nu funcționează așa.”

Și nu trebuie să existe furie sau alte emoții asemănătoare. Puteți spune aceste lucruri calm. Și nu trebuie să vă faceți griji că relațiile se vor deteriora. Dacă o persoană nu vă respectă, vă folosește, atunci menținerea unei astfel de relații este ciudată și uneori chiar prostie.Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!