Cum sa aplanezi un conflict si sa salvezi o situatie, sfaturi simple care te pot ajuta in unele situatii cand nervii te controleaza

Cum sa aplanezi un conflict si sa salvezi o situatie, sfaturi simple care te pot ajuta in unele situatii cand nervii te controleaza

Publicat de Larisa Moldovan pe 8 February 2019 in Dezvoltare Personala

“Viața este un joc cu bumeranguri. Gândurile, cuvintele și faptele noastre se întorc la noi, mai devreme sau mai târziu, cu acuratețe năucitoare.” — Neale Donald Walsch

Sunt momente pe care ti-ai dori sa le eviti cu orice pret in aceasta viata – unul dintre aceste momente are legatura cu altercatiile furioase cu persoane la care este posibil sa tii.

Am gasit pe psychcentral.com cateva sfaturi eficiente oferite de medicul psiholog Nadia Persun.

Iata cele mai importante strategii pentru a face fata unor persoane dificile alese in jurul principalelor premise psihologice care conduc furia lor: teama si nevoia de control.

1. Fa un pas in spate si nu lua lucrurile personal

Oamenii sunt creaturi care conserva energia. La fel cum majoritatea animalelor ataca de autoaparare, foame sau alte nevoi biologice, furia umana este, de asemenea, condusa de scop. Majoritatea oamenilor, chiar si cei mai violenti indivizi, nu sunt nervosi tot timpul; nu ataca si abuzeaza de ceilalti. Acestia au momentele lor de actiune.

In spatele scutului violent, o persoana amenintatoare se simte amenintata – poate nu de tine, ci de ceva sau de cineva. Furia sa este legata de tine numai intr-un mod in care o actiune sau un sentiment exprimat de tine a declansat o emotie in interiorul sau.

2. Pune-ti ego-ul pe pauza

Cand vine vorba de furie, un punct nefericit de diferenta intre oameni si mamiferele mai putin evoluate este ego-ul. Unii oameni sunt dispusi sa raneasca o alta persoana fizic sau emotional pentru a isi proteja eul si pentru a isi restabili stima de sine ranita. Egourile exagerate sunt cele mai vulnerabile la cele mai mici “rani”, moment in care devine o adevarata provocare a oamenilor defensivi.

“Plânge-te mai puțin, respiră mai mult; vorbește mai puțin, spune mai multe; urăște mai puțin, iubește mai mult și toate lucrurile bune sunt ale tale.” — Proverbe suedeze

3. Alege calmul

O persoana furioasa cauta o lupta. Prin gesturile si acuzatiile neplacute, iti cere sa te angajezi in aceasta lupta. Asadar, ce este necesar in prezenta unei persoane agitate? O persoana linistita si calma.

Raspunsul constructiv nu este sa accepti lupta. Cand tipa, vorbeste incet. Cand se apropie, mareste distanta. Cand spune multe, fii cat mai relaxata si mai scumpa la vorbe. Castiga prin dezarmare. Vei deveni de neatins si vei obtine control prin cresterea spatiului emotional si fizic.

4. Ofera o prajitura imaginara

Prajiturile sunt dulci, pasnice, calme si indica zambet si fericire. Oamenii furiosi au nevoie de o prajitura imaginara. O mare parte a furiei lor este determinata de credinta lor sau de sentimentul ca ei nu primesc niciodata ceva sau ca cineva le-a furat prajitura. De aceea cea mai buna solutie este sa le oferi o prajitura (sau chiar mai multe) chiar daca ei nu ar merita nimic din partea ta.

In ciuda comportamentului nepotrivit, a tipetelor, a pumnilor stransi si a chipurilor rosii, cei mai suparati oameni au un mesaj trist. Cel mai probabil, ei incearca sa iti spuna ca se simt raniti, ignorati, lipsiti de respect, ca nu se apreciaza si nu se iubesc.

Ascultandu-i si raspunzandu-le cu rabdare si mult calm reprezinta cheia pentru a ii linisti.

“Nu te limita. Mulți oameni se limitează la ceea ce cred ei că pot să facă. Poți să mergi atât de departe cât te lasă propria ta minte. Amintește-ți: ceea ce crezi, poți obține!” – Mary Kay Ash

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!