Cum sa aplanezi un conflict si sa salvezi o situatie, sfaturi simple care te pot ajuta in unele situatii cand nervii te controleaza

Publicitate

“Viața este un joc cu bumeranguri. Gândurile, cuvintele și faptele noastre se întorc la noi, mai devreme sau mai târziu, cu acuratețe năucitoare.” — Neale Donald Walsch

Sunt momente pe care ti-ai dori sa le eviti cu orice pret in aceasta viata – unul dintre aceste momente are legatura cu altercatiile furioase cu persoane la care este posibil sa tii.

Am gasit pe psychcentral.com cateva sfaturi eficiente oferite de medicul psiholog Nadia Persun.

Iata cele mai importante strategii pentru a face fata unor persoane dificile alese in jurul principalelor premise psihologice care conduc furia lor: teama si nevoia de control.

1. Fa un pas in spate si nu lua lucrurile personal

Oamenii sunt creaturi care conserva energia. La fel cum majoritatea animalelor ataca de autoaparare, foame sau alte nevoi biologice, furia umana este, de asemenea, condusa de scop. Majoritatea oamenilor, chiar si cei mai violenti indivizi, nu sunt nervosi tot timpul; nu ataca si abuzeaza de ceilalti. Acestia au momentele lor de actiune.

In spatele scutului violent, o persoana amenintatoare se simte amenintata – poate nu de tine, ci de ceva sau de cineva. Furia sa este legata de tine numai intr-un mod in care o actiune sau un sentiment exprimat de tine a declansat o emotie in interiorul sau.

2. Pune-ti ego-ul pe pauza

Cand vine vorba de furie, un punct nefericit de diferenta intre oameni si mamiferele mai putin evoluate este ego-ul. Unii oameni sunt dispusi sa raneasca o alta persoana fizic sau emotional pentru a isi proteja eul si pentru a isi restabili stima de sine ranita. Egourile exagerate sunt cele mai vulnerabile la cele mai mici “rani”, moment in care devine o adevarata provocare a oamenilor defensivi.

“Plânge-te mai puțin, respiră mai mult; vorbește mai puțin, spune mai multe; urăște mai puțin, iubește mai mult și toate lucrurile bune sunt ale tale.” — Proverbe suedeze

Publicitate

3. Alege calmul

O persoana furioasa cauta o lupta. Prin gesturile si acuzatiile neplacute, iti cere sa te angajezi in aceasta lupta. Asadar, ce este necesar in prezenta unei persoane agitate? O persoana linistita si calma.

Raspunsul constructiv nu este sa accepti lupta. Cand tipa, vorbeste incet. Cand se apropie, mareste distanta. Cand spune multe, fii cat mai relaxata si mai scumpa la vorbe. Castiga prin dezarmare. Vei deveni de neatins si vei obtine control prin cresterea spatiului emotional si fizic.

4. Ofera o prajitura imaginara

Prajiturile sunt dulci, pasnice, calme si indica zambet si fericire. Oamenii furiosi au nevoie de o prajitura imaginara. O mare parte a furiei lor este determinata de credinta lor sau de sentimentul ca ei nu primesc niciodata ceva sau ca cineva le-a furat prajitura. De aceea cea mai buna solutie este sa le oferi o prajitura (sau chiar mai multe) chiar daca ei nu ar merita nimic din partea ta.

In ciuda comportamentului nepotrivit, a tipetelor, a pumnilor stransi si a chipurilor rosii, cei mai suparati oameni au un mesaj trist. Cel mai probabil, ei incearca sa iti spuna ca se simt raniti, ignorati, lipsiti de respect, ca nu se apreciaza si nu se iubesc.

Ascultandu-i si raspunzandu-le cu rabdare si mult calm reprezinta cheia pentru a ii linisti.

“Nu te limita. Mulți oameni se limitează la ceea ce cred ei că pot să facă. Poți să mergi atât de departe cât te lasă propria ta minte. Amintește-ți: ceea ce crezi, poți obține!” – Mary Kay Ash

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!

Publicitate
Alte Articole
Dezvoltare Personala

Sfaturi de duh pentru fiecare moment din viata din cultura norvegiana!

Publicitate

Cei 10 + 1 „Dacă”…

1.Dacă vrei să faci un bine, atunci fă-l când este nevoie.

2. Dacă poți să faci pe cineva fericit, nu sta pe gânduri.

3. Dacă dai ceva, nu aștepta ca fapta să se întoarcă.

4. Dacă primești ceva, dă mai departe.

5. Dacă nu poți să ajuți pe cineva, spune-i-o în așa fel încât să nu o ia ca pe un refuz.

6. Dacă poți să construiești ceva, nu distruge.

7. Dacă poți, fii hotărât în ceea ce spui și ceea ce faci.

8. Dacă devii celebru, rămâi modest.

9. Dacă ești nervos, nu-ți descărca nervii pe alții.

10. Dacă faci o observație, nu jigni.

(din folclorul norvegian)

Sunt lucruri de nota 10 care sunt știute în mare parte de către fiecare dintre noi, ce este însă lucrul cel mai important …să le și aplicăm. In concluzie , ca să punem de- o echipă de fotbal 🙂 aș mai adăuga un „dacă”:

11.Dacă le știm și nu le aplicăm, trece viața pe lângă noi și noi pe lângă ea !

Povestea lui Dacă şi a lui Când

Dacă şi Când erau prieteni foarte buni. Se întâlneau în fiecare săptămână în oraş să mănânce împreună şi discutau despre lucrurile pe care voiau să le realizeze în viitor. Aveau multe visuri minunate şi adorau să vorbească despre ele.

Într-o zi, Când observă că Dacă nu se simţea foarte bine. După ce se aşezară la masă, Când îl întrebă pe prietenul său:

Publicitate

„Eşti în regulă? Nu prea pari a fi în apele tale azi.”

Dacă răspunse: „Nu ştiu ce să zic.. parcă nu progresez deloc în viaţa mea. Uite, de exemplu săptămâna trecută am aflat de un training foarte bun şi m-aş fi dus, dacă aş fi avut timp..”

Când dădu din cap aprobator: „Te înţeleg perfect amice – şi eu am văzut un seminar foarte promiţător şi mă voi înregistra, când voi avea banii necesari.”

„Dar ia spune-mi mai multe despre jobul la care vroiai să aplici săptămâna trecută, erai foarte entuziasmat, cum a mers?”

Dacă se uită în jos şi suspină: „Dacă nu mi s-ar fi stricat calculatorul, aş fi aplicat. Dar aşa.. nu am putut să-mi scriu aplicaţia”

„Nu te îngrijora dragă Dacă” – zise Când – „atunci când vei fi gata va apărea şi oportunitatea. Uite, şi eu m-am gândit să-mi schimb cariera, actuala slujbă mă limitează foarte mult. Şi chiar îmi voi căuta altceva, când vremea va fi mai bună.”

Lângă ei, un om stătea singur la masă şi îşi bea liniştit ceaiul. La un moment dat, se ridică în picioare şi se îndreptă spre ei: „Îmi cer scuze că vă întrerup, dar am auzit fără să vreau conversaţia voastră. Şi sunt convins că ştiu cum vă puteţi rezolva problemele.”

Dacă şi Când se uitară cu mirare spre străinul care le zâmbea cu binevoinţă şi înţelepciune.

„Domnilor,” – începu acesta – „este foarte simplu. Doar fiţi atenţi la ceea ce vorbiţi: încercaţi să număraţi de câte ori spuneţi dacă şi când. În loc să vă gândiţi dacă veţi face şi când veţi face, treceţi la acţiune şi veţi fi uimiţi de rezultate!”

Mulţi oameni doar visează să facă ceva deosebit, alţii încep dar renunţă repede sau joacă la un nivel foarte mic. Foarte puţini îşi iau cu adevărat un angajament, aruncă scuzele pe geam şi perseverează indiferent de obstacole.

Tu din ce categorie faci parte?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet