Deși medicii generaliști pot trata multe boli, există specialități medicale care sunt mai specifice anumitor boli sau părți ale corpului. Astfel, un medic generalist poate fi consultat de obicei pentru probleme mai frecvente precum amigdalita, gripa, durerile musculare sau sinuzita, de exemplu.
Totuși, în cazul bolilor cronice sau mai specifice, cel mai bine este să consultați un specialist în acest domeniu, deoarece cunoaște mai bine diferitele opțiuni de tratament disponibile.
Cele mai comune specialități medicale
1. Gastroenterolog
Este un medic specializat în probleme care afectează tractul gastro-intestinal și, prin urmare, se poate ocupa de boli precum gastrita, hemoroizii, ulcerele, boala Crohn și diverticulita.
2. Hepatolog
Acesta este un medic care are grijă de ficat și, prin urmare, este o specialitate menită să consulte probleme, boli rare sau cronice care afectează acest organ, precum ciroza, ficatul gras sau hepatita, de exemplu.
3. Otorinolaringolog (O.R.L)
Aceasta specialitate se ocupa de probleme legate de gat, urechi sau nas, precum faringita, răgușeala, labirintita, problemele nasului, laringita, amigdalita sau umflarea adenoidelor, de exemplu.
4. Pneumolog
Este medicul care se ocupă de bolile care afectează plămânii, precum pneumonia, bronșita sau tuberculoza, de exemplu.
5. Endocrinolog
Aceasta specialitate se ocupa de probleme legate de funcționarea glandelor endocrine sau legate de modificări hormonale precum diabetul, obezitatea sau tiroida. În plus, medicul endocrinolog tratează și tulburările de somn precum insomnia sau sforăitul, de exemplu.
6. Cardiolog
Acesta este un medic care tratează bolile legate de inimă sau circulatorii, cum ar fi hipertensiunea arterială, atacul de cord sau insuficiența cardiacă.
7. Ortoped
Această specialitate se ocupă de afecțiuni ale coloanei vertebrale, oase, hernie de disc, ciocul papagal, entorse, artrită și osteoartrita, de exemplu.
8. Psihiatru
Este o specialitate care tratează diverse boli psihice precum depresia postpartum, sindromul borderline, căderea nervoasă, schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburarea de personalitate sau ipocondria.
9. Alergolog
Aceasta este o specialitate care se ocupă de alergiile în orice parte a corpului, cum ar fi ochii sau pielea.
10. Urolog
Acesta este un medic care ar trebui să efectueze examinări ale prostatei, pe lângă faptul că este o specialitate concepută pentru a diagnostica și trata boli ale organelor genitale masculine, precum prostatita sau fimoza, de exemplu.
11. Nefrolog
Este o specialitate medicală care diagnostichează și tratează probleme la rinichi precum pietrele la rinichi, infecția severă a tractului urinar sau insuficiența renală, de exemplu.
12. Dermatolog
Acesta este un medic care tratează bolile pielii, părului și unghiilor, cum ar fi căderea părului, dermatita, alergiile cutanate sau ciuperca unghiilor, de exemplu.
13. Medic generalist
Un medic generalist este un medic care este desemnat să efectueze un examen general, care poate include, de exemplu, analize de sânge, urină, fecale sau electrocardiograme. În plus, atunci când există o problemă sau o boală care necesită un tratament specific, medicul de familie vă îndrumă către specialitatea potrivită.
14. Ginecolog
Acesta este un medic care se ocupă de probleme legate de sistemul reproducător al femeii, precum endometrioza, cistita, verucile, herpesul genital, gonoreea sau sifilisul, de exemplu.
Dacă observați orice semne sau simptome precum durere fără motiv aparent, febră, mâncărime, dificultăți de somn sau amețeli, este recomandat să consultați medicul de familie, care vă poate sfătui apoi cu privire la specialitatea medicală pe care trebuie să o consultați.
Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.