Cum să aflăm dacă sănătatea noastră psihologică s-a deteriorat? 6 semne

Cum să aflăm dacă sănătatea noastră psihologică s-a deteriorat? 6 semne

Publicat de Larisa Moldovan pe 9 June 2023 in PersonalitatePsihologieSanatateSfaturi si Trucuri

De foarte multe ori încercăm să evităm stresul și ne spunem că putem face față oricărei situații. Dar nu este adevărat. Sănătatea noastră mentală poate fi afectată dacă facem acest lucru. Emoțiile, stresul și îngrijorarea au un efect negativ asupra organismului.

Este dificil să determinăm dacă sănătatea noastră psihologică s-a deteriorat. Societatea normalizează anxietatea: stresul este considerat un fenomen obișnuit, iar depresia este asociată cu o slabă gestionare a vieții.

Continuăm să ne gândim la sănătatea noastră psihologică într-un mod distorsionat. Mulți asociază problemele psihologice cu nebunia și slăbiciunea. Aceasta este o mare greșeală, deoarece fiecare persoană, absolut fiecare, poate suferi la un moment dat de o problemă psihologică. Acest lucru nu ne face mai puțin capabili, ci ne face oameni.

Nu întotdeauna simțim echilibrul emoțional care ne permite să facem față problemelor cotidiene. Sănătatea noastră mentală nu este asigurată. Uneori se slăbește, iar alteori avem un deficit acut din diverse motive.

Iată câteva semne care arată că sănătatea voastră psihologică este afectată:

1. Vă simțiți nervos, anxios și iritabil.

Schimbările de dispoziție sunt adesea primul semn al problemelor. Sentimentul de iritabilitate, furie, senzația că nu aveți răbdare și că vă preocupați de totul – toate acestea indică faptul că ceva vă îngrijorează. Devine o problemă atunci când această stare durează mai mult de trei săptămâni.

2. Dificultăți de memorie și concentrare

Există momente când este greu să vă mențineți concentrarea, să gândiți, să luați decizii, să fiți atenți la o conversație, să vă concentrați asupra unei sarcini. În astfel de zile, uitați foarte multe lucruri și nu vă puteți concentra la nimic. Adesea, acest aspect ascunde o tulburare de anxietate.

3. Schimbări în rutina de odihnă și obiceiuri alimentare

Unele persoane încep brusc să sufere de insomnie. Altele dorm excesiv și se simt mereu epuizate. Acest lucru afectează în mod grav viața de zi cu zi. De asemenea, pofta de mâncare crescută sau lipsa apetitului sunt doi indicatori importanți.

4. Izolarea de restul lumii

Alienarea progresivă față de mediul înconjurător este un alt indicator. Apatia și renunțarea la interesele noastre sunt, de asemenea, aspecte importante asupra cărora trebuie să fim atenți.

Bunăstarea psihologică este, de asemenea, determinată de capacitatea noastră de a ne bucura de timpul liber, de a ne bucura de prieteni, familie. Dacă observăm că ne pierdem interesul în aceste lucruri, atunci ar trebui să apelăm la un specialist.

5. Idei obsesive care vă întunecă viața

O persoană poate deveni atât de obsedată de anumite idei încât nu poate să se concentreze la nimic altceva. Nu este vorba doar de gânduri iraționale sau negative, cum ar fi credința că totul va merge prost sau că nu sunteți bun la nimic.

De exemplu, o persoană poate petrece tot timpul urmărind un anumit conținut online care îi creează o stare de disconfort. Acesta este un paradox, ea dorește să se uite în continuare chiar dacă îi provoacă disconfort.

6. Dorința de a plânge în mod constant

Unul dintre semnele deteriorării sănătății psihologice este dorința de a plânge fără un motiv concret, pur și simplu există o senzație de tristețe.

Indiferent dacă ni s-a întâmplat ceva specific sau lumea se prăbușește. Tristețea uneori stă lipită de noi fără explicație și sunt zile în care pur și simplu ne dorim să plângem. Putem experimenta această senzație pentru o perioadă scurtă de timp, iar apoi să revenim la o viață normală fără consecințe grave.

Pentru a înțelege dacă starea noastră mentală s-a deteriorat, este important să fim atenți la starea noastră de spirit. Dacă suntem încă “în ceață” și avem mereu dorința de a plânge, este timpul să vorbim cu cineva care ne poate ajuta.

Sănătatea mentală este la fel de importantă că și sănătatea fizică, așa că nu o ignorați.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!