Cum putem îmbunătăți funcția creierului? Ce sunt funcțiile cognitive și de ce sunt afectate ne explică un psihiatru

Cum putem îmbunătăți funcția creierului? Ce sunt funcțiile cognitive și de ce sunt afectate ne explică un psihiatru

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 October 2021 in Dezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieSfaturi si Trucuri

În societatea noastră, există un stereotip persistent conform căruia afectarea cognitivă este „ceva legat de vârstnici”. Însă abilitățile cognitive ale unei persoane pot scădea treptat de la vârsta de 20-30 de ani. Potrivit cercetărilor efectuate de oamenii de știință britanici, problemele din acest domeniu sunt observate la 12% dintre tinerii cu capacitate de muncă.

Care sunt funcțiile cognitive, care sunt cauzele afectării lor și cum să îmbunătățiți funcționarea creierului? Toate acestea le vor explica un Psihiatru

Ce sunt funcțiile cognitive?

Acesta este numele colectiv pentru cele mai complexe funcții ale sistemului nostru nervos central, care sunt responsabile pentru cunoașterea rațională a lumii și ne oferă o interacțiune conștientă cu realitatea.

Datorită abilităților cognitive, putem primi, prelucra, reproduce și crea în mod independent informații, schimbându-le cu alte persoane.

Cele mai cunoscute funcții cognitive:

  • Memorie
  • Vorbit
  • Concentrarea și distribuirea atenției
  • Percepție
  • Înțelegere
  • Orientarea în timp și spațiu

De asemenea, oamenii de știință identifică încă două funcții importante:

  • Gnoza – înțelegerea semnificației anumitor fenomene folosind percepția senzorială (vedere, auz, miros, atingere tactilă) și percepția semnificațiilor simbolice.
  • Praxis – abilitatea de a fi conștient și de a-ți controla acțiunile, de a face mișcări intenționate.

Când oricare dintre funcțiile cognitive eșuează, persoana este deconectată de realitate. De exemplu, dacă memoria sau vorbirea dvs. s-au deteriorat. Sferele personale, familiale și profesionale ale vieții suferă de acest lucru.

Deficiențe cognitive la tineri – cauze

Stereotipul „afectarea cognitivă apare doar la vârstnici” este eronat. De exemplu, mulți tineri se confruntă cu dizabilități ușoare:

  • Fatigabilitate rapidă
  • Concentrație scăzută de atenție
  • Distență, uitare
  • Scăderea generală a capacității de lucru

De ce se întâmplă toate astea?

Creierul nostru are o marjă de siguranță destul de mare. În știință, termenul „rezervă cognitivă” este folosit pentru marja de siguranță – aceasta reprezintă capacitatea creierului nostru de a funcționa normal chiar și în condiții de stres sever, traume și modificări degenerative legate de vârstă.

Dar această rezervă nu este nelimitată. Sub influența unui număr de factori, volumul substanței albe a creierului scade iar neuronii devin mai mici și mai subțiri și nu pot comunica activ între ei.

Cei mai comuni factori de risc sunt:

1. Obiceiurile rele

Fumatul, consumul de alcool și alte substanțe psihotrope afectează negativ vasele de sânge și perturbă circulația sanguină sănătoasă în creier, duc la reducerea de oxigen și la moartea neuronilor creierului.

Din cabinetul medicului:

Majoritatea pacienților din clinica noastră care sunt dependenți de nicotină, alcool și alte substanțe au deficiențe cognitive. Acestui factor trebuie să i se acorde o atenție suplimentară în timpul procesului de tratament.

2. Alimentație necorespunzătoare

O abundență de alimente grase și zaharate perturbă metabolismul sănătos, care afectează sănătatea celulelor creierului.

3. Lipsa cronică de somn

Somnul este esențial pentru menținerea unui sistem nervos sănătos și a unei funcții cognitive. În timpul somnului, homeostazia cerebrală este restabilită – procesele de regenerare celulară sunt activate, metabolismul este stimulat.

În plus, în timpul fazei lente a somnului, creierul procesează și își amintește mai bine informațiile primite în timpul zilei, iar faza rapidă ajută la restabilirea echilibrului emoțional și la restabilirea volumului memoriei pe termen scurt.

4. Stil de viață sedentar

Petrecutul timpului în spații închise și neglijarea activității fizice duce la lipsa oxigenului și la alterarea metabolismului celular.

5. Lipsa stresului mental

Fără stres mental regulat, moderat, devine din ce în ce mai dificil pentru creierul nostru să formeze noi conexiuni neuronale. El devine mai puțin „solicitat” și nu se mai poate adapta rapid la condițiile în schimbare, nu mai percepe în mod activ informații noi.

6. Bolile mentale și somatice

Insuficiența cognitivă poate fi cauzată și de boli. Astfel, cel mai frecvent exemplu de tulburări mentale distructive pentru sfera cognitivă este depresiea și tulburarea cauzată de anxietate.

Și printre bolile somatice (fiziologice), patologiile sistemului cardiovascular, plămânii, organele tractului gastro-intestinal și ale sistemului endocrin pot fi distinse separat. Aceste sisteme și organe joacă un rol important în menținerea unui metabolism sănătos în celulele creierului.

Cum se îmbunătățește funcția creierului?

În primul rând, este important să se excludă factorii de risc:

  • Renunțarea la obiceiurile rele
  • Asigurați-vă un somn sănătos și o dietă echilibrată
  • Mergeți în aer liber în mod regulat
  • Monitorizați îndeaproape starea inimii și a vaselor de sânge, a sistemului endocrin și digestiv, urmați un tratament în timp util

Separat, ar trebui vorbit despre activitatea mentală. Punerea creierului la treabă este una dintre modalitățile cheie de a-l menține productiv și flexibil.

Ce activități sunt potrivite ca „fitness cerebral”:

  • Comunicare socială activă
  • Invățul de limbi străine
  • Stăpânirea oricăror noi abilități și științe
  • Lărgindu-vă orizonturile – de exemplu, călătorind, explorând alte culturi, discutând puncte de vedere neobișnuite

Aceste activități sunt deosebit de bune pentru a stimula formarea de noi conexiuni neuronale și pentru a ajuta la menținerea unei stări emoționale sănătoase.

De asemenea, puteți utiliza exerciții speciale pentru a dezvolta activitatea creierului:

Stimularea percepției senzoriale

Simțurile sunt deosebit de importante pentru percepția informației. Munca lor poate fi stimulată artificial prin plasarea lor în condiții necunoscute.

De exemplu, puteți să vă plimbați prin casă cu ochii închiși, să gustați ingrediente neobișnuite pentru dvs., să încercați să identificați obiectele prin miros și atingere, să ascultați muzică nouă neobișnuită și să observați funcționarea diferitelor instrumente (muzica clasică este deosebit de bună).

Stimularea memoriei

Cel mai simplu și mai rapid mod de a vă antrena memoria acasă este să vă rearanjați casa. Este suficient chiar și mutarea obiectelor de uz casnic.

O altă modalitate ușoară este de a crea noi rute. De exemplu, abateți-vă de la calea obișnuită de la serviciu spre casă mai des, chiar dacă nu este la fel de apropiată.

Și, desigur, învățarea de poezii și citirea de proză este perfectă pentru antrenarea memoriei.

Activarea motilității

Încercați să faceți acțiunile obișnuite cu mâna pe care nu o folosiți în mod obișnuit – stânga dacă sunteți dreptaci, dreapta dacă sunteți stângaci.

Învață să te miști asimetric. De exemplu, încercați mișcări circulare largi cu o mână și cele înguste cu cealaltă. Luați o bucată de hârtie cu un pix și încercați să desenați un triunghi cu o mână și un pătrat cu cealaltă, în același timp.

O altă modalitate interesantă este de a înlocui furculița obișnuită cu bețișoare chinezești și de a încerca un nou mod de a mânca.

Stimularea abilităților intelectuale

În această privință, cei mai buni asistenți ai tăi vor fi probleme de matematică, cuvinte încrucișate și puzzle-uri, Sudoku. De asemenea, puteți învăța să jucați șah.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!