Cum poti trece peste frica de societate, cateva sfaturi care iti vor reda increderea in tine

Cum poti trece peste frica de societate, cateva sfaturi care iti vor reda increderea in tine

Publicat de Larisa Moldovan pe 30 May 2019 in Dezvoltare Personala

Cand trebuie sa comunici cu alte persoane, te incearca sentimente de teama, neliniste, nesiguranta sau anxietate? E posibil sa suferi de fobie sociala.

Semnele care ar trebui sa te alerteze sunt multiple: adesea, ai impresia ca esti privita atent de cei din jur, studiata si analizata in detaliu, ba chiar judecata. In spatii publice (la serviciu, la intalniri sau la cumparaturi), nu te simti in largul tau si nu te poti relaxa. Daca ai raspuns afirmativ la intrebarea de mai sus, este foarte probabil sa suferi de ceea ce psihologii numesc anxietate sociala, care se intalneste la 7-12% din oameni. De regula, ea debuteaza in adolescenta sau la inceputul varstei adulte, dar vestea buna e ca o poti tine in frau.

Iata cateva sfaturi de urmat:

Afla de unde izvoraste frica. Doar asa poti s-o depasesti! Adesea, vei avea senzatia ca nu exista niciun motiv plauzibil pentru aparitia ei, insa, daca reusesti sa accesezi subconstientul, vei gasi cu siguranta radacinile temerilor tale. O mustrare primita pe nedrept in copilarie sau momentul in care o colega de joaca a facut haz, de fata cu restul gastii, de felul in care te imbracase mama pot fi momente in care fobia de societate se poate declansa usor.

Constientizeaza ca nu te judeca toata lumea. Fobia sociala se naste din dorinta de a le face tuturor pe plac si de a nu gresi fata de cineva, dar si ca urmare a acestei situatii. Fa un pas in spate ca sa-ti dai seama ca lumea este ocupata cu propriile probleme si nu are timp sau chiar nu-i pasa de ale tale!

Initiaza discutia. Incepe prin a saluta prima dimineata, cand te intalnesti cu colegii de serviciu in lift. In acele momente sau in pauza de masa se pot naste discutii frumoase, care sa creeze o legatura intre voi dincolo de relatiile formale cu privire la activitatile profesionale.

Fa un lucru spontan la o intalnire publica. Acest lucru te va ajuta sa depasesti teama de ridicol care poate contribui din plin la declansarea fobiei sociale. De exemplu, daca ti-e jena sa-ti arati picioarele, desi n-ai avea niciun motiv s-o faci, pur si simplu poarta o fusta scurta si bucura-te de privirile admirative ale celor din jur!

Integreaza-te intr-un grup cu hobby-uri comune. Vei cunoaste oameni noi, cu aceleasi preocupari ca ale tale si te vei distra de minune. In plus, chiar daca nu i-ai vazut niciodata pe cei din incapere, te vei simti in largul tau pentru ca veti vorbi aceeasi limba.

Depaseste-ti limita de confort. Motiveaza-te sa iesi constant din coconul care-ti tine de cald si incearca in permanenta sa ai parte de noi experiente. De exemplu, daca nu ai carnet de conducere, inscrie-te la o scoala de soferi – daca vei fi capabila sa faci fata traficului, sigur vei putea duce pana la capat conversatii banale cu niste necunoscuti.

De la teorie la practica. Studiile arata ca abilitatile de comunicare tin in proportie de 80% de confortul mental si doar 20% de practicarea lor frecventa. Daca esti prea preocupata de ce va spune lumea cand vei deschide gura, dialogul va deveni aproape imposibil de sustinut. Relaxeaza-te si discuta mai intai banalitati, cum ar fi starea vremii sau planurile de vacanta. Poti sa-i faci interlocutorului un compliment (sau chiar doua!) – el va aprecia, atmosfera se va destinde, iar limbile se vor dezlega.

Gaseste un fir comun al discutiei. Nu insista sa intri in detalii abordand un subiect pe care interlocutorul nu-l stapaneste sau care il plictiseste. Nu discuta doar ca sa treaca timpul si sa uiti de fapt ca ti-e teama sa conversezi. Risti sa spui verzi si uscate si sa cazi cu-adevarat in derizoriu.

Lasa-i pe altii sa vorbeasca. Daca esti intr-un grup mare, de cele mai multe ori e suficient sa aprobi si sa zambesti, fara sa initiezi discutia. Se vor gasi suficient de multi guralivi care sa faca treaba in locul tau. Poti interveni in discutie cand te simti pregatita – atunci cand prinzi un fir pe care te simti stapana. Ceilalti vor aprecia interventia, iar stima ta de sine va creste exponential.

Daca spui ceva nepotrivit, nu te impacienta. Toata lumea a trecut la un moment dat prin asa ceva, chiar si cele mai populare persoane. Fii atenta la ce discuta si vei observa ca gafeaza la fel de mult ca restul lumii. Diferenta dintre tine si ei este ca lor nu le pasa si fac haz de necaz intr-o situatie care tie ti se pare jenanta. De ce sa nu inveti de la ei?

Fii autentica, nu te preface. Nu incerca sa mimezi increderea in sine, fiindca oamenii isi vor da lesne seama ca nu esti sincera. E gresit sa crezi ca nu exista nimic in viata ta de care sa fii mandra si care sa-ti dea aripi – toata lumea are calitati pe care, intr-o discutie, le poate scoate in evidenta cu discretie si fara sa epateze.

Fara frica despre frica

  • Nimeni nu te poate scapa de fobia sociala daca tu nu permiti ca acest lucru sa se intample. Totul e sa privesti lucrurile din alta perspectiva:
  • Opteaza pentru compania celor care-ti impartasesc valorile, nu a celor mai populari din comunitatea ta.
  • Gandeste-te ca si ceilalti au propriile temeri si probleme, doar ca ale tale ti se par intotdeauna mai importante.
  • Petrece timp alaturi de persoanele care au reusit sa-si ia viata in propriile maini – de la ele vei invata reteta succesului.
  • Nu te lasa invinsa de un esec – gandeste-te ce ai de facut pentru ca data viitoare lucrurile sa-ti iasa mai bine.
  • Fii tu insati si rezolva lucrurile pe rand, in ordinea prioritatilor.

Sursa: femeia.ro

Ce ai mai adauga la acest articol? Scrie-ne parerea ta in comentariile de mai jos! Aici invatam impreuna despre viata! Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!