Ti s-a intamplat vreodata sa-ti spui “nu ma simt pregatit sa iert inca”. Inteleg acest sentiment. Atunci cand ai fost nedreptatit, tradat sau ranit, poate dura luni – uneori ani – inainte sa fii pregatit sa ierti si sa treci peste.
Problema este ca faptul de a fi neiertator te vatama mai mult decat te poate rani persoana care deja a facut-o. Furia, resentimentele si sentimentul de tradare patrunde in fiecare parte a vietii tale – de la sanatatea ta, la succesul viitoarelor relatii.
Din fericire, nu trebuie sa te simti gata sa ierti. Iertarea este un act deliberat. Poti sa fii proactiv in aceasta privinta, chiar daca nu esti gata sa o oferi inca.
Multi cred ca trebuie sa asteptam pana la dizolvarea sentimentelor noastre de furie sau pana la rezolvarea ranilor inainte de a putea ierta pe cineva. Cu toate acestea, lucrurile nu stau chiar asa. Decizia de a ierta este tocmai asta, o decizie! Si este una pe care o poti face oricand in slujba vindecarii si a cresterii proprii.
Iertarea este o decizie care restabileste posibilitatea si integritatea vietii noastre. Nu inseamna ca nu vei condamna actiunile dureroase sau ca vei fi de acord cu un comportament rau. Nici macar nu inseamna ca vei invita persoana care te-a ranit in viata ta. (De cele mai multe ori, acesta nu este un lucru intelept de facut oricum). Iertarea inseamna ca esti dispus sa anulezi datoria pe care simti ca ti-o datoreaza, sa renunti la raul pe care-l simti si sa te impaci cu asta. Inseamna ca-ti iei inapoi puterea personala si ca alegi sa mergi mai departe.
Asa ca, de indata ce te-ai hotarat sa ierti – indiferent daca te simti pregatit sau nu – cum faci asta de fapt? Exista trei pasi simpli pe care ii poti urma pentru a incepe proactiv procesul de iertare.
1. Elibereaza-te de furia ta
Poate fi tentant sa ne tinem legati de furia noastra. Uneori simtim ca merita sa ne simtim furiosi. Uneori simtim ca furia noastra este o modalitate de a “pedepsi” pe ofensator. Si, uneori, ne agatam de furia noastra pentru ca noi credem ca este ultima noastra legatura cu persoana care ne-a ranit si eliberarea ne-ar deschide spre ceea ce ar fi un adevarat gol. Nu putem spune ca aceste sentimente nu sunt valide. Furia este o emotie puternica si adesea nesanatoasa. Dar furia este numai sanatoasa cand este pe deplin simtita – si apoi eliberata. Renuntarea la furie nu va crea goliciune; In mod intentionat sau neintentionat, ea creeaza si mai multa goliciune si blocheaza posibilitatea unor noi relatii si unor noi oportunitati care vin in viata noastra. Dimpotriva, renuntarea la furie iti va reface vitalitatea. Iti va restabili increderea si puterea personala.
2. Lucreaza pentru a accepta ceea ce este
Acceptarea joaca un rol major in iertare. Accepta pierderea relatiei cu acea persoana, a furiei tale, a simtului dreptatii pe care il meriti pe buna dreptate. Accepti pierderea timpului pe care l-ai investit in acea persoana sau proiect, accepti ca nu vor intelege cat de mult te-au ranit si ajungi sa accepti o situatie care nu este corecta. Si, probabil, cel mai important, accepti responsabilitatea deplina pentru cum tu – si tu singur –ai cauzat durerea pe care o simti.
Este adesea cel mai greu de acceptat ca nimeni nu ne poate rani cu adevarat. La fel ca si in cazul iertarii, reactiile noastre (furia, tristetea, razbunarea) sunt intotdeauna ale noastre si avem putere de alegere asupra lor. Si asta poate fi cel mai greu – dar cel mai necesar – adevar de acceptat. Valoarea acestei acceptari, totusi, este monumentala: atunci cand invatam sa acceptam ceea ce este, inclusiv rolul nostru intr-o situatie dureroasa, devenim mai puternici si mai intelepti ca rezultat.
3. Iarta-te pe tine insuti
O parte importanta, dar adesea trecuta cu vederea din ecuatia iertarii, este legata de iertarea de sine. In situatiile in care ne simtim nedreptatiti, este usor sa ne concentram asupra modului in care am fi putut preveni ca acest lucru sa se intample. Dupa ce am acceptat acest rol pe care l-am jucat in situatiile din viata noastra, este foarte important sa facem pace cu noi insine, de asemenea.
Incearca sa-ti dai seama ce ai fi facut altfel si asta sa-ti fie o lectie. Iarta-te pentru ca nu ai facut intotdeauna cele mai bune alegeri. Intelege ca poti merge inainte – pentru a alege mai bine, a vorbi mai bine, a iubi din nou.
Realitatea este ca in aceasta experienta umana, toti vom rani si vom fi raniti de ceilalti. De multe ori, iar si iar, ne vom afla de o parte sau de cealalta a iertarii. Invatand sa ierti rapid si din inima, te vei deschide fata de relatii mai sanatoase si fata de o vindecare mai profunda.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!