Cum poate o persoană să sufere de hipertensiune arterială fără să știe măcar că are această boală?

Cum poate o persoană să sufere de hipertensiune arterială fără să știe măcar că are această boală?

Publicat de Tudor Mihalache pe 22 November 2022 in SanatateSfaturi

În urma unui studiu medical de amploare, s-a constatat că multe femei pot suferi de hipertensiune arterială fără să știe măcar că au această boală! S-a dovedit că tensiune arterială normală la femei este mult mai mică decât la bărbați. Hipertensiune arterială – tot ce trebuie să știi despre „ucigașul tăcut”

Hipertensiunea arterială poate fi detectată cu mare întârziere, deoarece de ani de zile trece neobservată de pacient. Dar, în unele cazuri, apar următoarele simptome:

  • Dureri de cap și amețeli.
  • Bătăi rapide sau lente ale inimii.
  • Umflare, cel mai adesea localizată la pleoape, picioare și brațe.
  • Roșeață a pielii feței.
  • Tulburări de memorie, pierderea capacității de învățare.
  • Senzație nerezonabilă de răceală, frisoane.
  • Anxietate și iritabilitate crescute.
  • Performanță scăzută și oboseală cronică.
  • Vedere încețoșată și senzația de „muscă” în fața ochilor.
  • Transpirație crescută.

Aceasta este insidiozitatea hipertensiunii – astfel de simptome sunt volubile. Da, și cel mai adesea sunt atribuite altor factori externi: oboseală la locul de muncă, stres, efort mental. Iar fără un tratament adecvat, boala poate duce la multe consecințe periculoase, de la o criză hipertensivă până la deteriorarea organelor vizuale.

Risc crescut de hipertensiune arterială la femei – ce arată un nou studiu?

Jurnalul științific Circulation, a publicat pentru Asociația Americană a Inimii (American Heart Association), recent rezultatele unui studiu la scară largă la care au participat aproximativ 27.000 de subiecți.

Oamenii de știință au reușit să stabilească că în cazul în care presiunea sistolica (realizată în vase mari în momentul contracției ventriculului stâng al inimii) la o femeie depășește 110 mm Hg arată deja că este expusă riscului de insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral.

La bărbați, pericolul se manifestă numai atunci când tensiunea arterială crește peste 120 mm Hg. Poate ni se pare că diferența nu este atât de semnificativă, dar medicii spun că nu este așa:

„Dacă tensiunea arterială a unei femei ajunge la 110 mm Hg, atunci trebuie să ia măsuri imediate ”, spun oamenii de știință.

O problemă uriașă la nivel global: milioane de femei din întreaga lume ar putea nici măcar să nu bănuiască că au hipertensiune arterială.

Ce spun medicii israelieni?

Medicii israelieni aderă la aceleași criterii pentru măsurarea tensiunii arteriale. Următoarea listă este relevantă atât pentru bărbați, cât și pentru femei:

  • Până la 120/80 mmHg este o normă sănătoasă.
  • De la 139/89 mm Hg – stare prehipertensivă.
  • De la 140/90 până la 159/99 mmHg – hipertensiune arterială de gradul I.
  • De la 160/100 până la 179/109 mmHg – hipertensiune arterială de gradul doi.
  • Peste 180/110 mmHg – hipertensiune arterială de gradul trei.

Cauzele hipertensiunii arteriale

În 90% din cazuri, medicul diagnostichează hipertensiunea arterială primară, ceea ce înseamnă că, cauzele bolii sunt necunoscute. Epuizarea psiho-emoțională și predispoziția ereditară sunt considerate a fi principalii factori de risc.

Alte cauze ale patologiei includ:

Obezitate – fiecare kilogram în plus crește tensiunea arterială cu 2 mm Hg.

Munca sedentară – un stil de viață sedentar afectează adesea stagnarea sângelui în organe.

Abuzul de mâncare fast-food și semifabricate – conserve, alimente excesiv de grase, gustări picante sau sărate nu numai că nu au valoare nutritivă, dar provoacă și dezvoltarea multor boli ale tractului gastrointestinal și ale sistemului cardiovascular.

Fumatul – substanțele toxice conținute în țigări încalcă integritatea arterelor și a vaselor de sânge. Aceasta include și abuzul de alcool.

Consumul excesiv de proteine ​​animale sau o dietă fără carbohidrați.

Menopauza la femei sau vârsta peste 35 de ani la bărbați crește șansele apariției acestei boli.

Hipertensiunea arterială secundară pe fondul unei alte boli: acestea pot fi boli ale rinichilor, ale sistemului cardiovascular sau insuficiență hormonală.

Cum diagnostichează medicii hipertensiunea arterială?

De obicei, se fac 2 până la 3 măsurători ale tensiunii arteriale. Evitați băuturile cu cofeină și fumatul cu cel puțin o oră înainte de măsurare.

Uneori, trebuie  luat în considerare faptul că așa-numitul sindrom al hainei albe joacă un rol important: pacientul începe să devină emoționat într-un cadru spitalicesc, iar măsurătorile arată tensiunea arterială crescută.

În același timp, indicatorii de acasă sunt destul de normali. Rezolvarea acestei situații este următoarea: pe brațul pacientului este atașat un dispozitiv special, care monitorizează tensiunea pe tot parcursul zilei.

Ce teste și examinări trebuie să faci pentru ca medicul să poată diagnostica hipertensiunea arterială?

Pentru ca un medic să diagnosticheze hipertensiunea arterială, trebuie să faceți:

  • Examen medical general.
  • O serie de analize de sânge: pentru nivelurile de sodiu, potasiu, zahăr și pentru un profil lipidic.
  • O serie de teste de urină: pentru proteine ​​și celule roșii din sânge.
  • Electrocardiografie.
  • Ecografia rinichilor și ecocardiografia sunt opționale.

Ce să faci dacă, în ciuda hipertensiunii, toate analizele sunt normale?

Primul lucru pe care toți medicii îl recomandă este să vă schimbați stilul de viață. Slăbește, redu consumul de sare, include sportul în rutina ta zilnică și renunță la fumat.

Dacă medicul a diagnosticat hipertensiune arterială de gradul întâi fără boli suplimentare, nu puteți recurge la tratament medicamentos. Tensiunea se normalizează în mod natural în câteva luni.

Cât de des trebuie verificată tensiunea arterială?

Este recomandat ca toate persoanele cu vârsta peste 40 de ani să controleze tensiunea anual. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care au o tendință ereditară la hipertensiune arterială.

Rețineți că riscul de a dezvolta hipertensiune arterială crește odată cu vârsta. Peste 40% dintre persoanele peste 70 de ani suferă de hipertensiune arterială. Mai ales dacă consumă multă sare în alimentație.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Tudor Mihalache