Cum ne putem feri de comportamentul oamenilor toxici, invata sa nu cazi in capcana lor

Cum ne putem feri de comportamentul oamenilor toxici, invata sa nu cazi in capcana lor

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 February 2019 in Dezvoltare Personala

Toti am avut sau avem in jurul nostru oameni toxici; uneori acestia sunt o adevarata provocare pentru sufletele noastre. Daunele pe care le au acestia asupra noastra sunt emotionale. Ei te pot convinge ca tu esti de vina pentru ca reactionezi prea mult, esti supra sensibila sau ai tendinta de a interpreta gresit totul.

Capacitatea de a observa comportamentul daunator este primul pas catre minimizarea mpactului acestora. S-ar putea sa nu reusesti sa schimbi ceea ce fac ei, insa poti schimba ce faci tu.

Exista multe lucruri pe care le fac oamenii toxici pentru a manipula oamenii si situatiile in avantajul lor. Iata care sunt cele mai intalnite; cunoasterea acestora te va ajuta sa eviti sa cazi in capcana lor.

1. Oamenii toxici te vor face sa ghicesti ce versiune a starii lor de spirit meriti

Intr-o zi vor fi lapte si miere, iar in alta te vei intreba ce ai facut de i-ai suparat. Deseori nu este nimic evident care sa explice schimbarea de atitudine; stii doar ca ceva nu este in regula. Cand ii intrebi daca s-a intamplat ceva, raspunsul va fi probabil “Nimic”. Si cand se intampla acest lucru este posibil sa gasesti scuze pentru ei si sa faci tot ce poti pentru a ii face din nou fericiti. Vezi cum functioneaza pentru ei?

Inceteaza sa incerci sa le mai faci pe plac. oamenii toxici stiu deja ca oamenii decenti vor face tot posibilul pentru a ii face fericiti pe cei la care tin. Daca incercarile tale nu functioneaza sau dureaza mult prea mult, poate ca este timpul sa spui stop. Indeparteaza-te si intoarce-te in momentul in care dispozitia s-a schimbat. Nu esti responsabila pentru sentimentele altora.

2. Oamenii toxici manipuleaza

Daca te simti ca si cum esti singura care lupta pentru relatia in care esti, probabil ca ai dreptate. Oamenii toxici au o modalitate de a te face sa crezi ca le datorezi ceva.

Trebuie sa stii ca nu datorezi nimic nimanui. Daca nu se simte ca o favoare, atunci nu este. Nu te minti singura.

3. Oamenii toxici te vor convinge sa le dovesti emotiile/ devotamentul tau

Ei te vor pune in mod regulat intr-o pozitie in care trebuie sa alegi intre ei si altceva/altcineva… si te vei simti intotdeauna obligata sa alegi. Oamenii toxici vor astepta pana cand iti vei lua un angajament, apoi iti vor dezvalui drama: “Daca iti place cu adevarat de mine, nu ai face asta…”.

Problema cu astfel de situatii este ca niciodata nu va fi suficient pentru ei.

4. Oamenii toxici nu isi cer niciodata scuze

Vor minti inainte de a isi cere scuze, deci nu are niciun rost sa te certi cu ei. Vor spune alte lucruri, vor schimba modul in care povestea s-a intamplat si o vor spune atat de convingator incat vor crede propriile minciuni.

Nu astepta o scuze din partea lor; nu ai nevoie de o scuza pentru a merge mai departe. Mergi pe drumul tau… fara ei. Nu renunta la principiile tale, nu are niciun rost. Unii oameni isi doresc sa aiba dreptate mai mult decat doresc sa fie fericiti.

5. Oamenii toxici vor folosi cuvinte non-toxice cu un ton toxic

Mesajul ar putea fi destul de nevinovat, insa tonul lor va transmite mult mai mult. Ceva de genul “Ce ai facut azi?” poate insemna lucruri diferite in functie de modul in care acesta este spus. Poate insemna ceva de la “Pariez ca nu ai facut nimic – ca de obicei.” la “Sunt sigur ca ziua ta a fost mai buna decat a mea. A mea a fost groaznica. Si tie nici nu iti pasa.”.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!