Cum ne îngrașă stresul: 3 efecte negative ale cortizolului

Cum ne îngrașă stresul: 3 efecte negative ale cortizolului

Publicat de Larisa Moldovan pe 25 October 2021 in SanatateSfaturiStiinta

Cortizolul este legendarul „hormon al stresului” care este sintetizat de glandele suprarenale din colesterol. Când o persoană se află într-o situație stresantă, cortizolul este eliberat pentru a restabili ordinea în organism. Deci este foarte important și necesar.

Cortizolul controlează nivelul de glucoză din sânge, metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților, sistemul imunitar, inflamația, tensiunea arterială și starea sistemului cardiovascular și nervos.

Practic nu avem sisteme și organe pe care să nu le atingă. Prin urmare, dereglarea cortizolului declanșează cascade lungi de reacții cu consecințe foarte grave.

O cascadă este un lanț de evenimente din corp, „principiul domino”. Când ceva nu a funcționat bine, l-a afectat și pe celălalt, urmat de un al treilea – ca urmare, începe haosul.

Cum funcționează cortizolul?

Scenariu evolutiv: stradă întunecată, hoț, tu. Sau o noapte în pădure, ești pe o potecă și un tigru în tufișuri.

Glandele suprarenale au produs cortizol, iar nivelul de glucoză din sânge crește imediat. Sarcina cortizolului este de a oferi mușchilor tăi un impuls puternic de energie pentru a alerga sau a lupta. Glucoza este o energie instantanee, doar că este potrivită în această situație.

Vasele de sânge se îngustează, presiunea crește, iar adrenalina accelerează ritmul cardiac. Îți „auzi” literalmente inima bătând în tâmple. Cu siguranță, toată lumea a avut astfel de sentimente și de mai multe ori.

Această stare oferă concentrare maximă și impuls pentru o liniuță puternică.

Atunci când te relaxezi, cortizolul scade, iar insulina intră în joc. Când ești stresat, insulina este blocată de organism pentru a nu interfera cu glucoza care furnizează energie mușchilor.

Dar când totul se calmează, insulina crește și elimină excesul de glucoză din sânge. Gata. Cazul este închis. Până la următorul atac de stres. Rolul cortizolului nu este doar de a ne ajuta să supraviețuim, ci și de a readuce organismul la o stare de homeostazie (echilibru).

Cortizolul și glucoza din sânge.

Cortizolul crește producția de glucoză (de regulă, poate fi preluată doar din glicogen – rezerve din ficat și mușchi) și reduce temporar absorbția acestuia de către unele țesuturi care nu sunt implicate în operația de salvare.

În cazul stresului cronic, există riscul ca glucoza să rămână crescută în sânge pentru o perioadă lungă de timp. Prea mult timp = nesănătos.

Echilibrul de cortizol și electroliți.

Cortizolul are și efect diuretic – elimină apa, calciul și potasiul, dar reține sodiul (sarea).

Și întrucât viața noastră este un stres cronic continuu, mâncăm prea multă sare și nu acordăm atenție potasiului, cortizolul exacerbează serios dezechilibrele electrolitice.

Anxietatea cronică duce la deficit de magneziu.

În general, anxietățile constante, fricile, certurile, somnul slab reprezintă un haos complet în corp în viitorul foarte apropiat. Gandeste-te la asta.

Dezechilibrul electrolitic duce la boli care nu sunt doar lungi și costisitoare, ci pur și simplu imposibil de vindecat.

Stresul și kilogramele în plus.

Cortizolul este unul dintre cei patru mari hormoni care au un efect foarte semnificativ asupra grăsimii corporale.

La persoanele obeze, secreția de cortizol este crescută, în timp ce nivelul acestuia în sânge este absolut normal, dar în țesutul adipos este crescut. Cortizolul este regele celui mai puternic apetit, pofta de zahăr și sponsorul creșterii în greutate atât la oameni, cât și la animale .

Efectele cortizolului crescut:

1. Ne face să dorim să mâncăm necontrolat prin legarea la receptorii din hipotalamus. În același timp, o persoană este de obicei atrasă de mâncare foarte grasă și foarte dulce. Femeile suferă în special – naturi atât de blânde, anxioase și sensibile…

2. De asemenea, în timpul stresului, sunt eliberați și alți hormoni care stimulează pofta de mâncare: hormonul care eliberează corticotropina (CRH), leptina și neuropeptida Y transformă o persoană normală într-un monstru nesățios, dornic să mănânce tot mai mult.

3. Cortizolul crescut cronic duce indirect la rezistența la insulină. Acest lucru este logic. Cortizolul împiedică majoritatea țesuturilor să primească glucoză, deoarece este necesar în sânge și mușchi într-o situație stresantă. De îndată ce situația se îmbunătățește, totul revine la loc.

Putem gestiona cortizolul?

Stresul – da. Cortizol – nu întotdeauna.

La începutul articolului am vorbit despre reacțiile în cascadă. Adesea, corpul se găsește într-un cerc vicios, unde procesele doborâte ajung într-o buclă. Sfârșiturile nu pot fi găsite.

Motive pentru creșterea cortizolului:

Sindromul Cushing. Organismul produce prea mult cortizol. Poate fi cauzat de hiperactivitatea suprarenală, tumori suprarenale sau administrarea de hormoni steroizi.

În cazul sindromului Cushing, o persoană are depozite semnificative de grăsime în abdomen, gât și obraji. În acest caz, brațele și picioarele pot fi, dimpotrivă, prea subțiri. De asemenea, acumularea de grăsime la ficat poate vorbi despre sindromul Cushing.

  • Boală hepatică sau renală.
  • Obezitatea.
  • Depresie.
  • Sarcina.
  • Infecții virale.
  • Abuzul de cafeină.
  • Somn insuficient.
  • Activitate aerobă excesivă.

În general, stresul nu este singurul lucru la care trebuie să faci față. Dacă ai fost diagnosticat cu niveluri ridicate de cortizol, va fi incredibil de dificil să scapi de exces!

Restricția caloriilor ar ajuta, dar în această situație, apetitul te controlează, nu tu.

Iar problema nu este nici măcar în greutate, ci în faptul că duce la grave tulburări metabolice, până la diabet și boli cardiovasculare.

Cortizolul este de obicei un răspuns la orice amenințare. Nu fi propriul tău dușman.

Analizează-ți nivelul de stres. Lucrează cu el. Trebuie să începeți să rupeți acest cerc vicios cu lucruri simple: îmbunătățiți-vă somnul, reglați alimentația și învățați să vă mențineți echilibrul în situațiile dificile.

Psihologul, socializarea, meditația, procedurile relaxante ne vor ajuta pe toți.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!