Cum ne îngrașă și ne îmbătrânește cortizolul

Cum ne îngrașă și ne îmbătrânește cortizolul

Publicat de Larisa Moldovan pe 10 March 2023 in SanatateStiinta

În acest articol vom vorbi despre efectul cortizolului asupra organismului nostru.

Ce este cortizolul?

Cortizolul este principalul hormon de stres din organism. Cu alte cuvinte, sistemul de alarmă construit în noi prin natură. Acesta afectează activitatea anumitor părți ale creierului care controlează funcțiile corpului nostru.

Unde se produce cortizolul?

Cortizolul este produs de glandele suprarenale. Acestea sunt organe de formă triunghiulară situate în partea de sus a rinichilor.

Rolul cortizolului în organism

Iată care sunt funcțiile pe care le îndeplinește cortizolul:

  • gestionează distribuția și utilizarea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor,
  • reglează tensiunea arterială,
  • crește nivelul de zahăr (glucoză) din sânge,
  • controlează ciclurile de somn,
  • crește nivelul de energie pentru a putea face față stresului și a restabili echilibrul după acesta.

Cum funcționează:

Situate în creier, hipotalamusul și glanda pituitară determină nivelul de cortizol din sângele nostru. Dacă nivelul este prea scăzut, creierul dă comandă pentru a crește cantitatea de hormoni produși. Dacă nivelul este prea mare, atunci trebuie diminuat. Glandele suprarenale preiau aceste semnale și reglează cantitatea de cortizol pe care o produc.

Receptorii de cortizol se găsesc în majoritatea celulelor corpului dumneavoastră. Ei primesc și folosesc acest hormon în moduri diferite. Acest lucru se datorează faptului că nevoile organismului sunt diferite în fiecare zi.

Așadar, atunci când corpul nostru este într-o stare de pericol sau în alertă maximă pentru o anumită activitate, cortizolul poate modifica sau dezactiva anumite funcții. Poate fi orice sistem al corpului: circulator, digestiv, imunitar sau orice altul.

Ce se întâmplă dacă producția de cortizol nu este controlată:

Odată ce tensiunea, amenințarea sau pericolul au trecut, nivelurile de cortizol ar trebui să revină la normal. Acest lucru înseamnă că ritmul cardiac, tensiunea arterială și alți indicatori ai corpului vor reveni, de asemenea, la normal.

Uneori nivelurile de cortizol scapă de sub control. În aceste cazuri, suntem sub stres constant. În timp, acest lucru perturbă cele mai importante funcții ale corpului nostru și duce la o serie de probleme grave de sănătate:

  • tensiune și anxietate constantă,
  • eșecuri și tulburări în activitatea inimii,
  • creșterea tensiunii arteriale și a nivelului zahărului din sânge,
  • creștere în greutate,
  • indigestie,
  • probleme de somn,
  • deteriorarea memoriei și a concentrării,

Ce este stresul?

Stresul este răspunsul natural al organismului la amenințări, nevoi sau schimbări cărora le acordăm o importanță deosebită. Într-o stare de stres, organismul eliberează cortizol în sânge, iar acest lucru ne permite să răspundem rapid la situație.

Ce se întâmplă cu organismul în timpul stresului:

Stresul este un instrument puternic de autodistrugere, deoarece nu există afecțiuni în care stresul să nu joace un rol cheie. Stresul ne poate ucide dacă nu învățăm să-l controlăm.

Stresul constant sau prelungit este un factor important care contribuie la bolile de inimă și la sănătatea precară în general. De-a lungul timpului, adrenalina eliberată de hormonii de stres creează o stare constantă de vigilență care are consecințe fiziologice devastatoare.

În plus, stresul duce la palpitații ale inimii. Se creează tensiune, astfel încât respirația noastră se accelerează. Acest lucru duce la vasoconstricție, creșterea tensiunii arteriale și creșterea sarcinii de lucru asupra inimii.

Stresul prelungit crește nivelul de acizi grași liberi și de zahăr din sânge. Acestea sunt produse ca răspuns la stres pentru a ne ajuta să facem față unei situații de urgență percepută.

De asemenea, stresul accelerează depunerea de grăsime în vene și artere, îngustându-le și limitând fluxul sanguin; stresul afectează activitatea ficatului și afectează stomacul prin intermediul celei mai periculoase grăsimi viscerale pentru sănătate.

Datorită tuturor acestor factori, stresul, mai ales puternic și persistent, provoacă leziuni mari sistemului nostru imunitar și accelerează uzura organismului, îmbătrânirea și chiar moartea.

Recomandări:

Dacă vreți să vă simțiți mai bine și să trăiți mai mult, învățați să gestionați stresul. Există multe tehnici simple și eficiente care vă vor ajuta să faceți acest lucru.

Dacă întâmpinați dificultăți în a scăpa de stres și nu o puteți face singur, cereți ajutor de la un profesionist. Vă va ajuta să înțelegeți cauzele stresului și să învățați cum să răspundeți corect la acesta.


Articolele de pe revistasufletului.net sunt destinate doar scopurilor informative și educative și nu înlocuiesc consultările medicale profesionale, diagnosticul sau tratamentul. Consultați întotdeauna medicul cu privire la orice întrebări care pot apărea legate de starea dumneavoastră de sănătate.


Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!