Cum ne influenteaza si afecteaza sanatatea corpului emotiile pe care le traim

Cum ne influenteaza si afecteaza sanatatea corpului emotiile pe care le traim

Publicat de Larisa Moldovan pe 5 March 2019 in Spiritualitate

“Trebuie să reţii că tot ceea ce se întâmplă înăuntrul tău este mult mai important decât ceea ce se întâmplă în exterior.” — John C. Maxwell

Emotiile pe care le simtim sunt stocate ca energie in memoria celulara a creierului nostru. In cazul in care ai experimentat ceva dureros din punct de vedere emotional, organismul tau poate stoca energia intr-o anumita parte a corpului. Atunci cand la nivelul corpului fizic sunt prezente dureri, senzatii de constrictie sau anumite leziuni, cu siguranta acestea se afla intr-o foarte stransa legatura cu ceva emotional simtit la nivel interior.

Iata care sunt cele SAPTE modalitati prin care emotiile iti afecteaza sanatatea fizica:

1. Cand auzi “Te iubesc” – In momentul in care auzi cuvintele “te iubesc” din partea unei persoane care inseamna ceva pentru tine, corpul tau sufera o schimbare pozitiva profunda. Devii concentrat, energizat si plin de entuziasm, in timp ce tensiunea arteriala creste. Cand auzi cuvintele “te iubesc” din partea unei persoane speciale, creierul tau elibereaza o cantitate considerabila de dopamina. Cu alte cuvinte, bucuria din mintea ta raspunde la rasplata iubirii.

2. Primirea unei imbratisari – Sentimentele tale de calm, de pace, precum si cresterea confortului si reducerea anxietatii sunt doar cateva dintre aspectele pe care ar trebui sa le subliniem. De asemenea, vei experimenta o imbunatatire a memoriei si o imbunatatire a calitatii somnului. Oxitocina, cunoscuta si sub numele de hormonul imbratisarii, este eliberata in timpul actelor de afectiune.

3. Pierderea unei persoane dragi – Aceasta este una dintre cele mai neplacute experiente ale vietii. De obicei, te confrunti cu durere, depresie, anxietate, hipertensiune arteriala, puls crescut, sistem imunitar compromis si cu accelerarea procesului de imbatranire. Tristetea elibereaza hormoni de stres, cortizol si epinefrina, care pot dauna enorm de mult organismului.

4. Despartirea de persoana iubita – Despartirea de persoana iubita este o alta experienta care iti poate afecta in mod profund sanatatea fizica. Poti experimenta cresterea ritmului cardiac si poti trai experienta unor dureri fizice. In saptamanile urmatoare, poti experimenta probleme gastro-intestinale, dureri musculare si slabirea sistemului imunitar. Atunci cand esti implicat intr-o relatie, organismul incepe sa se obisnuiasca cu eliberarea de dopamina si de oxitocina, iar dupa ce te desparti, organismul tau continua sa doreasca hormonii respectivi.

5. Certurile cu persoana iubita – Pulsul si respratia cresc, pupilele si vasele sanguine se dilata si corpul tau poate tremura de furie. Argumentele starnesc amigdala, si prin aceasta, sistemul nervos simpatic elibereaza substante chimice de stres, cum ar fi cortizolul, noradrenalina si adrenalina. De asemenea, reactia “lupta sau fugi” pune presiune asupra inimii, iar in cazul in care acest raspuns isi face aparitia destul de des, ar putea reprezenta un pericol urias asupra sanatatii tale pe termen lung.

6. Furie – Furia afecteaza sistemul nervos, creste ritmul cardiac, presiunea arteriala, fluxul sanguin la nivelul sistemului muscular, nivelul zaharului din sange si nu numai. Problemele legate de furie pe termen lung se afla intr-o foarte stransa legatura cu aparitia depresiei, anxietatii si cu aparitia auto-vatamarii. Aceasta emotie cu o incarcatura energetica foarte puternica se afla intr-o foarte stransa legatura si cu o stare de sanatate precara, iar printre afectiunile ce pot fi provocate de aceasta, putem aminti hipertensiunea arteriala, raceala si gripa, boala coronariana, accidentul vascular cerebral, cancerul si problemele gastro-intestinale.

7. Ingrijorarea – Sentimentul de ingrijorare este modul prin care organismul tau reactioneaza la stres. Sentimentele de ingrijorare se afla intr-o foarte stransa legatura cu afectiunile cardiovasculare, cu un sistem imunitar slabit si cu o sanate digestiva precara. Atunci cand corpul tau se simte stresat, musculatura se tensiuneaza si tensiunea din muschi va trmite semnale catre stomac. Aceste semnale pot duce la hiperaciditate, ulcere gastrice si crize de diaree sau de constipatie.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!