Cum ne influenteaza personalitatea, muzica pe care o ascultam

Cum ne influenteaza personalitatea, muzica pe care o ascultam

Publicat de Larisa Moldovan pe 7 July 2017 in Personalitate

Cum influenteaza muzica pe care o ascultam personalitatea si comportamentul nostru.

In ziua de azi toata lumea asculta muzica. O facem pentru a ne relaxa, pentru a ne induce o stare de bine.

Inca din antichitate muzica a fost pusa la loc de cinste in viata omului, reprezentand o preocupare esentiala in dezvoltarea noastra ca si specie.

Filozoful Friedrich Nietzsche afirma ca:  „Viata fara muzica e pur si simplu o greseală, o durere, un exil.”

Dar de ce ascultam muzica?

Muzica este un stimul ce face creierul sa elibereze dopamina, denumita si hormonul fericirii.

Mai mult decat atat, se pare ca efectul pe care il produce asupra noastra ascultarea unei piese favorite este similar excitarii. Intalnim in ambele cazuri simptome precum dilatarea pupilelor, cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. O cantitate mare de sange este redirectionata catre muschii aflati in picioarele noastre (de aceea simtim nevoia de a bate din picioare).

Muzica are nenumarate efecte asupra organismului nostru. Dintre acestea putem enumera cu usurinta: scaderea tonusului emotional, relaxare, stare de euforie, stimularea vointei si a initiativei, cresterea increderii de sine.

Muzica pe care o asculti iti formeaza personalitatea sau personalitatea iti dicteaza ce muzica sa asculti?

Muzica este afectata fara indoiala de emotiile noastre. Avem tendința de a asculta o anumita piesa in functie de starea noastra de spirit.

Psihologia muzicala este o ramura a psihologiei care se ocupa cu studierea legaturii dintre muzica si educatie, critica, performanta si terapie. Pe langa acestea ea mai investigheaza relatia dintre muzica si inteligenta, aptitudini, creativitate, comportament social.

O prima corelatie intre muzica si personalitate a fost facuta de Adrian North, profesor la Universitatea Heriot-Watt din Marea Britanie. Acesta a efectuat cel mai mare studiu privind legatura dintre preferintele muzicale si personalitatea umana (studiul a durat 3 ani, s-a desfasurat in 60 de tari si la el au participat 36,000 de oameni)

„Oamenii se definesc prin muzica. Am banuit mereu o legatura intre gusturile muzicale si personalitate. Este prima data cand cineva face un studiu asa de elaborat si putem privi cu adevarat in detaliu aceasta relatie” – Prof. Adrian North

In urma acestui studiu a rezultat ca: persoanele amatoare de muzica clasica sunt in general persoane cu o stima de sine ridicata dar predominant introverte, persoanele care asculta Jazz si Blues au o stima de sine ridicata, sunt creative si blande, iar fanii Rock si Heavy Metal sunt in general mai lenesi, au o stima de sine scazuta si sunt creativi.

North afirma ca: „Sunt convins ca oamenii isi aleg stilul muzical potrivit cu personalitatea lor.”

Un alt studiu condus de psihologii Jason Rentfrow si Sam Gosling exprima mai in amanunt legatura dintre personalitate si stilul muzical ales:

Persoanele pot evalua cu precizie nivelul de creativitate si de deschidere a unui strain doar ascultandu-i cele mai preferate 10 melodii.

Persoanele care asculta Jazz sau Muzica Clasica tind sa aiba un IQ peste medie.
Persoanele care asculta Country sau topurile de la radio tind sa fie mai conventionale, sa gandeasca mai simplu – evita lucrurile complexe.

Nu exista o legatura clara intre agresivitatea sexuala sau verbala in randul tinerilor si tipul de muzica pe care il asculta. Studiul a concluzionat ca tinerii care asculta Rap sau Heavy Metal sunt in general mai timizi si mai rezervati decat ceilalti.

Extravertii prefera melodiile cu un bass puternic.

Se pare ca muzica de fundal ii ajuta pe extraverti sa lucreze mai bine, dar ii chinuie pe introverti.
Piesele motivationale nu ii ajuta pe sportivi sa-si depaseasca performantele. Din experienta personala este bine sa asculti piese motivationale cand alergi, spre exemplu, nu neaparat pentru a alerga mai mult ci pentru a iti distrage mintea de la efort.

Ai grija ce asculti!

Asa cum piesele motivationale te pot umple de energie si te pot face sa gandesti pozitiv, asa si piesele ce contin un mesaj pesimist te pot face sa iti schimbi viziunea asupra lumii si asupra propriei persoane.

Nu doar muzica ci si filmele, pozele, stirile cu care intri in contact zi de zi iti afecteaza convingerile.

Viata se poate sa nu fie tocmai roz, dar atitudinea noastra si convingerile pe care ni le formam ne coloreaza lumea.

Gandeste-te ca fiecare gand cu care intri in contact este o culoare. Tu alegi cum iti vopsesti viata.

Muzica ne poate „misca” intr-un moment dificil, ne poate provoca anumite emotii ascunse si ne poate ajuta sa ne cunoastem mai bine convingerile si starea de spirit. Daca observi un tipar in ceea ce priveste muzica pe care o asculti cel mai des, poti folosi acest lucru pentru a-ti explora putin subconstientul si a iti analiza interiorul emotional.

Un mod de a-ti citi emotiile in functie de tipul de muzica ascultat:
Rock-ul este asociat persoanelor care vor sa exprime un fel de furie interioara, o energie pe care nu o pot exprima in alt fel sau o emotie care ii supara. Chiar si creativitatea suprimata poate fi asociata cu acest gen de muzica.

Tehno este genul de muzica pentru persoanele care se simt bine, sunt intr-o stare buna de spirit. De obicei este asociat persoanelor fericite, entuziaste. Acest lucru este valabil si pentru celelalte genuri de muzica care au caracteristici comune cu piesele tehno (de exemplu un beat alert – Dubstep, Drum&Bass).

Linia melodica a filmelor de razboi este asociata persoanelor care se considera „luptatori”, „supravietuitori”. Un bun exemplu este soundtrack-ul de la filmul 300. Persoanele care asculta piese romantice sunt fie indragostite, fie se gandesc la sentimentul de iubire.

Articol scris de Adrian Ivaşcu



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!