Cum ne auto sabotam mintea si luam decizii gresite desi stim care este calea corecta

Cum ne auto sabotam mintea si luam decizii gresite desi stim care este calea corecta

Publicat de Larisa Moldovan pe 13 December 2018 in Dezvoltare Personala

 

După cum se spune, capul este un subiect întunecat și nu este supus examinării. Dar, de fapt, au fost scrise numeroase lucrări științifice despre munca creierului nostru, care ne explică unde ne înșeală materia cenușie, cum să trecem prin capcanele gândirii, să trăim mai bine și mult mai mult.

O arie largă de cercetare a fost destinată psihologiei cognitive, cea care descrie procesele creierului asociate cu memoria, atenția, sentimentele și luarea deciziilor. În prezent, un volum prea mare de informații este consumat de o persoană în fiecare zi, iar acest lucru o împiedică să acționeze corect.

Prin urmare, pentru a le reduce, oamenii folosesc diferite modele psihologice care inhibă luarea deciziilor. Îți vom spune ce capcane a pregătit creierul pentru tine și cum să le eviți.

5 capcane ale creierului care te împiedică să iei decizii corecte

1. EFECTUL DE BIAS (atașament inexplicabil față de cineva sau ceva)

Bineînțeles, îți este cunoscut acest sentiment de neînțeles al atașamentului față de ceva sau pe cineva la care este dificil să renunți. Cu toate acestea, este încă necesar să faci acest lucru, deoarece acest efect îți inhibă creșterea și îți afectează determinarea.

Ce este această capcană? Explicat simplu – este o credință în ceea ce vrei tu anume să crezi. Explicație mai complexă – încercarea de a interpreta informațiile din acel punct de vedere care îți conformă ideile. Adică natura umană este aceea de a colecta faptele din jurul său pentru a justifica pe deplin următoarea acțiune.

Cum să eviți această capcană a rațiunii? Este necesar să treci de la idea contrară, adică va trebui mai întâi să găsești informațiile care îți vor respinge argumentele, te vor ajuta să înțelegi că ai ales calea greșită de a rezolva această problemă. De obicei, dacă o persoană nu găsește argumente în favoarea lui, el continuă să le caute atât de mult încât amână luarea deciziilor pentru foarte mult timp, ceea ce, desigur, îi încetinește propria dezvoltare. Și trebuie doar să alegi un alt drum, care, probabil, va duce rapid la rezultatul final.

2. EFECTUL DE LEGĂTURĂ

Prima impresie este înșelătoare. Toată lumea știe despre asta, dar nu toți, din anumite motive, țin cont de această afirmație în practică. Prima soluție care vine în minte cu privire la orice sarcină nu va fi întotdeauna cea mai bună – amintește-ți acest lucru. În ciuda faptului că aceste informații te pot controla în totalitate, nu îți fie teamă să o respingi, să o pui în rezervă. Desigur, este important să realizăm valoarea cunoștințelor inițiale, deoarece acestea pot afecta decizia noastră viitoare. Dar oare într-un mod bun? Efectul le legătură acționează foarte mult mai ales când este vorba de cifre.

Astfel, în funcție de numeroasele rezultate ale cercetării psihologice, s-a constatat că o persoană tinde să aleagă un număr mai mic ca fiind cea mai corectă opțiune. Anume din acest motiv nu te hotărăști că îi ceri șefului să îți majoreze salariul cât îți dorești. Crezi că cifra pe care o vei rosti e prea mare și vei fi concediat imediat. Din acest motiv ceri mai puțin și apoi rămâi nemulțumit de ceea ce primești. Sfatul nostru: nu îți fie teamă să ceri mai mult. Dacă inițial majorezi cifrele, atunci numerele finale vor fi destul de mari. Desigur, mai mari decât așteptările tale.

3. EFECTUL TURMEI

Cu alte cuvinte, instinctul turmei. Și știi cu siguranță că l-ai trăit în diferite situații. Mulți oameni, în general, respectă cu strictețe regulile impuse ca fiind cele mai corecte și cele mai corecte. Cu ce ești amenințat? Urmând turna, în primul rând îți pierzi personalitatea și gândirea nestandardă. În al doilea rând, îți poți pierde banii și timpul vizionând un film plictisitor pe care „neapărat” trebuie să îl vezi (la urma urmei, oamenii spun asta), dar îndrăznești să mergi la o expoziție la care visezi de foarte mult timp.

În al treilea rând, cel mai periculos lucru pe care îl avea efectul aderării la majoritatea sunt dăunătoarele autoreglementări, ceea ce te împinge să îți analizezi acțiunile din punctul de vedere al oamenilor din jur și începi să trăiești „cum trebuie” și nu cum îți place. Gândește-te mai bine, vrei să intri într-o grămadă de păpuși sau să rămâi tu însuți?

4. EFECTUL „ERORII SUPRAVIEȚUITORULUI”

Tuturor ne place să ascultăm povesti despre oamenii care au reușit în această viață. Henry Ford, Albert Einstein, Thomas Edison și alții. Și se pare că există mulți oameni de acest fel în lume – fiecare a doua persoană poate avea succes. Acest lucru creează o evaluare unilaterală a imaginii lumii, deoarece aproape întotdeauna preferăm să nu ne amintim de oamenii care au eșuat în munca lor, iar ei sunt mulți.

Prin urmare, credem că este ușor să fii un om de afaceri, mai ales că piața cărților este copleșită de literatură despre cum să „obții cu ușurință succesul” sau cum să devii „cel mai bun din afacerea ta” și așa mai departe. Dar majoritatea dintre noi, care au trecut prin toate aceste cursuri de auto-realizare, obțin foarte puțin, ceea ce ucide hotărârea noastră în viitor. Prin urmare, este mai bine să citești povești nu numai despre succes, ci și despre eșecuri, astfel încât să poți privi clar spre tine voi, la lume, la situație și să iei exact decizia corectă.

5. EFECTUL POSESIEI

Așa sa întâmplat că mulți dintre noi găsesc dificil să ne despărțim de bunurile noastre, mai ales de bani. După cum spunea Ostap Bender, trebuie să te desparți cu ușurință de ei, fără gemete. Chiar dacă suma nu este cea mai decentă. Dar așa s-a întâmplat în mințile oamenilor că este mai ușor pentru noi să ne protejăm de o mică pierdere, în ciuda avantajelor imense pe care le putem obține în urma ei.

Multor oameni nu le plac jocurile loto, este mai ușor pentru ei să refuze să participe, păstrând totul cu ei, decât să-și asume riscul și să câștige o sumă care să le permită să trăiască mai bine. Cum să depășim acest model bine stabilit? Foarte simplu: nu îți fie teamă să pierzi niște bani în încercarea de a obține mai mult. La urma urmei, este puțin probabil că îi vei cheltui cu un beneficiu mai mare decât dacă vei câștiga un premiu solid.

Sursa: dozadesucces.ro

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!