Cum îți face viața mai bună spălatul vaselor și curățenia prin casă

Cum îți face viața mai bună spălatul vaselor și curățenia prin casă

Publicat de Larisa Moldovan pe 20 November 2022 in CuriozitățiDezvoltare PersonalaPersonalitatePsihologieViata

Puținor oameni le plac treburile casnice precum curățarea și spălatul vaselor, pentru că li se pare o ocupație tristă, dar de fapt acestea sunt benefice pentru sănătate. Majoritatea oamenilor urăsc rutina de acasă: spălarea vaselor, a face patul, gătitul, călcatul și, în general, orice treburi casnice. Nu numai că aceste acțiuni sunt obositoare, ci sunt și repetate în mod regulat, ceea ce induce plictiseală.

Tindem să credem că unul dintre beneficiile treburilor casnice de rutină este finalizarea lucrurilor care oferă confort. Dar de fapt, din punct de vedere al științei, treburile casnice sunt bune atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Poate că, cunoscând acest beneficiu, nu veți mai fi atât de încăpățânat atunci când va trebui să aspirați sau să spălați un munte de vase.

Rutina vă permite să ajungeți la o soluție creativă a problemelor

Găsirea unei soluții la o problemă poate fi un proces destul de lung și dificil. Te gândești constant la ea și încerci să generezi gândul potrivit, dar tot nu funcționează. Iar acest lucru este de înțeles, deoarece brainstormingul duce la suprasolicitare a psihicului, iar creierul, un organ foarte leneș, rezistă acestui lucru.

În acest caz, este mai bine să încetați să vă copleșiți gândindu-vă și să începeți o activitate de rutină. Oamenii de știință cred că efectuarea unor sarcini simple, cum ar fi curățarea casei, permite minții să rătăcească unde dorește. În astfel de momente, creierul se odihnește și are timp să privească problemele dintr-un punct de vedere diferit.

Reduce riscul de a dezvolta demență

Într-un studiu publicat în revista Neurology, oamenii de știință au adunat date de la peste 500.000 de participanți fără demență, a căror vârstă medie era de 56 de ani, și i-au urmărit timp de 13 ani. Scopul lor a fost să afle ce acțiuni pot fi asociate cu reducerea riscului de demență.

Drept urmare, cercetătorii au descoperit că pentru acei oameni care au făcut exerciții fizice, treburi casnice și au comunicat mai des cu familia și prietenii, riscul de demență a fost mai mic cu 35, 21 și, respectiv, 15%.

Este de remarcat faptul că oamenii de știință nu fac paralele directe între aceste activități și riscul de demență, dar arată că o simplă schimbare a stilului de viață poate avea un efect uriaș asupra sănătății. Potrivit cercetătorilor, treburile casnice combină activitatea fizică cu cea mentală și reduc riscul de demență.

Lucrările casnice sunt un mini-încărcător

Am spus deja în mod repetat de ce încărcarea este importantă pentru sănătate. Oferă multe avantaje și nu are dezavantaje dacă o faci fără fanatism. Dar cum rămâne cu treburile casnice de rutină, cum ar fi spălatul vaselor și curățenia? Toate aceste activități sunt un fel de mini-încărcare, care poate fi numită gustare prin analogie cu mâncarea.

Astfel de „gustări” între antrenamentele principale, mai ales dacă duci un stil de viață sedentar, au un efect pozitiv asupra sănătății tale. Cercetătorii au studiat efectele exercițiilor ușoare care durează de la 30 de secunde la 10 minute și au ajuns la concluzia că îmbunătățesc memoria, coordonarea și starea de spirit, reduc riscul de ateroscleroză, diabet și obezitate și cresc speranța de viață. Astfel de sarcini includ treburile casnice.

Cercetările arată, de asemenea, că o activitate scurtă după masă, cum ar fi treburile casnice, sau chiar mai bine, o plimbare în aer curat timp de câteva minute, poate scădea nivelul zahărului din sânge.

A face treburile casnice îți îmbunătățește sănătatea mintală

Mai sus am vorbit deja despre îmbunătățirea stării de spirit și motivație, dar aici vorbim despre altceva – autoeficacitatea. Aceasta reprezintă o credință în eficacitatea propriilor acțiuni și așteptarea succesului după realizarea lor. Acest concept este aproape de încrederea în sine, dar totuși diferit, deoarece autoeficacitatea nu este despre o înțelegere generală a sinelui și a lumii, ci despre acțiuni.

Așadar, psihologii cred că o rutină acasă ajută la creșterea sentimentului de autoeficacitate, deoarece chiar și astfel de acțiuni simple alungă sentimentul de neputință atunci când o persoană se simte anxioasă și nu are speranță, motivație și stimulente. Finalizarea treburilor casnice și înțelegerea faptului că rezultatul final arată mai pozitiv în comparație cu cel inițial contribuie la creșterea satisfacției de viață și a încrederii în sine.

Treburile casnice reduc stresul

Un studiu realizat de Universitatea de Stat din Florida a examinat dacă spălatul veselei poate reduce nivelul de stres. Pentru aceasta, cercetătorii au selectat 51 de studenți și i-au împărțit în două grupe: una a fost grupă de control și a spălat vasele ca de obicei, în timp ce cealaltă grupă a trebuit să fie atentă, să se concentreze pe mirosul detergentului, temperatura apei și senzațiile tactile pe care le simt când ating vesela.

S-a dovedit că al doilea grup, în 27% din cazuri, a fost observată o scădere a nervozității, precum și o creștere a inspirației mentale cu 25%. Nu s-au găsit astfel de avantaje în primul grup.

Alte studii arată că tulburarea poate fi asociată cu niveluri crescute persistente ale hormonului stresului cortizol. De asemenea, acest hormon poate reduce concentrarea atenției. Curățarea casei pune în ordine mediul, ceea ce calmează psihicul. În plus, curățenia și alte rutine te pot pune într-un fel de transă cu monotonia lor, care reduce și nivelul de stres.

Rutina de acasă vă permite să dedicați timp introspecției

De cele mai multe ori nu ne gândim la noi, pentru că avem multe griji, de exemplu, cum să facem treaba mai bine. În cazul rutinei gospodărești, ne putem dedica timp nouă înșine, putem conduce un dialog intern. Curățarea, spălarea vaselor și acțiunile similare nu vor interfera cu aceste gânduri, deoarece acestea sunt efectuate aproape automat.

Acest lucru vă permite să vă distrageți atenția de la grijile exterioare și să vă gândiți la ceva, să visați, să faceți o introspecție și așa mai departe.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!