Cum influențează rugăciunea creierul: rezultatele experimentului – rugăciunea vindecă

Cum influențează rugăciunea creierul: rezultatele experimentului – rugăciunea vindecă

Publicat de Larisa Moldovan pe 2 February 2024 in CredințăDezvoltare PersonalaLecții de viațăSpiritualitate

Descoperirile științifice privind influența rugăciunii asupra creierului au fost realizate de către profesorul Valeriu Slezin, doctor în științe biologice și șeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului Bekhterev. Despre descoperirile profesorului s-au scris deja în mass-media, cu titluri sonore precum “Uneori rugăciunea poate să facă miracole” și “De ce și cum vindecă rugăciunea”.

În realitate, pentru o persoană religioasă, este cu totul natural și evident că rugăciunea poate să vindece. Valoarea concluziilor sale, în opinia noastră, constă în altceva.

Profesorul a descoperit pe electroencefalograma (EEG) călugărilor ortodocși, preoților și laicilor care au avut experiență în rugăciunea creștină, o reducere semnificativă a amplitudinii ritmurilor rapide (alfa și beta), ceea ce a dus la o reducere semnificativă a nivelului general al semnalelor în toate derivările EEG. Desigur, acest stadiu nu a avut un impact asupra receptivității și autocontrolului subiecților.

“Rolul cognitiv special al acestor stări se manifestă pe deplin în perioada de la naștere până la 5 ani, când se stabilesc fundamentele comunicării copilului cu cei apropiați și se formează componentele inconștiente ale percepției sale religioase, activitatea electro corticală lentă domină în mod constant. Nivelele ulterioare ale conștiinței sunt legate de ritmurile cerebrale cu frecvențe mai mari. Aceste fapte bine cunoscute indică faptul că domeniul EEG cu frecvență scăzută poartă într-adevăr amprenta aspectelor “arhetipice” importante ale comunicării și schimbului de informații ale omului cu subiecții și simbolurile semnificative pentru formarea personalității sale și lumea. Prin urmare, în timpul rugăciunii creștine, activitatea creierului este corelată cu nivelul cel mai precoce al conștiinței, care apare mult înainte de socializarea subiectului”, se menționează în articolul “Modificarea stării funcționale a creierului în timpul rugăciunii creștine” de V.B. Slezin.

Profesorul menționează într-un interviu că, la unul dintre subiecții săi în timpul rugăciunii s-au înregistrat doar ritmuri lente delta (cu o frecvență de 2-3 Hz). Această stare de conștiință la un adult apare doar în timpul așa-numitului somn “lent” și numai la sugarii cu vârsta de trei-patru luni. Ritmurile rapide ale biopotențialului au avut o amplitudine atât de mică încât aproape că se apropiau de o linie dreaptă.

V.B. Slezin a tras concluzii din experimentele sale că în timpul rugăciunii, creierul uman intră într-o a patra stare specială a creierului.

Există de obicei doar trei:

  1. ritmul delta primar (2-3 Hz) se observă la nou-născuți, pentru care principala lor experiență este unitatea și sentimentul de siguranță lângă mamă;
  2. pe măsură ce copilul crește, apare al doilea nivel al activității cerebrale – familial (până la 7 Hz);
  3. când se atinge nivelul social (până la 12 Hz și mai sus).

Aceste ritmuri devin adesea predominante, în detrimentul primului și celui de-al doilea nivel familial, ceea ce duce adesea la nevroze.

Concluziile profesorului V.B. Slezin pot, probabil, să servească drept argumente științifice apologetice. Cel puțin așa le-au perceput ateiștii militanți, care încearcă să conteste concluziile cercetătorului pe forumurile tematice.

Cu toate acestea, valoarea descoperirilor sale, în opinia noastră, nu constă doar în asta. Chiar și recunoscând rezultatele și concluziile cercetărilor lui V.B. Slezin, le putem interpreta într-o cheie non-religioasă. De exemplu, această idee se potrivește foarte bine cu concluziile psihologilor cu privire la figurile interne ale copilului și a părinților săi în interiorul psihicului uman, iar experiența rugăciunii poate fi interpretată ca o întâlnire cu arhetipurile profunde ale tatălui și ale mamei, pe care, desigur, le puteți găsi cu ușurință în aproape orice rugăciune.

Nu este un secret faptul că în psihologie se folosesc meditații terapeutice cu vizualizarea întâlnirii cu aceste figuri.

Cu toate acestea, îngrijorarea ateilor militanți este foarte semnificativă, deoarece războiul lor se duce, fără să știe, și împotriva acelui interior al tatălui. Dar, de fapt, interesul nostru nu constă în a disputa cu cei care preferă să lupte împotriva Lui Dumnezeu în loc să caute adevărul.

Ar fi interesant, poate, să se facă EEG la o persoană care efectuează meditația cu figurile interne ale părinților descrisă mai sus. Adevărul este că înregistrările EEG ale meditațiilor au arătat o imagine diferită: la un indian care a participat la studiu în facultate, s-a observat creșterea ritmului impulsurilor electrice, în timp ce la un budist Zen s-a observat mai întâi o creștere, apoi o scădere a ritmului. La un preot catolic, ritmul a încetinit, dar nu a existat o pătrundere completă. De asemenea, la musulmani în timpul rugăciunii, puterea ritmului alfa a scăzut, dar nu s-au observat modificări semnificative ale EEG. Cele mai mari schimbări și pătrundere completă au fost înregistrate la ortodocși, spre deosebire de protestanți și catolici.

Adevărul este că rugăciunea, conform concluziilor lui V.B. Slezin, este capabilă să vindece o persoană de nevroză, eliberându-l de grijile din viața de zi cu zi și făcându-le nesemnificative, dezactivând ritmurile corticale rapide ale fluxurilor biotice legate de conștiința noastră socială.

“Acest fenomen de dispariție sau diminuare a ritmurilor rapide ne permite să evaluăm adâncimea imersiunii în rugăciune, să ajutăm preotul în munca sa cu persoanele bolnave mental și fizic, acest parteneriat între medicină și biserică a existat de-a lungul secolelor, și, în esență, medicina însăși a plecat din religie. În prezent, există mulți preoți-medici, iar în trecut erau și mai mulți. Deci, în principiu, nu creăm nimic nou, ci încercăm să continuăm ceea ce a fost întotdeauna și va fi întotdeauna”, afirmă V.B. Slezin

Valoarea cercetărilor și concluziilor profesorului constă și în faptul că confirmă, în mod demonstrabil, calea arătată de Iisus Hristos:

“Dacă nu vă veți întoarce și nu veți deveni ca niște copii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor.”

De unde să vă întoarceți? Din lumea aceasta. Și această cale se deschide prin experiența rugăciunii ortodoxe.



Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!