Întreaga strategie de succes în viață este distrusă dacă nu știi cum calculează creierul informațiile. Pe de altă parte, poți afla orice dacă înțelegi modul în care creierul ia decizii și ce îi afectează performanța. Conștientizarea te face să fii mai atent la propriul tău comportament și să înțelegi mai bine comportamentul celor din jurul tău. Când devii conștient de durerea și frica din viața ta, poți alege cum să le răspunzi.
Munca creierului îți arată calea prin durere și frică. Îți permite să controlezi orice situație. Și te face mai puternic.
Crezi că știi cum funcționează creierul tău, nu-i așa? Mai gandeste-te.
Creierul uman este un biocomputer extrem de sofisticat care colectează în mod constant date din simțurile tale și analizează instant posibilitățile pe baza experiențelor, credințelor și educației tale din trecut.
În același timp, în ciuda acestei complexități, creierul ia automat o decizie bazată pe mai multe instincte primare.
Creierul nu s-a schimbat de la începutul omenirii. După sute de ani de ipoteze despre modul în care funcționează creierul, tehnologii avansate precum RMN-ul confirmă faptul că creierul este la fel de simplu ca înainte.
Există trei moduri principale prin care creierul procesează informațiile primite:
- Ignoră plictiseala și așteptatul.
- Rezumă informații prea complexe.
- Pregătește corpul să lupte sau să fugă dacă este detectează un pericol.
În subconștient, creierul intră într-unul dintre aceste trei moduri tipice, încercând să primească, să analizeze și să generalizeze informații despre mediu și starea noastră internă.
Fiecare creier funcționează la fel. Dar fiecare dintre noi vede lumea diferit.
Această perspectivă unică modelează modul în care percepem evenimentele din jurul nostru și din interiorul nostru. Iar această percepție guvernează răspunsurile și reacțiile noastre.
Percepția ta asupra evenimentelor și circumstanțelor depinde de experiențele tale de viață, de opiniile tale despre lume.
Așa vedem lucrurile – nu rațional sau realist, ci cum le simțim. Nu mai spun despre faptul că punctul tău de vedere poate fi eronat.
Așa procesează creierul tău durerea și frica. Tu vezi situația și o percepi ca dureroasă, deși poate să nu fie deloc amenințătoare. Poți vedea doar umbre pe perete.
Cel mai puternic răspuns al creierului la durere și frică este răspunsul de luptă sau fugă. Chiar și cel mai mic indiciu al unei situații inconfortabile sau amenințătoare ne poate copleși sistemul nervos.
Într-o fracțiune de secundă, amigdala creierului tău trimite impulsuri electrice întregului sistem nervos simpatic pentru a activa glandele suprarenale. Ele eliberează adrenalină în sânge. Adrenalina accelerează instantaneu respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială și încordează mușchii pentru a fi gata de acțiune. Vasele de sânge din piele se strâng pentru a reduce sângerarea dacă este necesar. Saliva nu mai curge (gura se usucă) și sistemul digestiv se oprește pentru a conserva energia.
Toate acestea se întâmplă automat. De multe ori nici nu-ți dai seama.
Asta se întâmplă tot timpul când ai o teamă. Creierul tău caută constant oportunități de a se teme de ceva care pare periculos.
El își extinde constant baza de lucruri pe care le consideră înfricoșătoare sau traumatizante emoțional.: Un interviu, cearta cu soțul sau soția, critica celor din jur, posibilitatea de eșec, posibilitatea de a nu-ți atinge obiectivele.
În lumea modernă, nu există tigri cu dinți ascuțiți care să te mănânce de viu. Acum amenințările sunt complet diferite. Dar încă ne sperie. Și sunt la fel de reale, cel puțin în creierul tău.
Ca răspuns la aceste amenințări percepute, fie devii defensiv și agresiv (luptă), fie te închizi și eviți situația (fugi).
Ambele metode funcționează excelent. Cu excepția unui singur lucru:
Frica îți distorsionează viziunea asupra realității.
Când te apucă frica, ești într-o stare de nebunie temporară. Reacționezi irațional și nu îți poți controla emoțiile!
Desigur, toate aceste lucruri vi se par raționale, deoarece un astfel de comportament se bazează pe ceea ce gândiți, ceea ce vedeți și modul în care percepeți situația.
Dar aspectul poate fi înșelător. De fapt, foarte puține lucruri în viață devin exact așa cum le percepi tu.
Iată regula generală de viață:
Nimic nu este întotdeauna ceea ce pare.
Și așa este. Aparențele înșeală. Percepția ta este diferită de realitate. Ceea ce vezi nu este întotdeauna ceea ce este adevărat.
Iar din acest motiv reacționezi irațional la datele pe care le primește creierul. (Înțelegi că, comportamentul irațional al altor oameni, pe care îl condamni, are aceleași motive ca ale tale?)
Ești confuz și nu știi ce să faci. Vrei să încetezi să mai simți frică și incertitudine. Dar nu știi ce să faci.
Răspunsul de fapt este simplu: scoate-ți ochelarii de frică. Caută adevărul. Preia controlul asupra gândirii tale.