Cum găsesc drumul de la deznădejde totală la speranță?

Publicitate

Maiorul Harold Kushner a fost prizonier în Viet Cong pentru mai mult de 5 ani. Kushner povestește despre unul din colegii săi prizonieri americani, un pușcaș marin de 24 ani, care a făcut o înțelegere cu cei care l-au capturat. Comandantul închisorii a promis că îl va elibera dacă acesta va accepta să coopereze.

Tânărul a făcut tot ceea ce i s-a cerut, ba chiar a devenit un prizonier model. Dar, curând a realizat că liderul închisorii l-a mințit și că Viet Cong nu avea nicio intenție de a-l elibera. Harold Kushner descrie ce s-a întâmplat în continuare cu tânărul: ,,Când realizarea completă a realității a pus stăpânire pe el, a devenit un zombie. A refuzat să facă orice tip de muncă și a refuzat toate ocaziile în care i se oferea mâncare și încurajare. Zăcea pur și simplu în pat, cu degetul în gură. În câteva săptămâni, a murit.”

Cauza acestui prizonier poate fi descrisă într-un singur cuvânt: ,,Deznădejde.” Lipsa totală a speranței. Nu există nicio îndoială că deznădejdea ucide. În timpul celui de-al doilea război mondial, în Korea și Vietnam, mulți prizonieri au murit din cauza unei condiții pe care medicii au numit-o ,,give-up-itis” (renunțare).

Persoanele respective, înfruntând condiții extrem de grele și fără speranța că vor mai cunoaște libertatea, au devenit demoralizate sau au căzut în disperare. După puțin timp au devenit apatetice. Au refuzat să mănânce și să bea. Își petreceau timpul privind în gol. Secătuiți de speranță, aceste persoane s-au consumat încet până au decedat.

Fără îndoială, spiritul uman are nevoie de speranță pentru a supraviețui. Dr. Arnold Hutschnecker spunea: ,,Încă din primii mei ani ca medic am învățat că a lua speranța de la oameni este, pentru mulți, echivalentul pronunțării unei sentințe la moarte. Voința lor de a trăi, deja pusă la încercare, poate paraliza și pot ajunge să renunțe și să moară.” Însă e suficientă o speranță care te ajută să supraviețuiești? Unde poți găsi acea speranță care să supraviețuiască morții?

Oare am înțeles greșit semnificația expresiei “a avea speranță”?

Publicitate

În cartea sa, The Case for Hope, Lee Strobel subliniază că o mare parte din ceea ce noi numim ,,speranță” cade în una din următoarele trei categorii: dorințe repetate la nivel mental, optimism orb și visuri pline de speranță. Prima categorie se referă la situația când încercăm să schimbăm realitatea cu gândurile noastre. Strobel descrie această stare ca fiind un sentiment aproape superstițios că dorințele noastre sincere, cumva, vor schimba realitatea.

Optimismul orb tinde să vadă totul prin ochelari roz. Cei aflați în această situație ignoră constant problemele luându-și privirea de la aspectele urâte ale vieții, pretinzând că ele nu există. În categoria visurilor pline de speranță intră acele ținte îndrăznețe pe care ni le punem și pentru care ne luptăm. Nu e nimic rău în a face pași spre a obține ceea ce îți dorești. Însă problema apare atunci când intervin limitările noastre.

Speranța are o dimensiune relațională

Care este adevărata natură a speranței? Mulți dintre noi am înțeles greșit esența ei. A nădăjdui înseamnă mai mult decât a fi optimist în privința modului în care se pot desfășura anumite circumstanțe viitoare. Singura cale prin care speranța poate avea un impact real este să o ancorăm în Cel care are putere reală. Speranța este o calitate spirituală și are o dimensiune relațională.

Scriptura o definește ca pe o stare în care persoana are încredere în faptul că Dumnezeu vrea, poate și Își va ține promisiunile față de cei care și-au pus nădejdea în El. Dumnezeu ne-a creat cu nevoia de a avea o speranță care să supraviețuiască imposibilului. Sfânta Scriptură se referă la El numindu-l “Dumnezeul nădejdii” (Romani 15:13). Putem obține sau nu ceea ce ne dorim, însă speranța se bazează pe cunoașterea faptului că Cel în care crezi este gata să Se ofere pe El în schimb.

* * * * *

Așadar, unde găsești speranța care poate supraviețui morții? În Cel care a biruit El însuși moartea și care a făcut apoi o promisiune. Care este promisiunea? Te las pe tine să o descoperi, căutându-L.

Sursa: desuflet.ro

Publicitate
Alte Articole
De Suflet

Suferiti de pe urma unui om rau ?Iertati-l, ca sa nu fie astfel doi oameni rai!

Publicitate

Odata, un om statea linistit la masa, ospatandu-se cu pofta din felurile pregatite. La picioare, s-a asezat cainele sau. Uitandu-se in ochii omului, cainele isi spunea:”Da Doamne sa manance cu pofta stapanul meu si, dupa ce s-o satura, sa-mi dea si mie o bucatica!”

In acest timp, s-a apropiat si pisica. Privindu-l pe om cum mananca si gudurandu-se pe langa el, isi spunea in sinea ei:

”Da Doamne sa orbeasca stapanul meu, doar o clipa, sa-i pot fura mancarea!”Cainele astepta sa primeasca tot ce omul s-ar fi indurat sa-i dea, cunoscand bunatatea stapanului sau. Pisica, insa, pandea orice moment sa poata fura, lacomia indemnand-o sa nu se multumeasca cu ceea ce ar fi primit.

Asa este si in viata. Unii dintre prietenii care ne inconjoara sunt asemenea cainelui, adica fideli si devotati, rabdatori si sinceri. Altii, insa, sunt asemenea pisicii: oricand cu un zambet pe buze, dar mereu cu rautate in suflet, asteptand doar prilejul sa fure si sa profite de pe urma ta.

Cand ai in preajma ta prieteni adevarati, bucura-te pentru ei si pentru prietenia voastra; cand vezi, insa, ca de tine se apropie si cei asemenea pisicii, nu-i goni si nu te purta cu ei asa cum ar merita, ci roaga-te pentru ei si incearca, prin bunatatea ta, sa ii faci si pe ei mai buni.

„Suferiti de pe urma unui om rau ?Iertati-l, ca sa nu fie astfel doi oameni rai!”

20 de lectii de viata de la un shaman! Te vor pune pe ganduri

Cele mai importante lectii de viata de la un shaman experimentat

Cand mergi pe drum si vezi o pana, care sta pe pamant, ia-o acasa. Ai putea sa o pui intr-o vaza, sa o atarni sau pur si simplu sa o pui pe un raft. Aceasta este un amulet care iti va proteja casa.

Strange pietre de pe albiile raurilor. Ele poseda energie si putere.

Din toate puterile incearca sa-i ajuti pe ceilalti. Daca nu le poti darui fericire, macar nu le face rau.

Pentru ati realiza visul, uneori este destul un singur pas. Nu iti fie frica de greutati. Ele sunt si vor fi intotdeauna!

Primul tau principiu in viata este sa refuzi sa faci cuiva rau. Gandeste-te.

Publicitate

Atunci cand vei deveni sursa de fericire pentru cineva, atunci vei fi cel mai fericit om de pe pamant. insa daca ai devenit sursa de nefericire pentru cineva, vei fi primul cel nefericit.

Macar o ora in zi stai in liniste. Ea iti este la fel de necesara precum este comunicarea.

Abilitatea de a iubi este cel mai important lucru pe care il face un om pe pamant.

Nu arunca gunoiul in apa. Duhul apei poate sa se infurie. Arunca mai bine paine, lapte sau banuti.

De obicei, noi numim trecutul vremea glorioasa din viata noastra. Este o greseala. Este foarte important sa intelegem ca fiecare moment din viata noastra – este acel moment din aur.

Nu exista religia si credinta perfecta. Exista un singur Dumnezeu.

Daca vrei sa schimbi lumea, incepe de la tine.

Exista o vorba in popor: nu musca mana celor care te hraneste.

Viata este o perioada de timp foarte scurta. Nu o pierde in lacrimi, certuri, curvie si alcool. Ai putea sa faci bine, sa dai viata copiilor, sa te odihnesti si sa faci alte lucruri foarte frumoase.

Daca iubitul/iubita tau/ta s-a suparat pe tine, daca nu esti vinovat/a – imbratiseaza-l/o, tine-l/o strans strans si se va linisti.

Daca iti este greu pe suflet si simti neliniste in interior, canta. Canta orice. si sufletul tau se va linisti.

Daca vrei sa faci ceva, crede in fortele proprii. Pentru ca frica te va opri. intotdeauna. Nu iti pierde speranta si mergi inainte.

Tine minte un lucru: fiecare va primi ceea ce merita.

Viata poate sa se intoarca la tine cu fata sau cu spatele. insa putini inteleg ca noi singuri o intoarcem. Toate gandurile rele noi le atragem.

Traieste linistit. Nu invidia pe nimeni si nimic. si ce daca vecinul are o masina de lux? Mutra lui nu va deveni mai frumoasa si burta de la bere nu se va transforma intr-un abdomen cu 6 patratele. Mai des zambeste si vei primi multe zambete in schimb.

Daca vrei sa fii respectat, respecta-i pe cei din jurul tau. La bine raspunde cu bine, la rau, raspunde cu ignoranta. Omul care ti-a facut rau va suferi mai mult pentru ca nu l-ai luat in seama.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l distribui si prietenilor tai. Iti multumim!

Publicitate
Alte Articole
De Suflet