Cum este viata ta? Soare sau ploaie? Aceasta pilda budista te va ajuta sa le imbratisezi pe amandoua!

Cum este viata ta? Soare sau ploaie? Aceasta pilda budista te va ajuta sa le imbratisezi pe amandoua!

Publicat de Larisa Moldovan pe 11 October 2018 in Articole

A fost odata o doamna in varsta care se vaicarea cat era ziua de lunga. Fiica cea mare era casatorita cu un comerciant de umbrele, iar fiica cea mica era casatorita cu un producator de taietei. In zilele insorite se plangea: “O, nu! Vremea este atat de frumoasa si de insorita. Nimeni nu-i va cumpara umbrelele fiicei mele. Ce sa va intampla in cazul in care magazinul va trebui sa fie inchis?”. Aceste griji o intristau la culme.

Pur si simplu nu se putea abtine din plans. Cand ploua, ea plangea pentru cealalta fiica a sa, pentru cea mica. “O, nu! Fiica mea este casatorita cu un vanzator de taietei. Taieteii nu pot fi uscati fara soare. Acum nu va mai avea ce vinde. Ce e de facut?”, se plangea ea. Atfel, batrana doamna a trait framantata de durere aproape fiecare zi a vietii sale. Fie soare sau ploaie, ea era intristata pentru una in fiicele sale. Vecinii ei nu au reusit sa o consoleze si o numeau in gluma “plangacioasa”.

Intr-o zi, ea a intalnit un calugar. Calugarul s-a aratat foarte curios sa afle motivul pentru care era suparata tot timpul. Dupa ce i-a explicat problema calugarului, acesta a zambit si i-a spus cu amabilitate, “Doamna! Nu trebuie sa va faceti griji. Va voi arata calea spre fericire si nu va mai trebui sa plangeti.”

Entuziasmata, aceasta i-a cerut imediat calugarului sa-i arate ce trebuie sa faca. Calugarul i-a raspuns: “Este foarte simplu. Trebuie doar sa va schimbati perspectiva. In zilele insorite renuntati la a mai crede ca fiica cea mare nu reuseste sa vanda umbrele, ci bucurati-va pentru faptul ca fiica cea mica reuseste sa usuce taieteii. Cu un asemenea soare bun, va reusi sa pregateasca o multime de taietei si afacerea va inflori. Cand ploua, ganditi-va la magazinul de umbrele al fiicei dumneavoastra. Cand ploua, toata lumea are nevoie de umbrele. Ea va vinde o multime de umbrele si magazinul ei va prospera.”

Batrana a vazut lumina. A urmat instructiunile calugarului si dupa un timp, a renuntat sa mai planga; in schimb, ea zambea zi de zi acum. De acea zi a fost cunoscuta sub numele de “doamna zambitoare”.

Doua invataturi intelepte:

“In cer, nu exista nicio diferenta intre est si vest; oamenii isi creaza singuri diferente in minte si apoi ajung sa creada ca sunt adevarate.”

Fiecare persoana poate intelege altceva dintr-o situatie sau dintr-o discutie. Acest lucru nu inseamna ca perceptia respectiva este adevarul absolut; este doar adevarul pe care il percepe o persoana la momentul respectiv. Nu trebuie sa luam perceptiile altora ca fiind intrutotul adevarate si, in acelasi timp, nu trebuie sa ne lasam afectati de ceea ce altii cred sau gandesc despre noi. Trebuie sa intelegem sa fiecare dintre noi are o perceptie individuala asupra lucrurilor si este bine sa fim deschisi la ceea ce gandesc altii, asa cum ne-am dori si ei sa faca in relatie cu noi.

“Este usor sa vezi greselile altora, insa este greu sa-ti vezi propriile greseli. Omul arata greselile altora asa cum ar vantura graul, insa isi ascunde propriile defecte asa cum un jucator abil isi ascunde zarul.”

Fii umil si dispus sa-ti vezi propriile „greseli” in aceeasi masura in care esti dispus sa le vezi pe cele ale altora. Este nevoie de tarie de caracter, onestitate si iubire pentru a fi deschis cu lipsurile tale si a-ti asuma provocarea de a le depasi.

Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare cele mai frumoase articole, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!Distribuie pe Whatsapp
Distribuie pe Facebook
Distribuie pe Telefon

Despre Larisa Moldovan
Ne bucuram sa o avem in echipa noastra pe Larisa, o profesionista desavarsita care a adus siteului revistasufletului.net un plus de valoare. Se ocupa de editat si publicat articole inca din 2010, in tot acest timp acumuland experienta pe care astazi o imparte cu noi toti!